Chládek: Hrozba ztráty peněz z fondů EU je výsledkem manažerských selhání ministra Dobeše

29.12.2011 20:59

ČSSD považuje za alarmující dnešní zprávy médií o tom, že Evropská komise hrozí ČR pozastavením proplácení peněz z fondů EU, určených pro rozvoj oblasti školství.

Chládek: Hrozba ztráty peněz z fondů EU je výsledkem manažerských selhání ministra Dobeše
Foto: senat.cz
Popisek: Senátor Marcel Chládek

Ztráta desítek miliard korun, která nyní reálně hrozí, může v době rozpočtových škrtů zcela zásadně ohrozit další rozvoj oblasti školství, vědy i výzkumu v naší zemi.

Sociální demokracie v minulosti opakovaně apelovala na ministra školství Josefa Dobeše i premiéra Petra Nečase a upozorňovala na zcela nedostatečné čerpání financí z EU ministerstvem školství, na chybně nastavený mechanismus a nefunkční opatření.

Místo jakékoli snahy vlády P.Nečase a ministra Dobeše o systémovou nápravu a  přijmutí náležitých záchranných opatření, které by vedla k oživení čerpání, ovšem Dobeš odstartoval brutální personální čistku, kdy se na pozici vrchního ředitele sekce řízení operačních programů EU na MŠMT vystřídal za rok a půl už pátý (!) ředitel. Ten poslední, Robert Plaga, vydržel ve  své pozici jen osm dnů!

Ministru Dobešovi se tak za rekordně krátkou dobu podařilo jediné – tuto sekci, zodpovědnou za čerpání evropských peněz, zcela destabilizovat!

Současná kritika, kterou nyní snáší na neschopného ministra Dobeše jeho vládní koaliční partneři v čele s předsedou poslaneckého klubu TOP09-STAN Petrem Gazdíkem a předsedou ODS a premiérem Petrem Nečasem, tak zavání čistým alibismem a snahou zakrýt svoji spoluodpovědnost za tento stav.

I přes opakované výzvy odborné veřejnosti i opozice k odvolání Josefa Dobeše z  funkce je to však premiér Petr Nečas, který ho stále drží ve funkci. Pane premiére, právě vy i vaši koaliční partneři TOP09 nesete plnou spoluodpovědnost za současný tristní stav, který se podařilo ministru Dobešovi v oblasti školství docílit.

ČSSD apeluje na premiéra Nečase, aby se coby předseda vlády přestal schovávat ze verbální prohlášení, místo nich přešel k činům a ministra Dobeše konečně odvolal z funkce. Zároveň ČSSD očekává, že kvůli hrozbě ztráty desítek miliard korun z fondů EU přijme vláda co nejdříve jasná systémová opatření, která  tento stav napraví.

Marcel Chládek, stínový ministr školství za ČSSD

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: cssd.cz

Jak chcete přimět ANO znovu jednat o důchodech?

Váš záměr byl dobrý, ale evidentně se nepovedl. Myslíte, že jste se tedy jako moderátor osvědčil? A nemáte pocit, že je tu mezi vládou a opozicí až příliš hluboká propast, která se bohužel pro nás čím dál víc prohlubuje a vlastně je to vidět i ve společnosti, která je rozdělená.

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Kubisková (Přísaha): Vy přece vždycky budete hájit váš "úžasný" migrační pakt, ministře

14:02 Kubisková (Přísaha): Vy přece vždycky budete hájit váš "úžasný" migrační pakt, ministře

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k migraci a ministru Rakušanovi.