Chládek: Pravicová vláda je mílovými kroky na cestě k negramotnosti

05.08.2012 17:33

50 tisíc dospělých obyvatel ČR nemá ani základní vzdělání - toto jsou neúprosná data, která vyplynula z analýzy Českého statistického úřadu (ČSÚ)...

Chládek: Pravicová vláda je mílovými kroky na cestě k negramotnosti
Foto: senat.cz
Popisek: Senátor Marcel Chládek

Od posledního sčítání obyvatel se tak počet občanů bez základního vzdělání zvýšil o deset tisíc osob, což je velmi alarmující informace. Nedostatečné vzdělání jde navíc ruku v ruce s nezaměstnaností.

Česká republika se přitom ještě před několika lety mohla pyšnit tím, že patří mezi státy s nejmenším počtem lidí, kteří předčasně ukončili povinnou školní docházku. Výsledky ČSÚ tedy dokazují, že pravicové vlády - svými špatně nastavenými reformami a bezhlavými škrty - sprintují směrem k negramotnosti.
 
Čím k tomu pravice přispívá?
 
Především je tento stav způsoben nedostatečnou podporou předškolního vzdělávání, které je pro zapojení do vzdělávacího procesu mimořádné důležité. Místo podpory veřejných předškolních zařízení vláda zavádí hlídací služby. Vláda dále zanedbává podporu inkluzivního vzdělávání. Na vině jsou i drastické škrty pravice, školy mají stále méně peněz na pomůcky, učebnice a dochází i ke snižování platů učitelů. A musím připomenout, že se zatím podařilo naštěstí zastavit "zlatý hřeb" programu pravicové vlády - reformu financování regionálního školství - jehož důsledkem by bylo hromadné rušení venkovských základních škol, a tím i zhoršení přístupu právě k dokončení povinné základní školní docházky.
 
Čísla ČSÚ jsou opravdu alarmující. Ještě více alarmující je však fakt, že to současné vládě vůbec nevadí. Ba co víc, možná jí to i vyhovuje. Čím více lidí si nedokáže udělat vlastní úsudek, tím lépe, protože takoví lidé se snadněji nechají "napálit" lživými pravicovými předvolebními programy.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Marcel Chládek

Mgr. Ondřej Kolář byl položen dotaz

návrat Ukrajinců

Je podle vás fér někoho nutit jít válčit, když nechce, a lze takové lidi vůbec nějak motivovat? Jestli někdo před válkou utekl, myslíte, že je něco, co ho přiměje jít válčit? Vždyť není nic cennějšího, než život. A jelikož se válka pro Ukrajinu nevyvíjí vůbec dobře, není třeba řešit, co bude Ukrajin...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Kolaja (Piráti): Svobodná média = zdravá demokracie

22:12 Kolaja (Piráti): Svobodná média = zdravá demokracie

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k médiím.