Dolejš (KSČM): K jednání rozpočtového výboru o tzv. finanční ústavě

17.04.2013 22:26

Sněmovní rozpočtový výbor dnes pokračoval v projednávání návrhu ústavního zákona o rozpočtové odpovědnosti, tedy tzv. finanční ústavy.

Dolejš (KSČM): K jednání rozpočtového výboru o tzv. finanční ústavě
Foto: Hans Štembera
Popisek: Jiří Dolejš

KSČM samozřejmě není proti nalezení účinnějšího rámce odpovědné rozpočtové politiky, vidí však rozpor mezi dosavadní vládní politikou konsolidace a stále chybějící podporou růstu.

Návrh české finanční ústavy je přísnější než podobné opatření prosazované v rámci tzv. fiskálního kompaktu v EU. Česká finanční ústava se má totiž týkat také rozpočtů územně samosprávných celků, i když s odloženou účinností, tj. až od roku 2018. Její přijetí může mít omezující dopad pro budoucí posun k více prorůstové hospodářské politice. To je hlavní koncepční výhrada KSČM. Za nadbytečnou považujeme i Národní rozpočtovou radu.

Už když se tento problematický návrh, jehož schválení si vyžaduje dosažení ústavní většiny, na půdě rozpočtového výboru projednával poprvé, zasazovali jsme se o to, aby se vládě vrátil k přepracování. Do veřejného sektoru podléhajícímu sankcím dluhové brzdy je zahrnutý i sektor zdravotních pojišťoven, což může narušit funkci veřejné služby, kterou garantuje ústava. Z tohoto důvodu jsem na jednání výboru za KSČM kromě koncepční kritiky předložil i pozměňovací návrh, který by vyňal zdravotní pojišťovny jako subjekty zvláštního druhu z této sporné restriktivní regulace a předešel tak negativním dopadům na veřejné financování zdravotní péče.

Rozpočtový výbor nakonec již podruhé přerušil projednávání tohoto zákona. Přijetí usnesení přitom vyžaduje pouhou prostou většinu a té koalice může dosáhnout. Lhůta se prodloužila do čtvrtka 9. května, údajně z důvodu vyjednávání nad pozměňovacími návrhy. Jednání se má zaměřit zejména na podobu prováděcího zákona a na možnou korekci číselných parametrů finanční ústavy. V této věci však zatím nebyly žádné pozměňovací návrhy formulovány.

Ministerstvo financí ale už z poměrně rigidní argumentací vyslovilo nesouhlas se zmíněným  návrhem KSČM řešícím riziko poškození kvality veřejného zdravotního pojištění. A to i přesto, že na problém upozorňovalo jak ministerstvo zdravotnictví, tak i zdravotní pojišťovny. Zřejmě tu má rozpočtová restrikce přednost před právem občanů na dostupnou zdravotní péči.

Vládní koalice už skoro rok odkládá jednání o podstatnějších korekcích a přitom předem obviňuje opozici z nedostatku odpovědnosti. Tímto způsobem ale do konce svého mandátu  širšího konsensu v tak důležité věci, jakou je změna ústavního pořádku, nedosáhne.

Jiří DOLEJŠ, poslanec Parlamentu ČR a místopředseda ÚV KSČM

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: kscm.cz

Ing. Vojtěch Munzar byl položen dotaz

Zisk

Tvrdíte, že na zisku není nic špatného. Neprotiřečíte si? Protože byla to vaše vláda, která zavedla daň z mimořádných zisků. Naopak jsem si nevšiml, že byste nějak zásadně odstranili všudypřítomnou byrokracii, což jste před volbami slibovali. A další dotaz. Existuje podle vás nějaká hranice, kdy je ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vích (SPD): Oslavy konce 2. světové války nejsou jenom Slavnosti svobody v Plzni

8:06 Vích (SPD): Oslavy konce 2. světové války nejsou jenom Slavnosti svobody v Plzni

V těchto květnových dnech si opět připomínáme konec 2. světové války v Evropě a definitivní porážku …