Drábek: Žádnou vinu necítím, chci však nést politickou odpovědnost

03.10.2012 17:20

Ministr Jaromír Drábek rezignoval

Drábek: Žádnou vinu necítím, chci však nést politickou odpovědnost
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ministr práce a sociálních věcí Jaromír Drábek z TOP 09

Rozhodl jsem se rezignovat na funkci ministra práce a sociálních věcí. Necítím žádnou vinu, ale chci nést politickou odpovědnost, oznámil dnes odpoledne místopředseda TOP 09 Jaromír Drábek.

„Dnes rozhodl soud o udělení vazby na mého bývalého prvního náměstka Vladimíra Šišku. Já jsem avizoval, že jsem připraven převzít politickou odpovědnost za činy svých podřízených. Sice nemám žádné informace, jaký skutek a jak měl být spáchán, ale rozhodnutí soudu je pro mě dostatečným důvodem pro to, abych naplnil, co jsem avizoval,“ zdůvodnil své rozhodnutí ministr, který funkci předá k 31. říjnu. Jaromír Drábek chce po odchodu prvního náměstka předat ministerstvo v konsolidovaném stavu a také vytvořit dostatečný prostor pro výběr svého nástupce. Své rozhodnutí konzultoval s předsedou TOP 09 Karlem Schwarzenbergem, prvním místopředsedou Miroslavem Kalouskem a premiérem Petrem Nečasem.

Za poslední rok a půl ve funkci ministra Jaromír Drábek realizoval zásadní část penzijní reformy, zefektivnil státní sociální systém a snížil provozní náklady v řádech stovek milionů korun. „Chci ještě do konce měsíce, než zcela odejdu z funkce, aby sněmovna schválila novelu zákona o sociálně-právní ochranu dětí,“ řekl odcházející ministr.

Miroslav Kalousek: „Já si jeho postoje velmi cením a myslím si, že někteří před ním neměli tolik odvahy ve stejné situaci. Přijal pouze politickou odpovědnost za své spolupracovníky, on sám žádnou vinu nenese. Má naši plnou důvěru a my si ho vážíme."

Petr Gazdík: "Snad najdeme kandidáta dříve, než kvůli rozporům v ODS padne celá vláda.“

Helena Langšádlová: „Kauza pana bývalého náměstka Šišky nás před volbami nepochybně poškodí, ale tím, že pan Drábek takto rychle reagoval, budou škody minimální.“

Marek Ženíšek: “Jaromír Drábek žádnou vinu sám o sobě nenese a přijal odpovědnost za pracovníky svého ministerstva. Proto jeho rozhodnutí považuji za velmi odvážné a férové. Věřím, že málokdo by v takové situaci reagoval stejně. Velice si toho vážím. O jeho nástupci se budeme v TOP 09 debatovat.“

TOP 09

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: TOP 09

Jak chcete přimět ANO znovu jednat o důchodech?

Váš záměr byl dobrý, ale evidentně se nepovedl. Myslíte, že jste se tedy jako moderátor osvědčil? A nemáte pocit, že je tu mezi vládou a opozicí až příliš hluboká propast, která se bohužel pro nás čím dál víc prohlubuje a vlastně je to vidět i ve společnosti, která je rozdělená.

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Malý (Trikolora): Chcete v ČR chalífát?

10:14 Malý (Trikolora): Chcete v ČR chalífát?

Pro ty, kteří Trikoloru neoprávněně nálepkují, že jsme náckové, že jen strašíme migrací: V Německu j…