Dryml (ČSSD): Národní program reforem? Trh bude volný i regulovaný a podobné nesmysly

16.08.2012 15:10

Projev na 25. schůzi Senátu dne 16. 8. 2012

Dryml (ČSSD): Národní program reforem? Trh bude volný i regulovaný a podobné nesmysly
Foto: senat.cz
Popisek: Senátor Vladimír Dryml

Vážený pane předsedající, pane ministře, kolegyně a kolegové, nevím, co si mám o tomto předkladatelském úsilí této vlády myslet, že to tady v Senátu projde? To snad nemyslíte vážně. Že budeme zticha? Domnívám se, že je to záležitostí celé levice. Tato hlavní reformní opatření je třeba odmítnout. Asi nás tady někdo podceňuje, že nejsme lascivní a nečteme si tyto tzv. reformy, že nevím, co z nich bude vyplývat pro budoucnost této země, pro občany, pro naše voliče? Nebudu zabíhat do jiných podrobností, ale vrátím se k bodu III., I., II., reforma systému zdravotnictví a veřejného zdravotního pojištění. To byl někdo asi v rauši, že si myslel, že takové reformní kroky do budoucna zde budou odsouhlaseny. Nerozumím tomu, že se na jedné straně píše, že zdravotnictví je v přídělovém systému – nevšiml jsem si, že by tady byl přídělový systém zavedený po válce a během války – a do lépe regulovaného trhu. Trh tedy bude volný a regulovaný. To jsou věci velmi kontroverzní.

Dále se tady hodnotí plnění reformních opatření, konkrétně zákon 373 z roku 2011. Chtěl bych jen připomenout, jaké pnutí to udělalo v dětském lékařství, když matky musely hledat přes polovinu republiky nebo celou zeměkouli otce, aby mohlo být dítě ošetřeno a pan ministr potom říkal, že zákon neplatí, že je to jinak, a že dojde ke zlepšení.

Návrh zákona o zdravotních pojišťovnách, to je privatizace zdravotních pojišťoven. Tady se sice říká, že budou podle zvláštního zákona, ale v podstatě to znamená privatizaci zdravotních pojišťoven a veřejného zdravotního pojištění.

Dokonce se tady farizejsky píše, že reformní model financování zdravotnictví usiluje o minimalizaci dopadu tíže reformních kroků na pacienty. Minimalizace se asi rozumí tím, že z regulačních poplatků 30 korun se to bude zvyšovat na 50 korun, u hospitalizačních možná na 150 atd. Znamená to, že tím se budou minimalizovat dopady na nemocné? Na rozdíl od ostatních států EU tady nebude zohledněno to, že se regulační poplatky neplatí v žádné zemi EU, mimo ČR.

Budeme v tom pokračovat dál? To EU nezajímá? Nezajímá ji ani to, že u nás není regulován regulační poplatek za hospitalizaci jedním měsícem, jak je ve všech civilizovaných zemích Evropy? Zase se tady budeme blížit spíše k Východu než k Západu. To jsou věci, které jsou obsaženy v tom,to materiálu. Časová a místní dostupnost zdravotní péče, která bude prováděna nařízeními vlády, i když z kompetenčního zákona vyplývá něco jiného i z Ústavy ČR, že za zdraví občanů ručí stát a ne vláda. Nějakým nařízením se to nedá dělat.

Bude zajištěna férová konkurence mezi zdravotními pojišťovnami, ale přitom bude přerozdělení. Problémy s DRG, které se nyní objevují, že pacienti se propouští nedoléčeni, opětovně se vracejí, ten tzv. ping pong. DRG byla pomocná metoda k tomu, jak efektivně léčí některá oddělení, ale úplně jinak nastavená, než-li současné ministerstvo praktikuje. Ve zdravotnictví se to brzy prokáže.

Je tady jasně napsáno, že bude otevřen vstup soukromých prostředků do zdravotnictví podle volby a rozhodnutí pacienta. Znamená to jediné, že tady bude dvojí pojištění – už se tady píše o dvojsložkovém pojištění – a že možná časem převládne a soukromá složka nad složkou veřejnoprávní. Chápu, že je to proto, že pan ministr Kalousek nemá peníze na zdravotnictví, a tak se snaží celou tíhu za státního pojištěnce přesunout na peněženky občanů, ale každý člověk který rozumně uvažuje ve zdravotnictví, nemůže počítat s tím, že toto bude trvat do nekonečna.

K elektronizaci zdravotnické dokumentace. Všichni víme proslavený IZIP, který nás stál takové miliardy. Tady se zase vrací, oklikou, ale už to bude v jiné formě, jen že se koupí licence atd. Když to odsouhlasíme, tak tomu dáme zelenou.

Postupně v interakci mezi zdravotními pojišťovnami, vládou a kraji, mělo dojít k optimalizaci sítě lůžkové péče s cílem zajistit obyvatelstvu optimální a adekvátní lůžková zařízení, hlavně zrušit lůžka akutní péče a na druhé straně zavést lůžka následné péče. Ministerstvo vůbec nechápe, že na lůžkách následné péče vzhledem k dalším finančním souvislostem ti lidé nebudou, protože si to nemohou dovolit, přišli by o své byty, musí hradit energie a tam se platí regulační poplatky. Velmi mne zaráží to, a nikde jsem se nedozvěděl, že by zřizovatelé koordinovali optimalizaci zdravotní péče. Na jedné straně se mluví o trhu zdravotních pojišťoven, na druhé straně se mluví o přerozdělování.

Pak by mě ještě velmi zajímalo, jak za této situace, když se snižuje počet zdravotnických zařízení, když ubývá pracovních míst, jak zdravotnictví přispěje k stabilitě boje proti chudobě?

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

MUDr. Vladimír Dryml

  • BPP
  • Prezident svazu Senioři České republiky

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: senat.cz

Mgr. Ondřej Kolář byl položen dotaz

návrat Ukrajinců

Je podle vás fér někoho nutit jít válčit, když nechce, a lze takové lidi vůbec nějak motivovat? Jestli někdo před válkou utekl, myslíte, že je něco, co ho přiměje jít válčit? Vždyť není nic cennějšího, než život. A jelikož se válka pro Ukrajinu nevyvíjí vůbec dobře, není třeba řešit, co bude Ukrajin...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Kasal (ANO): Podvod na předkladatele novely. Mě žádná dohoda dvou ministrů nezajímá

23:07 Kasal (ANO): Podvod na předkladatele novely. Mě žádná dohoda dvou ministrů nezajímá

Projev na 101. schůzi Poslanecké sněmovny k návrhu poslanců Zdenky Němečkové Crkvenjaš, Toma Philipp…