Dušek (ČSSD): Programu Erasmus přeji dalších úspěšných 25 let

08.02.2012 6:37

Denně jsme zaplavováni informacemi o problémech Evropské unie. Přitom občas zapomínáme na fakt, že Evropská unie je velkým přínosem pro všechny členské země.

Dušek (ČSSD): Programu Erasmus přeji dalších úspěšných 25 let
Foto: Redakce
Popisek: Robert Dušek

Není to jenom formou přímých finančních výhod, ale také existencí projektů, které podporují rozvoj mladých lidí. Jedním z těchto úspěšných evropských počinů je studentský výměnný program Erasmus, který tento rok slaví své 25. výročí. Od jeho zahájení v roce 1987 ho využilo více než dva miliony studentů. V České republice tento program využilo již skoro 50 000 studentů.

„Díky programu Erasmus mají možnost mladí lidé poznávat jiné státy a jsou podněcováni, aby si hledali uplatnění v zemích, kde existuje poptávka po jejich kvalifikaci. Chtěl bych proto popřát programu Erasmus dalších úspěšných 25 let,“ řekl europoslanec Robert Dušek (ČSSD).

Nejžádanějšími destinacemi mladých Evropanů jsou Španělsko, Francie, Spojené království, Německo a Itálie. Studenti z ČR nejvíce upřednostňují Německo, kam jich směřuje až jedna pětina. Na druhém místě je Francie, následuje Španělsko a Velká Británie. V období let 2007–2013 EU na program Erasmus vyčlenila přibližně 3 miliardy EUR.

V současné době se připravuje jeho rozšíření v podobě nově navrženého programu pro vzdělávání, odbornou přípravu a mládež – Erasmus pro všechny. V novém programu by mělo studovat, zúčastnit se stáže nebo vyučovat v zahraničí až 5 milionů osob, tedy skoro dvakrát více než doposud.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: ČSSD

Ing. Aleš Juchelka byl položen dotaz

Neutíkáte od problému?

Na vyřešení důchodové reformy jste měli dost času, když jste byli ve vládě, a to i ještě před covidem. Nepřišli jste s ničím a teď o ní nechcete ani s koalicí jednat, ale jak chcete i do budoucna prosadit nějakou zásadní reformu, když už teď se zdají jednání ve slepé uličce? Já mám obavu, že se jako...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vích (SPD): Fialova vláda podporuje a schvaluje Migrační pakt EU

22:55 Vích (SPD): Fialova vláda podporuje a schvaluje Migrační pakt EU

Jak by to asi vypadalo, kdyby místopředseda jakékoli z minulých vlád přiznal, že v zahraničí odsouhl…