Dušek (ČSSD): Zemědělství čelí stále složitější situaci

24.01.2012 6:24

Na prvním plenárním zasedání Evropského parlamentu ve Štrasburku v roce 2012 byla diskutována situace evropských zemědělců s ohledem na rostoucí výši vstupních nákladů pro zemědělskou činnost. V rámci této diskuze vystoupil Robert Dušek (ČSSD), europoslanec a člen Výboru pro zemědělství a rozvoj venkova.

Dušek (ČSSD): Zemědělství čelí stále složitější situaci
Foto: Redakce
Popisek: Robert Dušek

„Zemědělství čelí stále složitější situaci. Zatímco náklady na nákup zemědělských vstupů jako energie, strojního vybavení, krmných směsí, syntetických hnojiv, pesticidů, osiva či vody výrazně stoupají, zisky zemědělců stagnují. Naše zemědělce nejvíce trápí vysoké ceny za spotřebovanou energii, náklady na umělá hnojiva i pomocné půdní látky a také rapidně se zvyšující náklady na osivo a sadební materiál," uvedl europoslanec Robert Dušek (ČSSD).

Dušek vyzval Evropskou komisi a Radu, aby zvážily možnosti stanovení maximálních výkupních cen energií pro primární zemědělskou výrobu, a to napříč Evropskou unií.

Dále připomněl, že náklady evropských zemědělců na nákup osiva a sadby se za posledních deset let zvýšily až od 30 %. Tento znepokojující stav je způsoben masivním nákupem certifikovaného osiva a malým využíváním osiva vyprodukovaného v hospodářství. Přitom osivo vyprodukované v hospodářství je ekonomicky výhodné a prospívá životnímu prostředí.

"Vyzývám k revizi všech evropských nařízení, které zemědělce v užívání vlastního osiva omezují," zdůraznil Robert Dušek.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: ČSSD

Tomáš Zdechovský byl položen dotaz

Právo na opravu

Věci se dají dát opravit už dnes, ale problém je, že oprava často vyjde stejně nebo skoro stejně jako koupit si novou věc. Tak k čemu pak platit za opravu? Nepřijde vám tento zákon EU zase úplně zbytečný? A když dám věc opravit, jakou, pokud vůbec, na ni pak budu mít záruku? Děkuji za odpověď

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Mašek (ANO): My že podněcujeme protiukrajinské nálady? Tím, že chceme mír?

6:16 Mašek (ANO): My že podněcujeme protiukrajinské nálady? Tím, že chceme mír?

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu ke slovům prezidenta Pavla.