Filip (KSČM): Na místě ministra Kalouska bych nebyl takový optimista

13.02.2013 18:02

Řeč na 51. schůzi PS PČR dne 13. 2. 2013.

Filip (KSČM): Na místě ministra Kalouska bych nebyl takový optimista
Foto: Hans Štembera
Popisek: Předseda KSČM Vojtěch Filip

 Děkuji, pane místopředsedo.

Vážení členové vlády, paní a pánové, přece jenom k té důvodové zprávě, kterou tady řekl pan ministr financí Kalousek, musím říct, že tak velký optimista jako on zase nejsem. Za prvé bych chtěl vědět více k důvodům, které vedly Českou národní banku k odmítnutí poskytnutí takové půjčky Mezinárodnímu měnovému fondu a potom bych chtěl vědět, jakým způsobem se vyvíjí jednání s Mezinárodním měnovým fondem na vrácení bilaterální půjčky, která není z roku 2007, ani z roku 2008, ale je z roku 2009. Vážené kolegyně a kolegové, půjčka byla poskytnuta 20. dubna 2009 usnesením vlády č. 500 a týká se 1,03 mld. eur se splatností do pěti let z devizových rezerv České národní banky. Devizové rezervy skutečně tenkrát byly větší a tehdy klub KSČM navrhoval, jak je i využít na úhradu státního dluhu a řešení některých problémů, které tady v době krize Topolánkovy vlády, v době, kdy Topolánkova vláda byla již v demisi a přesto udělala takový krok, byly. A navíc samozřejmě, protože tam nešlo o to, že by vláda nějak vynechala rozpočtovou suverenitu Poslanecké sněmovny, respektive Parlamentu České republiky, o které tady tak hezky pan ministr financí mluvil, protože kdyby pravděpodobně nešlo o záruku, tak se to zase ani nedozvíme, protože tato záležitost mimo jiné měla vliv i na to, jakým způsobem se potom rozhodovalo o tom, zda budou nebo nebudou mimořádné volby. Myslím si, že to byl jeden z nejlépe utajených kroků vlády České republiky. Usnesení jsem dlouho nemohl získat.

Je pravda, že pro dnešní jednání, i když tady není guvernér České národní banky, pravděpodobně z pana ministra financí další informace nedostaneme, ale v každém případě to tenkrát bylo tak, že předseda vlády měl za povinnost o usnesení informovat pouze předsedu Poslanecké sněmovny a předsedu Senátu, nikoliv aby předložil takovou záležitost, která se týká jistě změny devizových rezerv České národní banky, alespoň rozpočtovému výboru Poslanecké sněmovny. V tomto ohledu také doporučení, protože nic jiného nemohl pan předseda vlády Topolánek udělat, než doporučit guvernérovi České národní banky uzavřít dohodu s Mezinárodním měnovým fondem podle usnesení 21, to znamená uzavřít půjčku na 1,03 mld. eur. V současné ekonomické situaci se mi to zdá poměrně riskantní operace a samozřejmě bude dalšími kroky české vlády poměrně zhoršovat kroky, které mohou vést ke zlepšení situace, ke zlepšení i ratingu České republiky, pokud jde o získávání dalších úvěrů. Rozumím tomu, že si vláda na to nechce půjčit, to udělali jenom Maďaři, blbě to tam dopadlo, takže v tomto ohledu bych ale nějaké doplňující informace chtěl vědět již nyní, jestli náhodou nenavrhnu takové usnesení, že bychom to vrátili minimálně vládě k přepracování ke změně důvodové zprávy, pokud nebude dostatečně rozšířena. Děkuji.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PSP ČR

Jak chcete přimět ANO znovu jednat o důchodech?

Váš záměr byl dobrý, ale evidentně se nepovedl. Myslíte, že jste se tedy jako moderátor osvědčil? A nemáte pocit, že je tu mezi vládou a opozicí až příliš hluboká propast, která se bohužel pro nás čím dál víc prohlubuje a vlastně je to vidět i ve společnosti, která je rozdělená.

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vích (SPD): Fialova vláda podporuje a schvaluje Migrační pakt EU

22:55 Vích (SPD): Fialova vláda podporuje a schvaluje Migrační pakt EU

Jak by to asi vypadalo, kdyby místopředseda jakékoli z minulých vlád přiznal, že v zahraničí odsouhl…