Fischer: Neměňme demokracii. Změňme politiku

14.09.2012 14:00

Jedinečná šance změnit politiku. Možnost rozhodnout, jakým směrem se bude naše společnost v příštích letech ubírat.

Fischer: Neměňme demokracii. Změňme politiku
Foto: Hans Štembera
Popisek: Jan Fischer

Zda se vrátí do 90. let minulého století, se všemi problémy, které s sebou dodnes vlečeme. Nebo zda postoupíme do 21. století, se všemi nadějemi, které tato změna otevírá. To bude hlavní téma první přímé volby prezidenta v roce 2013, a Jan Fischer dnes představil program, se kterým do ní vstupuje.

„V přímé volbě vidím začátek a katalyzátor dalšího vývoje v naší zemi. Lidé očekávají zásadní změnu fungování politiky a já k ní chci přispět,“ řekl dnes při prezentaci svého programu Jan Fischer, a představil čtyři hlavní oblasti, na které by v prezidentském úřadu zaměřil svou pozornost:

    silná ekonomika,
    vláda práva,
    odpovědnost a slušnost,
    národní zájmy.

„Naše krize nespočívá jen v neúnosném předlužení nebo ve ztrátě výkonu naší ekonomiky. Jde v první řadě o krizi důvěry v politiku. O krizi, která hrozí přerůst v nedůvěru vůči zastupitelské demokracii jako takové,“ varuje Jan Fischer, a dodává: „V ekonomice vidím základ řešení skutečných problémů, které trápí občany ve zdravotnictví, ve školství a dalších oblastech. Jen v dobré ekonomické kondici se nám podaří udržet zaměstnanost a sociální smír.“

Jan Fischer dále popsal čtyři hlavní oblasti, které jsou pro silnou a konkurenceschopnou ekonomiku zásadní, a v nichž by bylo nanejvýš užitečné dospět k určité shodě napříč politickými stranami - veřejná správa, otázka eura, energetická bezpečnost, podpora konkurenceschopnosti a inovací.

„Veřejná správa musí zeštíhlet. Hlavním kritériem pro hodnocení každého úřadu musí být poměr cena/výkon, protože špatné fungování veřejné správy je dnes hlavní brzdou ekonomiky. Dokonce větší, než vysoké daně či rozpočtový deficit. Plýtvání, zbytečná byrokracie a korupce ve veřejném sektoru nejen obtěžují občany, ale jsou také překážkou na cestě za prosperitou,“ uvedl vedle dalších ekonomických aspektů Jan Fischer: „Pokud budu zvolen, nenechám politiky v klidu. Budu na ně tlačit, aby zjednali nápravu, odpolitizovali veřejnou správu a zajistili kvalitní a efektivní fungování úřadů.“

Bez důvěry v právní stát se společnost rozpadá a dostává se do stavu blízkého anarchii, kdy nikdo nevěří nikomu a ničemu. A to se podle Jana Fischera u nás bohužel právě děje. A všechny politické reprezentace od 90. let po současnost na tom nesou svůj díl viny.

„Vládnout mají zákony lidem, ne lidé zákonům. Prezident je garantem právního státu a dodržování řádu,“ upozorňuje Jan Fischer: „Nikdy proto nebudu mlčet zejména v otázkách týkajících se lidských práv, boje s extremismem, postihu korupce a fungování policie a justice. Jako dva konkrétní kroky v boji proti korupci budu prosazovat přísný zákon o regulaci lobbingu a povinnost, aby ústavní činitelé při nástupu do funkce museli veřejně učinit úplné majetkové přiznání. Současně s tím budu podporovat, aby se zrušily nebo přísně omezily výjimky z bezpečnostních prověrek pro ústavní činitele.“

K tomu, aby se do veřejného života navrátila odpovědnost a slušnost, je třeba institucionální změny. V případě svého zvolení bude Jan Fischer prosazovat zrušení přestupkové a správní imunity prezidenta, a zrušení trestní a přestupkové imunity poslanců a senátorů, s tím, že by zůstala jen trvalá nestíhatelnost v parlamentu včetně hlasování.

„Rovněž bych přivítal snadnější proceduru odvolání prezidenta republiky. Spolu s přímou volbou byla zavedena taková pravidla, která takřka zablokovala možnost zbavit prezidenta úřadu při vážném pochybení dle Ústavy. To demokracii rozhodně neprospívá. Kandiduji na úřad prezidenta, ne však prezidenta neodpovědného a neodvolatelného,“ dodává Jan Fischer: „Považuji také za nutné změnit a zpřesnit některé pravomoci prezidenta tak, aby nemohlo dojít k jejich zneužívání. Navrhnu například, aby členové Bankovní rady České národní banky byli prezidentem republiky jmenování se souhlasem Senátu a nezáleželo jen na libovůli hlavy státu,“ doplňuje Jan Fischer.

Aby bylo občanům umožněno posílet se více na vládě a její kontrole, navrhne Jan Fischer také zavedení institutu lidové iniciativy, tedy práva skupiny 50 tisíc občanů podat návrh zákona, který by Parlament musel projednat.

K zásadní změně musí podle Jana Fischera dojít také v oblasti financování politických stran. Tak jako podporoval přísnou regulaci financování prezidentských kampaní, bude ji prosazovat i pro politické strany. Větší osobní odpovědnost politiků, větší transparentnost a kontrola politiky je naprosto nezbytná.

„Budu prosazovat zásadní úspory nákladů na činnost ústavních institucí. Půjdu v tomto směru příkladem: zeštíhlím a zásadně zmodernizuji činnost Kanceláře prezidenta republiky a snížím prostředky vynakládané na její provoz. Počet úředníků pracujících na Hradě snížím o čtvrtinu. Plat prezidenta snížím o 20 %,“ zavázal se v kandidátském projevu Jan Fischer.

Jan Fischer půjde také příkladem v boji proti korupci. Zveřejní svůj pracovní program a všechny schůzky týkající se veřejného zájmu. Stejně jako v kampani bude zveřejňovat své příjmy a majetkové poměry.

„Budu také využívat všech možností, abych pomohl občanům řešit jejich problémy. Nejméně jednou týdně se budu setkávat s předsedou vlády. V pravidelných intervalech se budu setkávat s ostatními členy vlády, s poslanci a senátory i s dalšími ústavními činiteli. Za nezbytný pokládám intenzivní kontakt se zástupci parlamentní opozice, s hejtmany a představiteli samospráv.,“ vysvětlil Jan Fischer.

Zvláštní pozornost Jan Fischer věnuje všem, na něž dnes představitelé státu často zapomínají - zdravotně postiženým, mladým lidem, rodinám s dětmi, příslušníkům různých menšin. A v prvé řadě chce udělat vše pro to, aby se zlepšil život seniorů.

„Stát redukuje postavení seniorů na otázku výše důchodů, a i ty reálně snižuje. To je zásadně špatně. Musíme být schopni projevit úctu starší generaci a zajistit jí důstojný život,“ uvedl Jan Fischer.

Za nejdůležitější v oblasti upevňování pozice České republiky na mezinárodní scéně Jan Fischer pokládá rozvojovou politiku, humanitární pomoc a prosazování lidských práv, fungování České republiky v Evropské unii, euroatlantické spojenectví, ekonomickou diplomacii.

„Reprezentace země v zahraničí je výsostnou prezidentskou povinností. Prezident ale slouží své funkci, nikoli funkce prezidentovi. Hlava státu reprezentuje svou zemi, ne své osobní názory. Není možné, aby prezident republiky v zahraničí hlásal názory, jež jsou v rozporu s hlavním politickým kursem zvoleným vládou,“ podotýká k tomuto tématu Jan Fischer s tím, že chce zahraniční politiku otevřít, a k formulaci národních zájmů přizvat občanská sdružení, akademiky, podnikatele i média.

„Členství ČR v EU je dokladem toho, že národní zájem nepodléhá žádné ideologii. Buďme tedy racionální, chovejme se dospěle. Skutečně to není buď, anebo: buď povinně přijímejme vše, co z Bruselu přijde, nebo z Evropské unie rovnou vystupme. Buď fiskální pakt, nebo konec eura. Buď tuhá federalizace, nebo rozpad Unie. Naším národním zájmem není ani tuhá federace, ani model tvrdého jádra a periferie, ale flexibilní integrace. Každá země si má zvolit takovou rychlost a míru integrace, jaká jí vyhovuje,“ upozorňuje Jan Fischer.

Jana Fischera v jeho kandidatuře podporuje řada známých osobností z řad vědců, lékařů i umělců: například Jan Pirk, Iva Holmerová, Jan Hrušínský, Zdeněk Troška, Patrik Eliáš a Petra Eliáš-Voláková, Jan Masopust, Milan Hein, Jiří Bubeníček, Eduard Outrata, a řada dalších.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jan Fischer

Ing. Vojtěch Munzar byl položen dotaz

věcná diskuze

Dobrý den, máte dojem, že se na půdě Sněmovny odehrává věcná diskuze? Já mám spíš dojem, že koalice ani diskutovat nechce, že si je jistá svou většinou a naopak opozice obstruuje (většinou až moc), aby se zviditelnila. Nějaký smysluplný dialog mezi vládou a opozicí nevidím a myslím, že je chyba na o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Kukla (ANO): Podivný prodej krajských superbů

7:17 Kukla (ANO): Podivný prodej krajských superbů

Za podivných okolností kraj prodal dva superby, které se jako nová auta dostaly na silnice v roce 20…