Fischer: Problémem naší země nejsou občané, ale politici

01.01.2013 15:58

K novoročnímu projevu prezidenta republiky

Fischer: Problémem naší země nejsou občané, ale politici
Foto: Hans Štembera
Popisek: Jan Fischer

 Souhlasím s Václavem Klausem, že nám chybí vetší svornost, a že potřebujeme naději. Také s tím, že mezi společností a politiky leží hluboké příkopy, stejně jako mezi vládou a opozicí.

Viníky ale nehledám mezi "našeptávači špatných nálad" nebo "samozvanými spasiteli". Problémem naší země nejsou občané, ale politici. Většina lidí u nás stále tvrdě pracuje, neztratili k poctivé práci respekt, neztratili ani odvahu říkat, co si myslí. Volání po návratu k tradicím má smysl jen tehdy, pokud si uvědomíme, že dobrými tradicemi našeho demokratického státu jsou tolerance a otevřenost, hledání věcných a neideologických řešení našich problémů, úcta ke starším, ochrana lidských prav. To vše musíme spolu s normální poctivou prací vyžadovat po našich politicích. A prezident republiky má být příkladem, má aktivně zasypávat příkopy mezi představiteli státu a občany, nemá rozdělovat, ale spojovat. Proto bude první přímá prezidentská volba tak důležitá a zásadně ovlivní vývoj naší země.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jan Fischer

Ing. Aleš Juchelka byl položen dotaz

Neutíkáte od problému?

Na vyřešení důchodové reformy jste měli dost času, když jste byli ve vládě, a to i ještě před covidem. Nepřišli jste s ničím a teď o ní nechcete ani s koalicí jednat, ale jak chcete i do budoucna prosadit nějakou zásadní reformu, když už teď se zdají jednání ve slepé uličce? Já mám obavu, že se jako...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vích (SPD): Fialova vláda podporuje a schvaluje Migrační pakt EU

22:55 Vích (SPD): Fialova vláda podporuje a schvaluje Migrační pakt EU

Jak by to asi vypadalo, kdyby místopředseda jakékoli z minulých vlád přiznal, že v zahraničí odsouhl…