Grebeníček (KSČM): Studenti parazitují?

13.12.2011 19:47

Veřejné prohlášení prezidenta republiky Václava Klause, že bezplatné studium na vysokých školách považuje za "parazitování studentů na zbytku naší společnosti", beru jako neetický a zcela nepřijatelný útok hlavy státu na studenty a na ústavní pořádek České republiky.

Grebeníček (KSČM): Studenti parazitují?
Foto: kscm.cz
Popisek: Miroslav Grebeníček, poslanec KSČM

Hanlivý výrok V. Klause na adresu studentů, kteří studují v bezplatných akreditovaných studijních programech, směřuje proti článku 33 Listiny základních práv a svobod, který zaručuje občanům za konkrétních podmínek právo na bezplatné vzdělání na vysokých školách.

"LISTINA ZÁKLADNÍCH PRÁV A SVOBOD

Článek 33

(1) Každý má právo na vzdělání. Školní docházka je povinná po dobu, kterou stanoví zákon.

(2) Občané mají právo na bezplatné vzdělání v základních a středních školách, podle schopností občana a možností společnosti též na vysokých školách."

Toto právo limituje Listina základních práv a svobod jen schopnostmi občana a možnostmi společnosti. Václav Klaus, kterému svého času společnost i při skromnějších možnostech ekonomiky umožnila získat kvalitní vysokoškolské vzdělání bezplatným studiem, se skandálním výrokem o "parazitování studentů na zbytku naší společnosti" nepřípustně dotýká cti vysokoškolských studentů.

Namísto nesnášenlivých nálepek, které hlava státu dává vysokoškolským studentům, kteří užívají ústavního práva na bezplatné vzdělání, bych od V. Klause čekal jistou dávku sebereflexe. Je nemoudré a zvoleným výrazivem i neslušné, když zpochybňuje ústavní právo studentů na vzdělání za podmínek, kterých svého času sám vrchovatě využil.

Miroslav Grebeníček, poslanec PS PČR za KSČM

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: kscm.cz

Ing. Libor Turek, Ph.D. byl položen dotaz

Srovnání

Dobrý den, pane poslanče, nejsem si jistý, zda se od vás dočkám upřímné odpovědi, ale prosím o ni. Fiala tvrdí, jak jsme super, že hrajeme první ligu, a že se srovnáváme s těmi nejlepšími. Má podle vás pravdu nebo, což si myslím já, z nás dělá premiér blázny? V čem přesně se můžeme srovnávat s těmi ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Konzervativní strana: Západní svět se zjevně nepoučil ze svého selhání

23:08 Konzervativní strana: Západní svět se zjevně nepoučil ze svého selhání

79. výročí ukončení 2. světové války v Evropě