Hašek: Chceme narovnat pravidla pro čerpání státních dotací krajů i obcí

04.06.2013 18:45

Předseda Hašek slíbil kraji pomoc, chce jednat s vládou

Hašek: Chceme narovnat pravidla pro čerpání státních dotací krajů i obcí
Foto: Michal Hašek
Popisek: Michal Hašek s hejtmanem Ústeckého kraje Oldřichem Bubeníčkem

Pomoc státu na obnovu území by měla být stejná u obcí i krajů, řekl předseda Asociace krajů Michal Hašek při návštěvě v Ústeckém kraji. Chce o tom jednat s kraji a vládou. Hejtman Bubeníček ocenil pomoc, kterou postiženým oblastem nabízejí ostatní kraje.

„V tuto chvíli stále čekáme na kulminaci Labe, která by měla přijít zítra, proto se soustředíme na evakuaci a ochranu majetků. Hlavní práce přijde po opadnutí vody, kdy budeme muset napnout síly k obnově území. Vítáme každou pomoc, proto si vážím podpory ostatních krajů,“ řekl hejtman Oldřich Bubeníček. Hejtman Hašek přislíbil finanční výpomoc přímo od Jihomoravského kraje. 

„Kromě aktuální pomoci se musíme soustředit na podporu postižených krajů v době, kdy voda již opadne. Proto chceme iniciovat společné jednání krajů a vlády, aby byla narovnána pravidla pro čerpání státních dotací krajů i obcí. V tuto chvíli jsou kraje výrazně znevýhodněné, přestože na jejich majetku bývají povodňové škody největší. Velkou šancí, jak pomoci postiženým územím, je čerpání evropských dotací, které je třeba maximálně využít,“ doplnil předseda asociace Michal Hašek.

Oba hejtmané si prohlédli aktuální situaci z vyhlídky na Větruši. Labe v Ústí je na hodnotě 9,5 metru, kulminace má být ještě téměř o dva metry vyšší. Vltavská kaskáda snižuje odtok, aby pomohla Ústí nad Labem, je ovšem pravděpodobné, že protipovodňová stěna stejně množství vody neudrží.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Michal Hašek

Ing. Aleš Juchelka byl položen dotaz

Proč jste odpískali jednání o penzích?

Nemyslíte, že jste tím koalici nahráli na smeč, že bude tvrdit, jak ona něco prosadila, že vás přizvala k jednání, ale vy jste to odmítli? Kdybyste jednali dál, mohli jste předložit vlastní návrhy, možná by neprošli, ale bylo by evidentní, že jste je podali a chtěli jste reformu, která je potřeba ře...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Fiala (SPD): Válek není schopný zajistit léky a kvalitní zdravotní péči pro všechny občany

20:01 Fiala (SPD): Válek není schopný zajistit léky a kvalitní zdravotní péči pro všechny občany

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k docházejícímu léku pro astmatiky.