Hejtman Bubeníček: Nepřipustím finanční krach Ústeckého kraje

26.05.2013 11:05

Finanční korekci ve výši zhruba 1,8 miliardy korun má zaplatit Ústecký kraj za údajné chyby při rozdělování dotací z evropských fondů.

Hejtman Bubeníček: Nepřipustím finanční krach Ústeckého kraje
Foto: Redakce
Popisek: hejtman Bubeníček (KSČM)

„Jedná se o částku, která je pro Ústecký kraj likvidační,“ reagoval na kritickou situaci po čtvrtečním jednání Asociace krajů ČR hejtman Ústeckého kraje Oldřich Bubeníček (KSČM).

„Kraj hospodaří s ročním rozpočtem 13 miliard korun. Více než 12 miliard korun je vázáno na pevné výdaje. Kraj tak může volně disponovat pouze s 800 miliony korun. Pokud tedy máme přijít o více než miliardu, je zřejmé, že takovou finanční ránu rozpočet kraje neustojí.  Kdokoliv pak může podat na krajské zastupitele žalobu, že nakládají s majetkem kraje nehospodárně.

Dotační úřad ROP - Severozápad zřídilo ze zákona ministerstvo financí, a právě ministerstvo financí má společně s ministerstvem pro místní rozvoj povinnost tento orgán dozorovat. Kraje tuto povinnost nemají a pouze volí své zástupce do výboru regionální rady, kde tito rozhodují jako soukromé osoby. Vyjádření z Bruselu potvrzují, že vina je na českém státu, jehož kontrola selhala. Kraje nemají právní odpovědnost za regionální operační programy!

Přestože kraje krizovou situaci nezavinily, přišly s velkorysou nabídkou, že uhradí 50 % plošné korekce. To vláda striktně odmítla!

Údajně vstřícná nabídka státu půjčit krajům je ve skutečnosti pastí. Ústecký kraj už si nemůže půjčovat další peníze. Předešlá politická reprezentace nám zanechala nemalé dluhy. Kraj je vázán pro realizaci stávajících investic splácením těchto úvěrů. V případě, že by si půjčil takto vysokou částku, stal by se pro finanční ústavy nedůvěryhodným. Tato nabídka vlády je proto naprosto nepřijatelná!

Nejsme vinni, nevidíme důvod, proč bychom měli platit, ale chceme, aby se situace vyřešila. Nikdo si nemůže vzít 830 tisíc obyvatel Ústeckého kraje jako rukojmí pro politickou válku před volbami.“

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: KSČM

Mgr. Jana Zwyrtek Hamplová byl položen dotaz

svobodná média

Dobrý den, fakt byste za obálku na časopisu, která nikoho neuráží někoho hnala k soudu? Kde je pak nějaká svoboda? A třeba Respekt je známý svými obálkami, kde jsou často i karikatury a je používána nadsázka, někdy i černý humor. To jste se už všichni politici zbláznili, že byste chtěli zasahovat do...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Senátorka Zwyrtek Hamplová: Naše země ve hře velmocí plní pokyny a přání jiných

11:04 Senátorka Zwyrtek Hamplová: Naše země ve hře velmocí plní pokyny a přání jiných

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k zatčenému ukrajinskému ministru zemědělství, který …