Hejtman Zimola: Poprava Budvaru Bendlovi nevyšla

15.08.2012 17:01

Ministr zemědělství Petr Bendl (ODS) musí být notně zklamán. Pětiměsíční úsilí jeho kontrolorů, kteří od února do konce června detailně prověřovali hospodaření pivovaru Budějovický Budvar, nepřineslo nic, co by mu mohlo posloužit jako záminka k zásahům do vedení tohoto národního podniku.

Hejtman Zimola: Poprava Budvaru Bendlovi nevyšla
Foto: kraj-jihocesky.cz
Popisek: Hejtman Jihočeského kraje Jiří Zimola

Zatímco pro manažery Budvaru, a jeho dlouholetého ředitele Jiřího Bočka, je to skvělá vizitka. Zvláště, když Bendl „mimořádný nezávislý audit“ zdůvodňoval tím, že zde od roku 2003 žádný nebyl a hospodaření Budvaru je tedy třeba pořádně prověřit. Teď má alespoň jistotu, že úspěšný pivovar, jehož je stát zakladatelem, má zodpovědné vedení. Mělo by ho to těšit. Nepotvrdily se tak před zahájením kontroly spřádané a šířené spekulace o nějakém vyvádění peněz, o netransparentnosti zadávání mnohamilionových zakázek nebo neefektivním vyhazování peněz na marketing.

O dalších oblastech mimořádně široké kontroly, kam patřilo i třeba údajné neefektivní vedení známkoprávních sporů s kolosem Anheuser – Bush InBev, ani nemluvě. Doufám jen, že ministra Bendla díky tomu opustí i jeho nápad na mimosoudní dohodu o ukončení známkoprávních sporů obou pivovarů o známku Budweiser, s nímž přišel počátkem roku. Těžko by z ní něco dobrého pro Budějovický Budvar vyplynulo.

I když … kdo chce psa bít, hůl si vždy najde. Proto by mě nepřekvapilo, kdyby Bendl nebo někdo jiný z ODS časem vyrukoval s nějakým jiným „odhalením“ a tvrzením o neprůhlednosti Budvaru, aby se dal ovládnout, „podojit“ a pak zprivatizovat.

A tak vlastně jediným reálným výsledkem těchto tanečků je „odpolitizování“ dozorčí rady Budvaru, jejímž jsem byl do počátku letošního roku členem. Nezastírám, že jsem rád, že mimořádný audit dopadl, jak dopadl. Ukázal totiž, že dozorčí rada svou kontrolní funkci plnila, i když v ní seděl pro ODS nepohodlný jihočeský hejtman ze sociální demokracie.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jiří Zimola - profil

Tomio Okamura byl položen dotaz

migranti

V rozhovoru pro PL jste řekl, že hnutí SPD tady nechce žádné africké a islámské migranty. Ty ale podle všeho k nám ani nechtějí. Jak se ale stavíte k přijímání uprchlíků z Ukrajiny? A vracel byste na Ukrajinu bojeschopné muže? A pokud ano, jak?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Budoucnost: Problémy zemědělství. Klíčové je správně nastavit dotace

10:14 Budoucnost: Problémy zemědělství. Klíčové je správně nastavit dotace

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k zemědělství.