Horák (LEV 21): Kauza MUS jasně ukazuje, jací odborníci nám vládnou

09.01.2012 18:52

Na příkladu trestního procesu vedeného ve Švýcarsku, kde tamní prokuratura obžalovala sedm osob z praní špinavých peněz (kauza Mostecká uhelná společnost a.s.) můžeme skvěle demonstrovat, jaký chaos panuje v současné vládě, kde pravá ruka neví, co dělá levá a špatné vyjádření stíhá ještě špatnější.

Horák (LEV 21): Kauza MUS jasně ukazuje, jací odborníci nám vládnou
Foto: Hans Štembera
Popisek: Fotokoláž.

Nejde o mnoho. „Jen“ o více než 12 miliard korun, alespoň na tuto sumu byla vyčíslena škoda způsobená České republice, která se měla připojit k trestnímu řízení s návrhem, aby soud uložil obžalovaným tuto škodu nahradit.

V našich poměrech ovšem zřejmě částka 12 miliard korun nikoho nezajímá. To se raději provede pár škrtů, nejlépe v sociální oblasti, než aby odpovědné osoby odvedly profesionální práci, za kterou jsou ne zrovna málo placeni.

Tomu, kdo už zapomněl, připomenu, co loni v listopadu rezonovalo médii. Zprvu se prohlašovalo, že „nám žádné peníze nechybějí“ a že vlastně o žádnou škodu nejde. Za pár dnů představitelé vlády připustili, že vlastně o škodu jde. Vicepremiérka Peake následně konstatuje, že jsme propásli lhůtu připojit se k trestnímu řízení ve Švýcarsku a o peníze přijdeme. Na to oponuje ministr Kalousek, že podle švýcarského trestního řádu je možné připojit se k trestnímu řízení i po oficiálním podání obžaloby.

Paní Peake následně svůj názor mění a připouští, že ČR má stále možnost se přihlásit k trestnímu řízení. Jak nyní vyšlo najevo, nakonec to pravda není a našemu státu nezbývá než domáhat se náhrady škody civilní žalobou, tedy variantou nepoměrně dražší a časově mnohem delší. Přitom údajně měla Česká republika celých 15 měsíců na to, aby se s nárokem na náhradu škody připojila, zvláště pak, byla-li samotnými Švýcary na tuto možnost (opakovaně) upozorňována.

A co dál? Správně tušíme, že se hledá viník této hrubé chyby. Logicky bych si ze znalosti obecně závazné právní úpravy vyvodil, že to bude „někdo“ z ministerstva financí, jakožto ústředního orgánu státní správy pro hospodaření s majetkem státu. Chyba lávky!

Ministr spravedlnosti chce kárně potrestat čtyři státní zástupce z Vrchního státního zastupitelství za průtahy. Nevím, možná průtahy opravdu měli, nebo je neřešili, ale rozhodně tyto průtahy nezapříčinily propásnutí lhůty. Jde jen o snadné cíle.

Suma sumárum – znovu ostuda jako barák. Naplno odhalila, jací „odborníci“ nám vládnou. Ani neznají zákony, které sami tvořili. Ach jo!

Závěrem několik otázek:

1/ Kdo to zaplatí? Opět my všichni?
2/ Kdo je skutečným viníkem a kde se nachází? Bude tento viník potrestán?  
3/ Jak vůbec probíhá prověřování trestního oznámení, které pro podezření ze zneužití pravomoci úřední osoby podal náš předseda Jiří Paroubek?
4/ Platí ještě, že ryba smrdí od hlavy?
5/ Přizná někdo politickou odpovědnost?
6/ Jsem zase naivní?

Karel Horák, odborný mluvčí NS-LEV 21 pro oblast spravedlnosti a boje proti korupci

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: NS - LEV 21

Tomáš Zdechovský byl položen dotaz

Právo na opravu

Věci se dají dát opravit už dnes, ale problém je, že oprava často vyjde stejně nebo skoro stejně jako koupit si novou věc. Tak k čemu pak platit za opravu? Nepřijde vám tento zákon EU zase úplně zbytečný? A když dám věc opravit, jakou, pokud vůbec, na ni pak budu mít záruku? Děkuji za odpověď

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Kolaja (Piráti): Svobodná média = zdravá demokracie

22:12 Kolaja (Piráti): Svobodná média = zdravá demokracie

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k médiím.