Jarolím: Doufám, že Zeman nebude spojovat nespojitelné. Zloděje a společnost

29.01.2013 8:51

Sleduji jak je pro mnohé prezident Zeman, nepříjemným elementem na naší politické scéně.

Jarolím: Doufám, že Zeman nebude spojovat nespojitelné. Zloděje a společnost
Foto: tan
Popisek: Tomáš Jarolím

Nechci hodnotit nakolik je jeho chování  pro mnohé nepřijatelně specifické, či nakolik mu lze přisuzovat stejný „šarm“ jako podřimujícímu ministru zahraničí.

Ani jeden z nich nebyl má volba. Namísto léku, kterým prezident mohl  pro naší společnost být, jsem si měl vybrat mezi nepříjemnou angínou a plíživou rakovinou. Naštěstí vyhrála angína.

Nicméně musím ocenit jednoznačnou schopnost prezidenta Zemana protnout problém v základu a jasně ho popsat. S tím se snoubí  jeho neschopnost elementárně chodit okolo horké kaše, a tedy schopnost popsat bez skrupulí problém i řešení. Tady vidím také zdroj jeho neoblíbenosti u určité skupiny voličů a zejména politiků a primárně u novinářů, které tím ukazuje jako neschopné a podjaté.

Zamyslel se někdo nad nesmyslem myšlenky, že nový prezident musí stmelovat ?  Co má stmelovat, lidi, kteří kradli a společnost, která byla okradena? Tento stát byl plundrován, nikdo za to nebyl ještě potrestán, ale musíme se sjednotit. Na čem? A proč? Jednoznačně se přece sjednotíme na myšlence, že se tady kradlo a krade a to je zdrojem všech našich ekonomických problémů. A proto, že to kradení má zdroj v morálce, pak ono nastavení systému na kradení a tedy morálka je zásadním problémem. Až potrestáme zloděje, a vrátíme zdroje do systému, můžeme teprve odpouštět a jednotit. Pokud je jeden z partnerů nevěrný a provalí se to, pak se musí nejprve vše vyřešit, třeba jen omluvou, zhodnotit vztahy a pokud se provinilec rozhodne a zaváže nevěru neopakovat, a pokud se podvedený rozhodně to přijmout, může se jednotit, stmelovat a pokračovat ve vztahu. Jinak to nebude fungovat.

Pokud se několik hodin po zvolení prezidentem pan Zeman jasně vyjádří k těm nejzásadnějším tématům naší společnosti, jako je schopnost a legitimita vlády spolu s mandátem společenství LIDEM, a zejména k prosazení zákona o prokázání majetku a nabytí jeho zdrojů, jde prostě k meritu věci. Definuje nejzásadnější problém naší společnosti a mluví o něm, deklaruje, že s tím bude něco dělat. To je u vrcholného politika naší země novum. Jsem za to rád.

Svým způsobem jsem to od něj i očekával stejně tak, jako bych to neočekával od ministra zahraničí, který jak sám sebe popisuje „vyjde s každým, kdo mu neplive do polévky“. Popravdě já jsem přesvědčený, že dokonce vyjde s úplně každým, i s tím kdo mu tam naplival. A pokud byl a je patronem lží a vytunelovaných miliard jdoucích za ministrem Kalouskem, kterého svým jménem a postojem kryje, pak se domnívám, že si bez uzardění nejen nechává plivat do polévky, ale i nadělat na hlavu.

Veškerá má snaha v tom co konám na poli boje s korupcí je motivována přesvědčením, že to je primárně zdroj všech našich problémů, a že lidé jako pan Kalousek, Dalík a mnozí další musí skončit v kriminále. S novým prezidentem mám tušení hraničící s jistotou, že až se tak stane, pak  jim neudělí milost. U pana „Karla“ mám tušení hraničící s jistotou, že milost byla již dávno domluvená a pro jistotu i amnestie, která douklidí to, co nestačila amnestie od prezidenta Klause.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tomáš Jarolím

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Prokšanová (KSČM): Děkujeme - nezapomínáme. Nikdy!

6:03 Prokšanová (KSČM): Děkujeme - nezapomínáme. Nikdy!

Kdo nás osvobodil? A komu to nemáme zapomenout? Snad nám ministryně Černochová napoví!