Jarolím (VV): Jak vláda plní úkoly, které si sama uložila? Špatně

28.10.2012 17:57

Na přelomu září a října t. r. zůstalo stranou pozornosti médií i veřejnosti vládní projednávání zprávy o plnění úkolů, které si vláda sama uložila.

Jarolím (VV): Jak vláda plní úkoly, které si sama uložila? Špatně
Foto: tan
Popisek: Tomáš Jarolím

Z podkladového materiálu lze odvodit některá negativa v činnosti vlády, resp. jejích některých členů a jimi řízených rezortů. Především:

-  Zřejmá nechuť předsedy vlády zprůhlednit činnost zpravodajských služeb tak, jak bylo předpokládáno legislativním záměrem změny zákona o zpravodajských službách. Tento přístup je odůvodněn změnou zadání novely zákona o zpravodajských službách.

-  Liknavost ministra financí řešit problematiku obchodu s lihem. Zákon o povinném značení lihu měl být již projednán na počátku roku 2012. Je otázkou, zda by – kdyby byl přijat – propukla metylalkoholová aféra v takovém rozsahu. S největší pravděpodobností nikoliv. Ministr financí se však touto liknavostí nechlubí a naopak se staví do role razantního bojovníka proti pančování alkoholu.

-  Neschopnost odpovědných pracovníků MF ČR a jejich nadřízeného – celkem šest návrhů v gesci MF ČR nebylo zpracováno ve stanovených termínech. Odůvodňování tohoto faktu čekáním na evropskou legislativu či změnou názvu zákona je opravdu směšné. Jako příklad lze uvést nezpracování nového zákona o dani z převodu nemovitosti ve stanoveném termínu změnou jeho názvu na „zákon o dani z nabytí nemovitosti“.

-  Připomínky stran k neschopnosti zvládat svou agendu, lze uplatnit vůči zaměstnancům MK ČR a LRV a lze je také vztáhnout na jejich představené. V jejich gesci nebyl např. zpracován včas návrh změny zákona o autorském právu, zákon o lobbingu či metodika hodnocení korupčních rizik.

-  Za zcela zvláštní úkaz lze považovat odůvodnění ministra dopravy, že zpráva o „fungování“ Centrálního registru vozidel nebyla předložena včas z důvodu očekávání zprávy o auditu. Přitom nejlepším auditorem fungování registru je spokojenost jeho uživatelů, jak na straně občanů, tak i zaměstnanců městských úřadů a magistrátů.

-  Skutečný přístup ministra financí k České republice a jejím občanům pak dokresluje nepředložení analýzy o vývoji cen pohonných hmot, a to bez navržení nového termínu. Pan ministr zřejmě ani takovou zprávu předkládat vládě a veřejnosti nechce. Co kdyby se prokázala nemravná výše spotřební daně z pohonných hmot?

Výše uvedený přehled jen dokresluje skutečný zájem některých – těch nejdůležitějších – členů vlády o problémy naší země. Je symbolické, že např. zákon o tzv. majetkovém narovnání s církvemi byl zpracováván ve stanovených termínech. Je-li důležitější majetkové a finanční vybavení církví v době ekonomické recese nebo ochrana občanů před nebezpečím otravy metylalkoholem či ochrana autorských práv si musí občané tohoto státu zodpovědět sami.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tomáš Jarolím

Radek Rozvoral byl položen dotaz

Neslibujete nesplnitelné?

Opravdu jde ještě změnit migrační pakt, když ho podezřele narychlo EP před volbami odsouhlasil? A jak chcete zrušit green deal? Jsem pro, ale myslím, že je to nereálný slib.

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ministr Jurečka: Pomáháme Ukrajině, aby se mohla bránit

6:16 Ministr Jurečka: Pomáháme Ukrajině, aby se mohla bránit

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k Ukrajině.