Jedinák (Republika): Co s neplatiči faktur? Rychlý soud a přísný trest

05.02.2014 19:53

Prudce vzrůstá počet firem, které neplatí svým odběratelům za odebrané zboží či poskytnuté služby. A nemusí se jednat o statisícové částky. Stoupá počet nezaplacených faktur v částkách kolem 10.000,- a nižších. Jaké je řešení?

Jedinák (Republika): Co s neplatiči faktur? Rychlý soud a přísný trest
Foto: Republika
Popisek: Bohuslav Jedinák

Převážně se jedná o vztah mezi firmami nebo živnostníky. Pokud zboží či službu odebírá soukromá osoba, domácnost zaplatí v hotovosti předem nebo financuje dodávané služby průběžně a je to bez větších problémů. Nejvíce si dluží firmy vzájemně mezi sebou. Nabízí se upravit zákonem maximální dobu splatnosti tak, aby nedocházelo ze strany velkých firem a společností k nátlaku na menší dodavatele. Ti pod tlakem, aby nepřišli o zakázky, smluvně přistupují na nerovné podmínky.

V tuto chvíli se ale nechci bavit o tom, na jaké obchodní podmínky kdo přistoupí. Bavíme se o nezaplacených pohledávkách po splatnosti, bez ohledu za jakých podmínek vznikly. Jde o mezifiremní kulturu, o to, že když si něco objednám, tak na to musím mít a počítám, že zaplatím. Když na to nemám, tak si to neobjednám. Je to tedy ve velké míře v lidech. A přece není v republice tolik podvodníků, kteří apriori vědí, že nezaplatí, aby to způsobovalo krachy a druhotné platební neschopnosti takového množství firem a živnostníků.

Jistě, chybí rychlá a účinná vymahatelnost práva a rychlost realizace rozsudku. Pokud dlužník bude vědět, že když nezaplatí, tak následuje rychlé řešení v řádu týdnů, určitě svoje chování přehodnotí. Nezaplatíš, následuje rychlý trest. Je nutné do právního řádu zavést povinné lhůty pro rozhodnutí soudů u vybraných trestných činů a zpřísnění trestů v případě, kdy se někdo stane opakovaně neplátcem. To by rozhodně vedlo k rapidnímu zlepšení situace a věřte tomu, že by se firmy mezi sebou začaly chovat úplně jinak.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Bohuslav Jedinák

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Berdychová: Nové chráněné bydlení v Jičíně je v provozu

20:07 Berdychová: Nové chráněné bydlení v Jičíně je v provozu

Klienti Domova sociálních služeb Chotělice využívají nových prostor chráněného bydlení v lokalitě Ji…