Jirsa (ODS): Důvody, proč ODS v krajských volbách prohrála

04.11.2012 19:59

V Řecku se zapalují auta na ulicích, ve Španělsku je 50% mladých lidí nezaměstnaných, u nás lidé volí komunisty. Z celoevropského pohledu tedy na tom nejsme ještě tak špatně. Svět se stále více zrychluje a politika se vlivem globalizace vychyluje. Na regionální problémy mají zcela evidentně vliv problémy celostátní, resp. globální.

Jirsa (ODS): Důvody, proč ODS v krajských volbách prohrála
Foto: ods.cz
Popisek: Senátor za ODS Tomáš Jirsa

Letošní krajské volby přinesly plno nečekaných situací, z nichž některé si vyžadují samostatné sociologické studie. Volby ukázaly, že často kritizovaná existence velké koalice v Jihočeském kraji nepoškodila ani ODS, ani ČSSD, protože obě strany dopadly v celorepublikovém srovnání nadprůměrně (ČSSD druhý nejlepší výsledek a ODS třetí). Ukázalo se, že skandál hejtmana Ratha neuškodil ČSSD ani ve středních Čechách. Naopak virtuální hra s korupcí v jižních Čechách (v kampani toto téma použili Jihočeši 2012 a KDUČSL) jihočeskou ODS oslabila.

Několik měsíců před volbami byl v plném rozsahu soudem osvobozen bývalý ředitel ROP Jihozápad Dr. Trnka a tím padl jihočeský mediální mýtus o "rozkradených evropských fondech". To byl pravděpodobně také důvod, proč ani jedna strana, která hrála s kartami protikorupčních opatření, nejmenovala během kampaně ani jeden případ korupce či netransparentního zadávání zakázek.
 
Jaké jsou však podle mého názoru hlavní důvody výrazné prohry ODS v krajských volbách?
 
1. Špatné vysvětlování vládní politiky, pravděpodobně i některé chybné či příliš tvrdé kroky vlády. Vyrovnaný rozpočet, resp. rozpočtový schodek 3% se stal mantrou, které se vše musí podřídit. Škrty a zvyšování daní štvou celou republiku. Vládě se nepodařilo veřejnosti vysvětlit nutnost vyrovnání státu s církvemi, čehož opozice mediálně využila.
 
2. Vláda také neumí vysvětlit své úspěchy, jako je např. udržení špičkového ratingu, který činí z České republiky příznivé podnikatelské prostředí pro zahraniční investice a zároveň udržuje důvěru finančních trhů. Vláda neprezentovala ani další úspěch, kterým je úspora cca 40 miliard tím, že se premiér Nečas vzepřel nadiktovanému příspěvku MMF. Česká republika přitom v evropském srovnání vůbec není špatně. Máme 7. nejnižší veřejný dluh, 6. nejnižší nezaměstnanost a nejnižší míru chudoby v rámci Evropské unie. Rodiny s dětmi u nás platí nejnižší přímé odvody mezi zeměmi sdruženými v OECD. Neumíme to však prodat, naopak, dovolili jsme levici vzbudit v lidech dojem, že se jim žije bídně.
 
3. Vládní koalice se snížila na 101 poslanců a šest rebelujících poslanců znejistilo práci celé vlády, resp. ODS. "My chodíme do práce a poslanci nepracují", říkají lidé. Situace se ještě zkomplikuje tím, že nebudeli přijat daňový balíček, obce přijdou o slíbené zvýšení rozpočtů, které jim bylo novým rozpočtovým určením daní slíbeno.
 
4. Bývalý předseda Mirek Topolánek zmrzačil ODS označením "kmotři", které dnes používá kdekdo jako virtuální bič na ODS. Kmotrem může být označen kdokoli z ODS a hned to média opakují, nikdo však nenazývá kmotrem Ratha z ČSSD, Parkanovou nebo Šišku z TOP 09, kteří již byli fakticky obviněni z trestných činů. Tohoto označení se ODS bude dlouho zbavovat, protože tak stranu označil sám její předseda.
 
5. Týden před volbami byl zatčen Marek Dalík. Jeho propuštění dva dny před volbami muselo i při nezávislosti soudů působit na voliče pravice jako červený hadr. A co víc, expremiér Topolánek se s Dalíkem ihned po propuštění a před televizními kamerami sešel.
 
6. Dlouhodobé bičování ODS médii v mnoha případech vymyšlenými skandály (Drobil a Vondra nebyli nikdy obviněni, přesto jsou vždy uvedeni jako příklady korupce). Nicméně, vládní strany mají od počátku existence vlády řadu opravdových skandálů (Bárta z VV, Parkanová či Šiška z TOP 09 či Rittig a Janoušek, kteří jsou spojeni s ODS atd.). Je nutné zdůraznit, že korupční skandály spojené s ODS se odehrály za minulého vedení ODS a Nečas tak sklízí, co nezasel. To však není pro ODS omluva, pouze konstatování.
 
7. Vedle ODS vždy vyroste nějaká nová, správná a čestná pravicová strana, která se stane miláčkem médií, která však žije pouze ze skandalizace ODS. Tyto strany se sice za několik let rozpadnou, ale ODS vždy poškodí. Dříve to byla Unie svobody, poté Věci veřejné, dnes je to TOP 09. Skandalizace a vymezování se proti ODS jsou vždy hlavní náplní politiky těchto stran. Aktéři a dočasní příznivci těchto stran si neuvědomují,že se tím pravice v Česku vzájemně požírá.
 
8. Samozřejmě, v jižních Čechách byla ODS oslabena "alternativou" Jihočechů. Vznik tohoto uskupení a jeho politika byla tvořena lídry, kteří jsou většinou bývalými členy ODS, jež zůstali v komunální politice. Hnutí Jihočeši se také svezlo na mediální vlně "nevolme politické strany", která vynesla do krajských rad několik podobných regionálních uskupení. Skutečnost, že řada podobných uskupení uspěla i v jiných krajích, ukazuje, že se nejednalo o specificky jihočeský fenomén. Důvody, proč představitelé Jihočechů opustili ODS, se však bude muset ODS vážně zabývat. Skutečností, proč mnohdy vítězí "nepolitická" hnutí či "nezávislí" kandidáti, se budou muset zabývat všechny politické strany.
 
9. Ano, kromě všeho výše uvedeného je problém také uvnitř v ODS. V posledních letech jsme přestali generovat nové tváře, mladé lidi, nové politiky. Pozice na celostátní i regionální úrovni tvoří dlouhodobě stejní lidé a to vede k částečné stagnaci strany.
 
Říká-li někdo, že ODS je na trvalém sestupu, musím přidat ještě jedno srovnání. ČSSD při volbách v roce 2004 získala (v důsledku své vládní politiky) v jihočeském zastupitelstvu pouze sedm mandátů, tedy ještě horší výsledek, než ODS letos. To je však pouze srovnání, nikoli východisko.
 
Co má jihočeská ODS v této situaci dělat? Odpověď je poměrně jasná. Všichni budeme dál pracovat. Již dnes se musíme připravovat na další, tentokrát parlamentní a komunální volby v roce 2014. Musíme vybírat schopné lidi na přední místa kandidátek a tito lidé se již nyní musí prezentovat veřejnosti. Svojí prací a něčím navíc, prací pro obec či komunitu. Dobře odváděnou prací. Při své práci na všech úrovních si musíme neustále připomínat pravicové hodnoty, kterými jsou malý a levný stát, svoboda jednotlivce, ochrana soukromého vlastnictví, svoboda podnikání, úcta k tradicím...
 
Nesmíme se nechat otrávit virtuálními řečmi o korupci. Pokud budeme s něčím bojovat, bude to boj proti zneužívání státních a veřejných peněz. Pevně věřím, že se nám pak podaří důvěru voličů opět získat.

Ing.MBA. Tomáš Jirsa
 místopředseda místního sdružení
 předseda oblastního sdružení
 místopředseda regionálního sdružení
 starosta
 krajský zastupitel
 senátor PČR

Vyšlo v Českobudějovickém deníku

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: ODS

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vondráček (Svobodní): Právě EU pod vedením Německa je příčinou současné energetické krize

21:03 Vondráček (Svobodní): Právě EU pod vedením Německa je příčinou současné energetické krize

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k důležitosti zachování práva veta v tvorbě energetic…