Jirsa (ODS): Jaký je výsledek vládnutí?

11.02.2013 13:42

Ad LN 9. 2.: Vláda přestrašených

Jirsa (ODS): Jaký je výsledek vládnutí?
Foto: ods.cz
Popisek: Senátor za ODS Tomáš Jirsa

Ač se jedná o vládu koaliční, je to vláda, jejíž největší náklady a zodpovědnost nese ODS. A jak je v našich koaličních vládách pravidlem, místopředsedům vlády z koaličních stran nedělá problém se od vlády naprosto distancovat.
 
Vlna mediální kritiky zleva i zprava se snesla na vládu a hlavně na ODS vždy, kdy přijala jakékoliv zásadní rozhodnutí. Počínaje vyrovnáním rozpočtu, vyrovnáním s církvemi, odmítnutím fiskálního paktu, ale i naprosto administrativní premiérovou kontrasignací amnestie. Vláda začala vyšetřovat staré případy korupce a opět, byť někdy zaslouženě, nejvíce to odnáší ODS.
 
Vlna kritiky se snesla na vládu i poté, když premiér vydal pokyn nevnášet do veřejného prostoru žádná další kontroverzní témata. "Vláda přestrašených", "vláda nečinných", "onuce" a podobné výrazy zazněly okamžitě z médií na adresu vlády. Ale média téměř nezaznamenala, že premiér zmínil i prorůstová opatření, posílení technického školství, zvýšení prestiže učitelů, snižování administrativní zátěže, atd.
 
Různé koaliční vlády pod vedením ODS vládnou již sedmý rok za sebou. A výsledek? Česká republika má nejnižší míru ohrožení chudobou v rámci sedmadvacítky Evropské unie. Máme šestou nejnižší míru nezaměstnanosti v rámci EU. Soukromý dluh, tj. zadluženost domácností a firem, je třetí nejnižší v sedmadvacítce EU. V roce 2012 byla ČR druhou nejméně zadluženou zemí v celé EU. Ratingová agentura Standard and Poor’s zvýšila rating ČR o dva stupně v době, kdy se v Evropě naopak řada vyspělých zemí obává poklesu a činí všechny možné kroky proti tomu, aby k němu nedošlo. Udržení špičkového ratingu činí z České republiky příznivé podnikatelské prostředí pro zahraniční investice a zároveň udržuje důvěru finančních trhů. Rodiny s dětmi u nás platí nejnižší přímé odvody mezi zeměmi sdruženými v OECD. I v tolik problematické a mediálně zajímavé "šedé ekonomice" je Česko v té lepší první polovině evropských zemí. Věk odchodu do důchodu je u žen třetí nejnižší a u mužů osmý nejnižší v EU.
 
Jaký je výsledek sedmiletého vládnutí: Nejnižší podpora ODS v historii a mediální nálepka "vláda přestrašených".

Ing. Tomáš Jirsa, MBA.
 senátor PČR
 místopředseda místního sdružení
 předseda oblastního sdružení
 místopředseda regionálního sdružení
 starosta
 krajský zastupitel

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: ODS

Ing. Věra Kovářová, MIM byl položen dotaz

Důchodová reforma

Tvrdíte, o důchodové reformě jednáte i s laickou veřejností. Jak? Kde? Jsem si ničeho takového nevšiml. A myslíte, že má smysl schvalovat něco, na čem se aspoň z větší části neshodnete s opozicí? K čemu reforma, kterou jiná vláda zase zruší, což už se stalo? Nebylo třeba chybou, že jste s opozicí ne...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Helebrant (ANO): Jsem jednoznačně proti a tento návrh nepodpořím

23:08 Helebrant (ANO): Jsem jednoznačně proti a tento návrh nepodpořím

Projev na 102. mimořádné schůzi Poslanecké sněmovny 10. května 2024 k zákonu o korespondenční volbě