John: Rozviklali jsme to a donedávna nedotknutelní se začínají bát

23.06.2012 12:40

Projev Radka Johna na XV. konferenci Věcí veřejných.

John: Rozviklali jsme to a donedávna nedotknutelní se začínají bát
Foto: Hans Štembera
Popisek: Předseda Věcí veřejných Radek John

Vážené dámy a pánové, vážení členové a sympatizanti strany Věci veřejné,
 chci vám nejprve všem poděkovat za podporu, kterou jste vyslovili jak mně, tak mému týmu místopředsedů. Vaše podpora mi dodává energii do dalších politických úkolů, je pro mě však i velmi zavazující a přijímám ji s pokorou. Vítám, že hlasování véčkařů ukázalo i na mého přirozeného zástupce, kdy Kateřinu Klasnovou jednat stavím po svůj bok jako 1. místopředsedkyni, ale v mnohem ji vnímám i jako svého budoucího přirozeného nástupce.

Předstupuji před vás s týmem výrazných a šikovných osobností, které dlouhodobě pracují pro hodnoty Věcí veřejných v celostátní politice, v regionech a v komunální politice. Nabízím vám tým, který nejen bude hájit dosažené úspěchy, ale i lidsky obstal společně s vámi v čase dvou utrpěných pučů na Věci veřejné. Jsem přesvědčen, že i více reprezentuje vůli jednotlivých regionů, kdy de facto Prahu zastupuji pouze sám a každý z nabízených místopředsedů hájí jeden z krajů, někteří z nich jsou i komunální zastupitelé.

Svůj tým místopředsedů, s nímž vás žádám o podporu, jsem skládal s vědomím, že se musí lidsky, odborně, ale i kompetenčně vhodně doplňovat a vzájemně zastupovat. V první místopředsedkyni, Kateřině Klasnové se skrývá žena bojovnice, která rokázala své odhodlání a silnou vůli v nedávné krizi, obhájila integritu poslaneckého klubu a velmi dobře reprezentovala stranu navenek. Její roli vidím v dynamickém vedení poslaneckého klubu, v komunikaci s vámi, jednotlivými kluby a v zákonodárné práci na půdě sněmovny. Tomáš Jarolím stělesňuje protikorupční dynamiku Věcí veřejných, pomáhá mi přenášet řadu protikorupčních iniciativ na krajskou a komunální úroveň a naopak řadu nešvarů je schopen pojmenovat a zvednout na centrální úroveň pro nalezení celostátního řešení. Jana Drastichová skrze svou pracovní zkušenost vnáší do místopředsednického týmu témata školství, regionálního vzdělávání, ekologie, ale i sociálně-právní otázky, ať ochranu dětí, tak omezení lichvy a další témata. Stávající místopředseda Jiří Kohout opakovaně prokazuje svou odbornost, hájaní zájmů region, ale i osobní odvahu, kdy i přes to, že jeho domovské olomoucko opustili obě poslankyně, tak on tlak ustál, kraj a kluby VV uchránil lákání postů a funkcí za přeběhnutí. Petra Skokana jsem si do svého týmu vybral pro jeho nezpochybnitelné komunální a hejtmanské zkušenosti a věřím, že vám bude svou zkušeností nápomocný v krajském růstu a výsledcích.

Jsem přesvědčen, že vám nabízím tým dělný a pro hodnoty VV zapálený. Tým, který vám bude pomocníkem a očekávám, že i bude s vámi v mnohem intenzivnějším kontaktu než doposud.

Společně s nimi vám nabízím změnu politického stylu Věcí veřejných, kdy chci abychom byli energičtější a náš názor, naše politické návrhy a recepty řešení byly více slyšet. Chci abychom byli i srozumitelnější – více a pochopitelněji propagovali naše výsledky, splněné sliby voličům, ale i práci ve sněmovně, v jednotlivých krajích, i na úrovni měst a obcí. Na sněmovní půdě již začínáme skrze naše návrhy zákonů a pozměňovací návrhy a interpelace, na regionální a komunální úrovni bych rád napomohl sdílení dobrých nápadů, komunálních zkušeností a řešení napříč republikou. Chtěl bych aby nový tým byl svým způsobem pomocníkem komunálním politikům Věcí veřejných.

Jsem přesvědčen, že přechod do konstruktivní opozice Věcem veřejným prospěl, oddělil ty, kteří politiku spojují ryze s funkcemi od těch, kteří chtějí politikou prosadit veřejný zájem, či konstruktivní změnu. Nejsme svázáni nesmiřitelností a apriori negativismem levicové opozice vůči všemu vládnímu, nesvazují nás však ani potřeby vládního kolosu, tlak TOP 09 a ODS opojených škrtáním. Máme šanci být hlasitější, jít cestou konstruktivních politických nápadů a blokovat nesmyslné nehledě na opozici či vládní koalici.

 Máme na co navazovat, protože se nám podařilo dosáhnout nejen téměř šesti desítek opatření, které VV prosadily od svého vstupu do Poslanecké sněmovny, ale i několika zlomových skutků, které již mají konkrétní dopady do chodu našeho státu a naší společnosti. A jde o dosažené změny, na které jsme čekali přes dvacet let.

Kdyby nebylo Věcí veřejných, tak by na lavici souzených vedle Davida Ratha dnes neseděli představitelé korumpujících stavebních firem, protože dvacet let ODS setrvale odmítala trestněprávní odpovědnost právnických osob. Opatření, které je v moderním světě naprosto standardní.

Nebyl by přijat ani nový a poměrně striktní zákon o veřejných zakázkách, který konečně po vzoru ciziny vpouští do soutěží o veřejné zakázky malé a střední firmy. Navíc firmy z regionů, a ne pouze velké předvybrané pražské hráče či spřízněnce vlivných. Buďme hrdi na to, že jsme přispěli k zákazu pověstných losovaček, a nejen jich.

Bez Věcí veřejných by rozhodně ani nedošlo ke zrušení příkazu policejního prezidenta Martinů, který ukládal všem policistům povinnost hlásit všechny korupční kauzy na ústředí. To se podařilo, když jsme vybojovali nového policejního prezidenta, který příkaz pana Martinů okamžitě zrušil. Dnes mohou pracovat malé týmy policistů na závažných kauzách týkajících se i vysokých politiků, aniž by byly čímkoliv svazovány, aniž by kdokoli mohl ovlivňovat jejich práci. Troufám si tvrdit, že kdyby nedošlo ke zrušení tohoto nemístného nahlašování, tak není vyšetřování Davida Ratha a sedmičlenné skupiny jeho spolupracovníků, prověřování Vlasty Parkanové, bývalého vedení Mostecké uhelné společnosti, předchozího vedení ŘSD, kontrol nakládání s evropskými penězi v krajích, prověřování armádních zakázek a dalších. Srovnejte tento stav s obdobím před 3-4 roky.

Nebylo by ani zatvrzelého boje s automaty, gamblerstvím a za zpřísnění zdanění hazardu, které za VV do české politiky neoblomně vnáší můj kolega Josef Novotný. Společně s ním i od měsíce dubna radíme obcím napříč republikou jak konečně vyhnat hrací automaty z jejich území. Teď a za využití stávající legislativy a výroků Ústavního soudu. Pravda za značné nevole ministra financí Kalouska. Toto opatření má nejen ekonomické dopady, ale zachraňuje i lidské životy a zdraví.

Věci veřejné prosadily i projekt “Otevřený úřad” podporující vyvěšování všech smluv a jejich dodatků na web. Tento projekt jsem nejprve nastartoval na ministerstvu vnitra. Vyzval jsem i další kolegy ve vládě a dnes se touto praxí řídí mnohé státní organizace, desítky obcí. Připravuje se v tomto duchu i zákonná norma. Jen připomínám, že skrze vyvěšování kompletních smluv a jejich životní cesty se už ušetřilo desítek, možná stovek milionů z veřejných peněz.

Po dvou desítkách let a po několika neúspěšných pokusech se za tlaku Věcí veřejných podařilo konečně prosadit přímou volbu prezidenta a zapojit tak veřejnost do přímého určování dalšího směřování země. Mohl bych i vzpomínat zdanění poslaneckých náhrad, snížení finančního příspěvku politickým stranám nebo zpřísnění trestů pro úředníky za korupční jednání a další důležité iniciativy.

Zásadní je však, že nebýt Věcí veřejných v české vrcholové politice, nebýt vaší podpory pro tuto naši politiku, tak se v naší legislativě nikdy neobjeví tato protikorupční konkréta, která pomáhají rozbíjet dosavadní společnost beztrestnosti.

Dámy a pánové, rozviklali jsme to a mnozí donedávna nedotknutelní se začínají bát! Teď je třeba nastartované změny dotáhnout a ochránit je před snahou obejít je, otupit jejich smysl či je zrelativizovat.

Za sebe a svůj tým říkám, že jsme k tomu připraveni a právě vy dnes rozhodnete o síle mandatu, který k tomu od vás můžeme dostat.

Dámy a pánové, vy jste naše klíčová síla, vy jste Ti, co obstáli během dvou pučů na integritu, hodnoty a program Věcí veřejných. Vy jste ti, co se dokazali vysmát nabídkám postů za přeběhnutí ke Karolíně Peake a tím jste z jejího projektu udělali skupinu osmi politických soliterů.

Vy jste naše identita a i hybná síla, bez které bychom dosažené neuhájili a nové cíle nedokázali prosadit. Jménem svého týmu místopředsedů vám děkuji za vaši věrnost a žádám vás o podporu do dalšího období.

Ledy začínají pukat, tak pojďme společně naše závazky dokončit!

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Veciverejne.cz

Mgr. Ondřej Kolář byl položen dotaz

návrat Ukrajinců

Je podle vás fér někoho nutit jít válčit, když nechce, a lze takové lidi vůbec nějak motivovat? Jestli někdo před válkou utekl, myslíte, že je něco, co ho přiměje jít válčit? Vždyť není nic cennějšího, než život. A jelikož se válka pro Ukrajinu nevyvíjí vůbec dobře, není třeba řešit, co bude Ukrajin...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Kolaja (Piráti): Svobodná média = zdravá demokracie

22:12 Kolaja (Piráti): Svobodná média = zdravá demokracie

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k médiím.