John (VV): Ministerstvo financí ignoruje přání obcí

12.02.2013 17:25

Řeč na 51. schůzi PS PČR dne 12. 2. 2013.

John (VV): Ministerstvo financí ignoruje přání obcí
Foto: Hans Štembera
Popisek: Zasedání poslanecké sněmovny mělo poklidný charakter. Chvíli se jen řešila politická prostituce strany LIDEM

Vážená paní předsedající, vážení přítomní. Předstupuji s návrhem zařazení nového bodu s názvem Informace ministra vnitra k protizákonnému povolování interaktivních videoloterijních terminálů.

Situace je velice vážná a vláda dopustila, že protizákonné jednání trvá řadu měsíců. Zatímco v březnu přijala usnesení, že věc bude řešit, tak v květnu toto usnesení stáhla a věc nadále neřeší. Ale týká se to napříč resorty, nejenom Ministerstva financí. Minulý čtvrtek v čase pravidelných interpelací jsme tuto závažnou otázku otevřeli a žádali jsme její prošetření, ale nebyl tady prakticky nikdo. Ani premiér Nečas ani ministr Kalousek ani ministr Kubice. Prostě nedorazili do Sněmovny tak jako většina z nich ani dnes, a přesto ta situace je tak závažná, protože porušování zákona řadu měsíců, přestože jasně říká, jak Ústavní soud, tak ombudsman, že jde o porušování zákona, je třeba řešit.

Takže já žádám informaci k aktuální činnosti Ministerstva vnitra ve věci povolování interaktivních videoloterijních terminálů, tzv. IVT přístrojů, protože Ministerstvo vnitra je podle § 12 kompetenčního zákona č. 2/1969 Sb. ústředním orgánem státní správy pro veřejný pořádek, plní koordinační úlohu v oblasti správního řízení a v oblasti výkonu veřejné správy svěřené orgánům územní samosprávy. Stejný přístup platí i v otázce řešení interaktivních videoloterijních terminálů.

K povolování těchto terminálů musím uvést jeden konkrétní a pro celou věc naprosto ilustrativní příklad. Dne 14. 12. 2012 město Chomutov uspělo proti Ministerstvu financí u Nejvyššího správního soudu. V soudním rozsudku bylo jasně uvedeno, že účastníkem správních řízení, ve kterých Ministerstvo financí rozhodovalo o povolení provozu interaktivních videoloterijních terminálů, měla a vždy má být také obec, na jejímž území by měl dotyčný videoterminál být provozován. To se nestalo v řadě případů. V České republice byly doposud uděleny stovky rozhodnutí Ministerstva financí na povolení k provozování tzv. IVT bez toho, aby se rozhodovacího řízení účastnily obce. Na jejich zájem a požadavky nebyl brán naprosto žádný ohled. Podle nálezu brněnského Nejvyššího, Ústavního soudu z loňského roku ale mají obce jednoznačně právo žádat nápravu tohoto neakceptovatelného stavu.

Připomínám tedy jak vládě, tak i mnohým zákonodárcům ve Sněmovně, že řada obcí a měst má jasný zájem dosáhnout právní cestou nápravy všech výše uvedených nezákonností v postupech Ministerstva financí, které se tady řadu měsíců dějí a bohužel jsou tolerovány celou vládou. S ohledem na tento netolerovatelný stav a na tu část zákonné působnosti Ministerstva vnitra, kterou jsem uvedl v úvodu, žádám prostřednictvím předsedající ministra vnitra Kubiceho o odpovědi na zásadní a klíčové otázky. A sice: Připraví Ministerstvo vnitra a sdělí obcím ukázkové vzory právních postupů, kterými jsou obce oprávněny domoci se u soudu nápravy nezákonných postupů Ministerstva financí ve věci interaktivních videoloterijních terminálů? Bude resort vnitra koordinovat postup těch obcí, které budou mít zájem o okamžitou nápravu nezákonných postupů Ministerstva financí? Učiní resort vnitra nějaká další než výše uvedená opatření k nápravě nezákonnosti, kterou při povolování interaktivních videoloterijních terminálů učinilo a bohužel stále činí Ministerstvo financí?

Všechno to jsou otázky velmi závažné a konkrétní, a proto věřím, že na jejich zodpovězení a především zapracování do praxe bude Sněmovna jako protiváha vlády konkrétně trvat. Proto žádám a navrhuji zařazení tohoto nového bodu jako prvního bodu dnešní schůze po pevně zařazených. Děkuji.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PSP ČR

Ing. Vojtěch Munzar byl položen dotaz

Zisk

Tvrdíte, že na zisku není nic špatného. Neprotiřečíte si? Protože byla to vaše vláda, která zavedla daň z mimořádných zisků. Naopak jsem si nevšiml, že byste nějak zásadně odstranili všudypřítomnou byrokracii, což jste před volbami slibovali. A další dotaz. Existuje podle vás nějaká hranice, kdy je ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vích (SPD): Oslavy konce 2. světové války nejsou jenom Slavnosti svobody v Plzni

8:06 Vích (SPD): Oslavy konce 2. světové války nejsou jenom Slavnosti svobody v Plzni

V těchto květnových dnech si opět připomínáme konec 2. světové války v Evropě a definitivní porážku …