John: Válku s korupcí nevzdáme

16.02.2013 15:21

Program pro sebevědomé a zodpovědné občany a jejich stát.

John: Válku s korupcí nevzdáme
Foto: Hans Štembera
Popisek: Radek John

Pokračování v boji proti korupci. Nový zápas proti kartelovým dohodám. Kariérní řád pro učitele. Posílení konkurenceschopnosti a liberalizace trhu práce. Páteřní síť nemocnic a hrazený lék pro každou skupinu nemocí. Tato i další kréda zazněla v programovém bloku konference, který odrážel budoucí směřování Věcí veřejných.

„Díky Věcem veřejným se podařilo chytit několik velkých korupčních ryb. Válku s korupcí, na kterou stát ročně doplácí až sto miliardami korun, nevzdáme,“ zaznělo v projevu předsedy Radka Johna, který se vymezil také proti formám politické korupce v podobě uplácení lukrativními posty. Vyjmenoval také nejdůležitější protikorupční opatření, která VV budou dále prosazovat - například rozšíření pravomocí NKÚ na polostátní firmy, ale i obce a kraje, stejně jako zavedení majetkových přiznání k prokázání původu majetku nad 20 milionů korun.  

Vít Bárta připomněl, že VV nechtějí hledat pravou, levou ani  třetí cestu. „Naše cesta nemá  ideologické nálepky. Náš boj za levnější potraviny je bojem za zrušení zásahů státu, které je lidem zdražují. Podobně se nám nelíbí, že stát nutí občany, aby se připojovali na centrální a drahé teplárny, i to, že se nemá k tomu, aby pustil na trh dalšího mobilního operátora, který by mohl zlevnit lidem volání,“ uvedl Bárta a zmínil snahu VV o zastropování lichvy. Na pozadí zpráv o tom, že dva největší tuzemské pivovary chtějí zvedat ceny piva o tři procenta, dokládal negativní roli kartelových dohod, na které ve výsledku doplácejí nejen  menší výrobci, ale i lidé. „Proto budeme bojovat za zrušení zákona o významné tržní síle, který toto umožňuje,“ dodal Bárta.

 „Naší vizí je sebevědomý, svobodný a zodpovědný občan sebevědomého a svobodného státu, řízeného právě takovými občany,“  uvedl místopředseda a poslanec Petr Skokan na pozadí nelichotivých dat o tom, že naše země zaostává v mezinárodních žebříčcích, například v měření důvěry veřejnosti v politiky, efektivitě státních útrat nebo klientelismu. „Všechny tyto i další ukazatele snižují naši konkurenceschopnost,“ uvedl Skokan v projevu o opatřeních VV k podpoře podnikání.

Místopředsedkyně strany poslankyně Jana Drastichová u řečnického pultíku shrnula úspěchy, kterých VV dosáhly v oblasti školství, a pojmenovala největší problémy v této oblasti – například nedořešenou koncepci regionálního školství, neexistenci vysokoškolského zákona a soustavný propad znalostí žáků a studentů. „Budeme i nadále předkládat pozměňovací návrhy a tlačit formou interpelací na ministerstvo školství. Chceme, aby finančně podpořilo technické školství, střední odborné školy i profesní rozvoj pedagogů,“ zmínila mimo jiné Drastichová.

Michal Babák za jednoznačný úspěch VV považuje zavedení dobrovolného pilíře v důchodové reformě, přísnějšího zdanění hazardu, snížení poslaneckých náhrad a zdanění příspěvku politickým stranám. „Nepolevíme ve snaze prosadit například zrušení knihy jízd, snížení spotřební daně na naftu nebo zavedení mezigenerační solidarity. Budeme usilovat také o snížení DPH zpět na 14 a 20 % a pokusíme se legislativním opatřením zamezit „dětským“ exekucím,“ upřesňuje některé programové cíle VV do dalšího období.

Poplatek za recept a nikoli za položku, úhrada za amalgámové plomby, zákon pro zdravotnické záchranáře, legalizace konopí pro léčebné účely, to vše jmenoval poslanec Jiří Štětina mezi úspěchy VV v oblasti zdravotnictví. „Vytrváme v boji s netransparentností, nehospodárností a korupcí v systému. Budeme vystupovat proti nesystémovému postupu ministerstva i pojišťoven a tlačit na to, aby byla stanovena páteřní síť nemocnic a zdravotnických zařízení. Chceme prosadit, aby pro každou skupinu nemocí byl stanovený jeden plně hrazený lék a pacient o něm dostal informaci,“ konkretizoval plány strany Štětina.

Místopředseda strany Jiří Kohout promluvil o programových vizích VV v této oblasti zemědělství a venkova. „Výsledkem práce pana Kalouska je fakt, že místo do kostela, jezdí lidé nakupovat do zahraničí. Zanedbané zemědělství v rukou nadnárodních a oligopolních struktur nepřináší společnosti ani polovinu toho, co by mohlo,“ uvedl Kohout. Řešení podle něj spočívá v nastavení systému mikroregionální spolupráce. „Ta zajistí dostupnost základní občanské vybavenosti v podobě školek, škol, sportovištˇ nebo kultury,“ dodal.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Veciverejne.cz

komunikace

Jak víte, že když vy teď o důchodové reformě nechcete s vládou komunikovat, že oni pak budou komunikovat s vámi? Není tohle hlavní problém, že se na zásadních věcech nedokážete dohodnout? A ještě jedna věc, s kým budete chtít vládu tvořit, když to odmítáte se SPD a evidentně se stranami SPOLU se na ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Štěpánek (Trikolora): Normální vláda by Koudelku už dávno odvolala

9:02 Štěpánek (Trikolora): Normální vláda by Koudelku už dávno odvolala

Kdybychom žili v normální zemi a měli normální vládu, vláda by ředitele Bezpečnostní informační služ…