Kalousek: Naše úsilí o konsolidaci rozpočtu je zatím úspěšné

14.06.2012 14:20

Projev z 40. schůze PSP ČR, dne 14. 6. 2012. K návrhu státního závěrečného účtu České republiky za rok 2011.

Kalousek: Naše úsilí o konsolidaci rozpočtu je zatím úspěšné
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ministr financí a 1. místopředseda TOP 09 Miroslav Kalousek

Děkuji za slovo, paní předsedkyně. Vážené paní poslankyně, vážení páni poslanci, především si vás dovolím požádat, abyste přijali moji omluvu, že jsem tady nebyl, když tento bod začal. Prosím o pochopení. Mé body byly pevně zařazeny na včerejší odpoledne, na dnešní celý den jsem byl řádně omluven. Samozřejmě chápu priority, tzn. pokud včera došlo k prodlevě a body byly přeloženy na dnešek, udělal jsem vše pro to, abych přišel co nejdříve. Nedokázal jsem to dřív než teď, prostě nikdo z nás není na klíček. Tu kritiku přijímám, je oprávněná, ty emoce byly možná zbytečné. Ujišťuji, že v tom nebyl žádný zlý úmysl ani arogance. A ještě jednou prosím Poslaneckou sněmovnu o prominutí, přišel jsem v tu nejbližší minutu, jaké jsem byl fyzicky schopen.

Dovolte tedy, abych jménem vlády předložil návrh státního závěrečného účtu za rok 2011. Nebudu vás obtěžovat dlouhým čtením telefonního seznamu, tedy dlouhým čtením jednotlivých čísel. Jenom dovolte, abych připomněl, že deficit veřejných rozpočtů v roce 2011 dosáhl předběžně 111,9 mld. a jeho podíl na HDP byl 3,1 %, přičemž fiskální cíl vlády byl 3,5 %. Celkový dluh veřejných rozpočtů pak byl 1 567,8 mld. a jeho podíl byl 41,2 % na HDP.

Běžný účet platební bilance skončil schodkem ve výši 109 mld., směnné relace se meziročně zhoršily o 2,5 %. Průměrná míra inflace v tomto rozpočtovém roce byla 2,1 %, celková zaměstnanost v České republice vzrostla, můžeme-li hovořit o vzrůstu v roce 2011, o 0,3 % na 5 067 tis. pracujících osob, což je možná docela zajímavé číslo.

Průměrná mzda reálně vzrostla o 0,3 %, přičemž v podnikatelské sféře vzrostla o 0,8 a v nepodnikatelské poklesla o 1,8. Tam se výrazně projevilo konsolidační úsilí vlády ve mzdových objemech ve státní sféře.

Státní rozpočet byl schválen zákonem jako schodkový s deficitem ve výši 135 mld., celkové příjmy byly rozpočtovány ve výši 1 044 mld. a výdaje v objemu 1 179 mld. Jistě si vzpomínáte, že když začala doléhat na Českou republiku krize finančních trhů, tentokrát bohužel vyvolaná nikoliv hypoteční krizí s epicentrem ve Spojených státech, ale krizí důvěry s epicentrem v Eurozóně, kdy poprvé v historii Evropy se rizikovými aktivitami začaly stávat státní dluhopisy, jsme museli vzhledem k předpokládanému nižšímu příjmu sáhnout k vázání veřejných rozpočtů ve výši zhruba 20 mld., abychom vykompenzovali předpokládaný výpadek. To se nám skutečně podařilo, nicméně vedle toho přišly další mandatorní výpadky, které vláda sice také z větší části eliminovala, ale ne už úplně. To znamená, že vykázaný schodek státního rozpočtu byl 142,8 mld. korun, tedy o 7,8 mld. vyšší, než bylo schváleno Poslaneckou sněmovnou.

Prosím, aby Poslanecká sněmovna přes drtivou kritiku, kterou předpokládám z řad opozice, nicméně přesto prosím, aby Poslanecká sněmovna zvážila skutečnost, že vedle výpadku příjmů způsobeného finanční krizí v Evropské unii, kterou vláda plně vykompenzovala vázáním výdajů na výdajové straně, se negativně do schodku promítlo další vis major, které vláda ovlivnit nemohla, a sice vyšší příspěvky do rozpočtu Evropské unie, které během rozpočtového roku byly přepočítávány a oproti rozpočtovaným odvodům jsme museli odvést o 5 mld. korun víc, protože byť se tomu nechce věřit, naše země stále bohatne a jako bohatší země musela přispět do Evropské unie o 5 mld. více.

Dále pak Ústavní soud, a tady to mohu jenom konstatovat, zrušil ustanovení o 50procentním zdanění 50procentního příspěvku, což byl výpadek 5,5 mld. korun, a definitivní ranou pak bylo pozastavení plateb z Evropské unie ve výši 12,8 mld. korun. 12,8 a 5,5 a 5 je dalších více než 20 mld. k výpadkům příjmů, a to už nebylo v silách vlády vykompenzovat stoprocentně, nicméně si dovolím říct, že pokud oproti předpokladu byl výpadek příjmů nebo vyšší údaje s odvodem do rozpočtu Evropské unie o více než 40 mld. náročnější, než předpokládal rozpočet na rok 2011 a vláda to zvládla tak, že těchto více než 40 mld. vykompenzovala způsobem, že státní rozpočet skončil deficitem nikoliv o 43 mld., ale o 7,8 mld. vyšším než bylo schváleno Poslaneckou sněmovnou, pak to bylo maximum možného a toto úsilí bylo po zásluze českým daňovým poplatníkům zaplaceno a odměněno na finančních trzích, protože toto konsolidační úsilí vlády se promítlo do velmi příznivého a levného profinancovávání správy českého státního dluhu.

Na jednu stranu jsem nucen, povinen jménem vlády Poslanecké sněmovně oznámit, že deficit státního rozpočtu byl překročen o 7,8 mld. více, než nařizoval zákon, na druhou stranu jsem hrdý na to, že nebyl překročen o 43 mld., jak by z logiky věci vyplývalo, ale pouze o 7,8, protože zbytek vláda zvládla sama svým úsilím a posuďte sami, zda to je výrazná chyba a nebo výrazné úsilí. Ujišťuji vás, že důvěra, které se Česká republika těší na zahraničních trzích, říká to druhé, byť samozřejmě chápu, že opozice bude říkat to první a těším se na její připomínky.

Na druhou stranu to, co je sledovaný údaj zejména, je celkový deficit veřejných rozpočtů, neboť státní rozpočet je sice mimořádně důležitý segment, ale pouze segment celé soustavy veřejných rozpočtů a jestliže Česká republika svým daňovým poplatníkům i celému světu oznámila fiskální strategii ve výši 3,5 a celkový výsledek byl 3,1, pak rozhodně nemůžeme konsolidační úsilí veřejných rozpočtů za rok 2011 označit celkově jako neúspěšné.

To, co mě trápí a to, s čím se naprosto ztotožňuji se závěrem NKÚ, je upozornění NKÚ, že růst mandatorních výdajů omezuje možnosti provádění udržitelné fiskální politiky na úrovni státního rozpočtu. Ano, tento negativní trend se promítá do našich veřejných rozpočtů, já s tím souhlasím, a proto ujišťuji Poslaneckou sněmovnu, že vláda nepoleví ve svém úsilí snižování podílu mandatorních výdajů na celkových výdajích státního rozpočtu. Jak to bude chtít opozice konzistentně sladit se svojí kritikou, že na jednu stranu nebyl dodržen schodek státního rozpočtu, na druhou stranu omezujeme mandatorní výdaje, to nevím, ale s tím si jistě opozice poradí. Já se těším na její vystoupení. Děkuji za pozornost.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PSP ČR

komunikace

Jak víte, že když vy teď o důchodové reformě nechcete s vládou komunikovat, že oni pak budou komunikovat s vámi? Není tohle hlavní problém, že se na zásadních věcech nedokážete dohodnout? A ještě jedna věc, s kým budete chtít vládu tvořit, když to odmítáte se SPD a evidentně se stranami SPOLU se na ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Macinka (Motoristé sobě): Komedie datového věštce a hrdinského bojovníka proti Brežněvovi

12:05 Macinka (Motoristé sobě): Komedie datového věštce a hrdinského bojovníka proti Brežněvovi

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k Petru Ludwigovi.