Kalousek: Podíl státního dluhu v držbě domácností je třeba zvýšit

06.05.2012 15:49

Ministr financí Miroslav Kalousek dnes na tiskové konferenci představil podrobnosti jarní emise spořicích státních dluhopisů. Možnost objednávek začne již 10. května a potrvá nejdéle do 31. května, pokud nebude rozhodnuto o dřívějším ukončení upisovacího období. K připsání na majetkový účet dojde 12. června.

Kalousek: Podíl státního dluhu v držbě domácností je třeba zvýšit
Foto: Filip Jandourek
Popisek: Ministr financí Miroslav Kalousek v České televizi

„Podzimní pilotní emise předčila naše očekávání, proto tento rok nabídneme emise dvě, v červnu a prosinci. Naším cílem zůstává zvyšovat podíl státního dluhu v držbě domácností, který se stále pohybuje pod průměrem vyspělých zemí. V rámci jarní emise zavádíme nový typ dluhopisu, tzv. protiinflační dluhopis, rozšiřujeme okruh možných zájemců a zvyšujeme počet distributorů a distribučních míst,“ uvedl ministr financí Miroslav Kalousek.

Tři stávající typy dluhopisů známé z pilotní emise zůstávají v nabídce. Jedná se o krátkodobý diskontovaný, pětiletý kuponový a pětiletý reinvestiční. Podmínky se nijak výrazně nemění, u krátkodobého dluhopisu se prodlužuje doba splatnosti z jednoho roku na rok a půl a adekvátně se upravuje úrokový výnos. Nový, protiinflační dluhopis, bude mít sedmiletou dobu splatnosti, maximální limit objednávky na osobu ve výši 5 mil. Kč a zúžený okruh upisovatelů pouze na fyzické osoby a občanská sdružení fyzických osob. „Nabízím střadatelům ochranu před inflací. Výnos bude stanoven přesně podle vývoje spotřebitelských cen, a reinvestován jednou za půl roku,“ vysvětluje ministr Kalousek.

Počet distribučních míst se zvyšuje o devatenáct na 397. Všichni distributoři z podzimní emise  (Česká spořitelna, Československá obchodní banka a Komerční banka) se na projektu budou nadále podílet. Nově splnila podmínky také J&T Banka, a. s.. „Do projektu se může od počátku zapojit každý subjekt, který splní technické, regulatorní a nákladové podmínky. Systém zůstává otevřen konkurenčnímu prostředí a pevně věřím, že již v podzimní emisi dojde k zapojení dalších distributorů,“ řekl Petr Pavelek, ředitel odboru Řízení státního dluhu a finančního majetku.

Více informací se dozvíte na webu projektu www.sporicidluhopisycr.cz, případně na informačních linkách a pobočkách distributorů. Na sociální síti Facebook se můžete stát „fanoušky“ projektu: www.facebook.com/sporicistatnidluhopisy.

Ondřej Jakob
tiskový mluvčí MF

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Ministerstvo financí

Tomáš Zdechovský byl položen dotaz

Právo na opravu

Věci se dají dát opravit už dnes, ale problém je, že oprava často vyjde stejně nebo skoro stejně jako koupit si novou věc. Tak k čemu pak platit za opravu? Nepřijde vám tento zákon EU zase úplně zbytečný? A když dám věc opravit, jakou, pokud vůbec, na ni pak budu mít záruku? Děkuji za odpověď

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Senátor Hraba: Pohlaví existují jen dvě. Nic jiného není pravda

22:12 Senátor Hraba: Pohlaví existují jen dvě. Nic jiného není pravda

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k výuce o genderu ve školách.