Klasnová: Imunitu předložím znovu sněmovně

26.04.2012 20:16

Senát dnes navzdory očekávání neschválil poslanecký návrh na zrušení doživotní trestněprávní imunity poslanců, senátorů a ústavních soudců.

Klasnová: Imunitu předložím znovu sněmovně
Foto: Hans Štembera
Popisek: Kateřina Klasnová

K jeho schválení chyběly dva hlasy. Na plénu horní komory novelu obhajovala předkladatelka Kateřina Klasnová. “Zrušení doživotní imunity už bylo tak blízko, ale kvůli malé podpoře ze strany ODS a neúčasti některých sociálních demokratů se opět nepodařilo. Samozřejmě novelu znovu navrhnu sněmovně,” uvedla bezprostředně po hlasování.

„Pod ústavní novelou, kterou zde dnes hodlám obhajovat, jsou podepsáni členové vedení sněmovny i předsedové všech poslaneckých klubů. Napříč politickým spektrem jsme se shodli na tom, že je zapotřebí po letech marných pokusů omezit imunitu zákonodárců a ústavních soudců,” řekla úvodem senátorům Kateřina Klasnová. Právě ona získala pro nynější novelu tuto širokou podporu. A jako předkladatelka obhajovala novelu, která by měla platit od 1. ledna 2013, na dnešním jednání horní komory parlamentu.

V závěrečném hlasování však dnes chyběly v senátu dva hlasy pro třípětinovou většinu, potřebnou k přijetí ústavní novely. „Ústavně-právní výbor Senátu přijal novelu bez připomínek a pozměňovacích návrhů, očekávala jsem tedy hladké přijetí novely i na plénu. Samozřejmě, že jsem velice zklamaná. Argumenty, které zazněly proti této novele ústavy, považuji za populistické a za pouhou snahu mediálně zastřít nechuť některých senátorů zrušit privilegium, které v ústavní praxi v Evropě, ani ve světě nemá obdoby. Kus práce přišel vniveč, samozřejmě předložím novelu znovu v poslanecké sněmovně,” řekla Klasnová. Připomněla také, že návrh omezení prezidentské imunity již prošel oběma komorami, a tak budou po dnešním rozhodnutí senátu senátoři a poslanci kuriózně zvýhodněni i oproti hlavě státu.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Veciverejne.cz

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Jelínková (KDU-ČSL): Navrhujeme tři varianty slev, závislé na počtu dětí

10:21 Jelínková (KDU-ČSL): Navrhujeme tři varianty slev, závislé na počtu dětí

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k prorodinné politice KDU-ČSL