Klasnová: Osvobození korupčníků této vládě nevadí

17.01.2013 16:24

Řeč na 50. schůzi PS PČR dne 17. 1. 2013.

Klasnová: Osvobození korupčníků této vládě nevadí
Foto: Hans Štembera
Popisek: Kateřina Klasnová

Vážený pane předsedající, děkuji za slovo.

Vážené kolegyně, vážení kolegové, v tomto volebním období budeme hlasovat už popáté o nedůvěře vládě. Bohužel pan předsedající řekl, že jsme ve stadiu rozpravy, ono to vypadá, že jsme spíš ve stadiu rozkladu, když se člověk podívá na množství zvláště i členů vlády. Ale bohužel i tak je poměrně lehké predikovat, jak dnešní jednání Poslanecké sněmovny dopadne, a to i přesto, že 88 % občanů této země není spokojeno s vládou kabinetu Petra Nečase. To ovšem neznamená, že bychom na plénu neměli hovořit o prohřešcích a chybách, jichž se vláda ODS, TOP 09 a LIDEM dopouští.

Mimořádná schůze byla svolána kvůli poslednímu hříchu této vlády, za který jako celek plně je zodpovědná a kterým je souhlas s amnestií. Ačkoliv se tímto posledním krokem vlády prohloubilo zklamání občanů z fungování a směřování státu, není to zdaleka jediný a nejzávažnější důvod, proč budou poslanci Věcí veřejných hlasovat pro nedůvěru vládě. Tyto důvody zde chceme na plénu Poslanecké sněmovny zopakovat.

Tato vláda ztratila svou legitimitu, když postavila své bytí na uznání přeběhlíků a pošlapala demokratické principy, když se zbavila nezávislého policejního prezidenta, který byl následně dokonce souzen a odsouzen přesně podle předpovědi ministra financí z loňského léta.

Tato vláda je plně zodpovědná za rostoucí nezaměstnanost. Podle posledních dat přichází na úřady práce každý den dva tisíce nových žadatelů. Tedy to nejsou zdaleka jen lidé, kteří byli vinou amnestie propuštěni z věznic. Nezaměstnaných lidí máme nyní 9,4 %, tedy téměř 550 tisíc obyvatel. Na úřady práce se obracejí v nebývalé míře také podnikatelé, které ekonomický vývoj, respektive česká ekonomická recese donutila zavřít firmu, ukončit živnost.

Tato vláda je zodpovědná za zvýšení daní, které prosadila tak pozdě, že ještě v polovině prosince nevěděli, co mají od ledna kalkulovat.

Tato vláda se urputně brání prorůstovým opatřením, jako je snížení ceny nafty, které by nastartovalo českou ekonomiku.

Tato vláda je zodpovědná za nekoncepční zavírání levných regionálních nemocnic na úkor drahých fakultních, nikoliv v režii Ministerstva zdravotnictví, jak by se dalo očekávat, ale na základě rozhodování zdravotních pojišťoven.

Tato vláda zcela rezignovala na garanci poskytování zdravotní péče. Ruší lůžka následné péče a LDN. Nezvládla slibovanou reformu zdravotnictví ani reformu sociální.

Tato vláda je zodpovědná za to, že potraviny jsou v České republice výrazně nekvalitnější a přesto výrazně dražší, a nikoli pouze vinou zvyšování DPH, než například v Německu.

Tato vláda podporuje oligopole, jako jsou Karlovarské minerální vody či Babišovy pekárny, a umožňuje, aby si největší dodavatelé diktovali cenu na trhu.

Tato vláda je zodpovědná za to, že hmotnou nouzí trpí už 6 % domácností, že mnohé z nich zoufalá finanční situace žene do náruče lichvářů a exekutorů. Jen za rok 2011 bylo téměř milion exekučních příkazů a za rok 2012 se očekává statistika ještě horší. Tato vláda je zodpovědná za to, že každých dvacet minut upadne do insolvence jeden Čech.

Tato vláda je zodpovědná za to, že v naší zemi nekontrolovaně kvete hazard. Jen v Praze je tolik herních automatů jako v celém Německu a Francii dohromady.

Tato vláda je plně zodpovědná za paragrafové znění zákona o narovnání s církvemi, které nerespektuje rozhodné období února 1948, a především tato vláda nedodržela slovo transparentním vydáváním církevního majetku.

A konečně tato vláda je zodpovědná za rozsah a především dopady amnestie. Prezident není dle ústavy odpovědný za rozhodnutí učiněná se spolupodpisem předsedy vlády, nese odpovědnost vláda jako celek. To už jsem tady dnes říkala. Tedy včetně LIDEM a TOP 09, jejichž představitelé veřejně odsoudili Klausovu amnestii. Pokud o rozsahu amnestie skutečně nevěděli nebo nevěděli vůbec o amnestii, pak to svědčí o hluboké krizi uvnitř této koalice a pak by tedy i představitelé těchto koaličních stran neměli hlasovat pro důvěru vládě Petra Nečase.

Avšak nejen amnestie jako jednorázový akt, ale také setrvalá trestní politika vlády je důvodem, proč této vládě nedůvěřovat. Kdo zaručí, že se věznice prořídlé po vyhlášení amnestie do roka opět nenaplní k prasknutí, když se trestní politika nezmění. Z této vlády samozřejmě nikdo.

Této protikorupční vládě nevadí, že se amnestie kontrasignovaná premiérem Nečasem týká také zastavení vyšetřování některých velkých kauz hospodářské kriminality a korupčních případů. Je to v přímém rozporu s bojem proti korupci, k němž se v prvopočátcích tato vláda zavázala, na který ale v praxi zcela rezignovala.

Tato vláda navíc zcela podcenila dopady amnestie v podobě ohrožení práv tisíců poškozených, kteří kvůli amnestii ztrácejí naději na odškodnění, a to navzdory tomu, co tady řekl ministr spravedlnosti. Ti, kteří se budou chtít přes amnestii domoci svého práva, budou muset použít služeb advokátů, platit soudní poplatky, eventuálně skládat jistiny. Mnozí se kvůli nedostatku finančních prostředků a z důvodu bezradnosti ve věcech civilního řízení svých nároků vzdají.

Věci veřejné proto podaly novelu občanského soudního řádu a zákona o soudních poplatcích, který umožní, aby byli poškození osvobozeni od soudních poplatků při vymáhání náhrady škody v civilním řízení, a také bezplatnou právní pomoc. A to vše na účet nikoliv státu, jak někteří členové vlády deklarovali zcela nesmyslně, a teprve po obrovské mediální a občanské vlně nevole, která se objevila až několik dní po vyhlášení amnestie, ale na účet povinných.

Ano, Věci veřejné vysloví Nečasově vládě nedůvěru. Zároveň však, a nejen v případě amnestie, se snažíme svými návrhy napravovat koaliční přehmaty. Nejedná se tedy pouze o rétorická cvičení, protože nejen účelová kritika vlády, ale i pokusy o napravení jejích hříchů by měly být snahou politické opozice zvláště ve chvíli, když víme, že tato vláda nepadne.

Děkuji za pozornost. (Tleská několik poslanců Věcí veřejných.)

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PSP ČR

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ministr Síkela: MPO posílí inovace, v nové výzvě je připravena miliarda korun

8:05 Ministr Síkela: MPO posílí inovace, v nové výzvě je připravena miliarda korun

Ministerstvo průmyslu a obchodu vyhlásilo II. výzvu aktivity Inovace Operačního programu Technologie…