Klaus: S odchodem Jiřiny Jiráskové skončila jedna éra

18.01.2013 10:11

Všichni kolem mne říkají, že Jiřina Jirásková byla velká herečka a mimořádně silná osobnost. S tím plně souhlasím a mohl bych to rozvíjet a svou vlastní zkušeností doplňovat.

Klaus: S odchodem Jiřiny Jiráskové skončila jedna éra
Foto: Hans Štembera
Popisek: Prezident Václav Klaus

Jako Vinohraďák, stejně jako paní Jiřina, jsem byl už jako dítě a student častým návštěvníkem Divadla na Vinohradech a Jiřinu Jiráskovou jsem tam viděl v mnoha rolích. Vždy také uměla veřejně říci, co si myslí, a já nikdy nezapomenu na její velký rozhovor v Divadelních novinách v roce 1968, kdy mluvila o růžích, které – i když uschnou – tak svou krásu neztratí. Dlouhá léta jsem si ten rozhovor schovával, možná ho ještě někde mám, ale teď ho nemohu najít, abych ho přesně citoval. Jiřina Jirásková v posledních letech také „usychala“, ale svou krásu neztrácela a já věřím, že ji nikdy neztratí.

Jiřina Jirásková byla skutečnou divadelní herečkou, což není popřeno tím, že je za ní spousta filmů a televizních inscenací. Věděla, že jádro herectví je v poctivém divadelničení, tedy v tom, být každý den „živě“ na jevišti, se svým publikem. To nám všem nesmírně imponovalo. Trochu si vyčítám, že jsem přispěl k tomu, že – ve snaze podpořit mne po onom „sarajevském atentátu“ – byla ochotna angažovat se politicky a kandidovala za ODS do Senátu proti populistickému cestovkovému magnátovi Václavu Fischerovi, se kterým se svým čistým a lidsky poctivým přístupem musela prohrát. Mrzí mne to dodnes.

Mnoho let jsme spolu rádi mluvili, rádi se setkávali a vážili si jeden i druhého. Když byla před několika lety v nemocnici na Karlově náměstí, byl jsem ji navštívit. Nebylo jí po těžké operaci vůbec dobře, ale sestřičky v nemocnici mně říkaly, že se půl hodiny před tím snažila nalíčit, aby vypadala tak, jak dáma vypadat má.

Telefonicky jsem s ní naposledy hovořil v prosinci, když u ní byla Lucie Bílá a dala mi ji k telefonu. Varovala mne předem, že paní Jiřina ztratila veškerý elán a už dále nechce jít. Připravil jsem se na takový rozhovor, ale výsledek byl úplně jiný. Velká herečka (a hlavně velká osobnost) se projevila jako kdykoliv jindy – jasný, silný, zřetelný hlas, plný elánu a radosti z toho, že spolu mluvíme.

Neopustil nás jen jeden člověk, jen jedna velká herečka. S odchodem Jiřiny Jiráskové končí jedna éra naší země, kterou ona s celým svým šarmem tak úžasně reprezentovala.

Václav Klaus, Blesk, 17. ledna 2013

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: klaus.cz

Ing. Petr Mach, Ph.D. byl položen dotaz

cenzura

Jak v EU ovlivníte, zda u nás bude zachována svoboda projevu, kterou má snahu tato vláda omezit a jak píšete i vy, schovává to za jakýsi boj s dezinformacemi?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vích (SPD): Fialova vláda podporuje a schvaluje Migrační pakt EU

22:55 Vích (SPD): Fialova vláda podporuje a schvaluje Migrační pakt EU

Jak by to asi vypadalo, kdyby místopředseda jakékoli z minulých vlád přiznal, že v zahraničí odsouhl…