Kohoutová (ODS): Stát by neměl neziskovám překážet

14.06.2012 11:36

Poslanci poslali do druhého čtení zákon umožňující transformaci občanských sdružení.

Kohoutová (ODS): Stát by neměl neziskovám překážet
Foto: modrenoviny.cz
Popisek: Poslankyně Lenka Kohoutová

Poslaneckou sněmovnou dnes v prvním čtení prošel zákon, který umožní občanským sdružením změnit v případě jejich zájmu právní formu na obecně prospěšnou společnost. Tuto možnost doposud neziskové organizace neměly. Návrh zákona předložila skupina koaličních poslanců v čele s poslankyní ODS a členkou sociálního výboru Lenkou Kohoutovou.

Návrh v minulosti podpořili i zástupci neziskového sektoru, mezi nimi například členové Asociace veřejně prospěných organizací.

„Jako pravicová politička jsem přesvědčená, že stát nemá lidem v jejich aktivitách překážet. To platí jak pro podnikání, tak pro práci neziskovek. V České republice existují možná stovky organizací, typově terénní sociální služby, hospice, stacionáře nebo domovy seniorů, které mají formu občanského sdružení, jejich činnost ale přesně neodpovídá spolkové činnosti podle stávající legislativy. Možnost změnit si právní formu na vhodnější obecně prospěšnou společnost ale doposud tyto organizace neměly. V praxi obcházely zákon a dostávaly se například při žádostech o změnu stanov do sporů s Ministerstvem vnitra,“ uvedla po hlasování Lenka Kohoutová.

Podle ní zákon také rozšíří možnosti, jak mohou transformované organizace na svůj chod získávat finanční prostředky, protože obecně prospěšné společnosti mají například jednodušší přístup k projektové podpoře sociálního podnikání.

„Tímto zákonem reagujeme na zcela konkrétní a praktický problém, se kterým se některé organizace potýkají a který nelze řešit jinou než legislativní cestou. Není důvod, proč by stát tyto organizace nadále blokoval, navíc v ekonomické krizi, kdy se potýkají s existenčními problémy,“ dodala Kohoutová, která věří, že najde pro zákon podporu u všech parlamentních stran.

Zákon má umožnit občanským sdružením, která o to hlasy všech svých členů projeví zájem, změnit právní formu na obecně prospěšnou společnost (její fungování je upraveno zákonem č 248/1995). Taková obecně prospěšná společnost bude považována za nástupnickou organizaci občanského sdružení.

Zákon řeší situaci do doby účinnosti nového občanského zákoníku, který právní formy neziskových organizací řeší komplexně.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: ODS

Radek Rozvoral byl položen dotaz

Neslibujete nesplnitelné?

Opravdu jde ještě změnit migrační pakt, když ho podezřele narychlo EP před volbami odsouhlasil? A jak chcete zrušit green deal? Jsem pro, ale myslím, že je to nereálný slib.

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vích (SPD): Fialova vláda podporuje a schvaluje Migrační pakt EU

22:55 Vích (SPD): Fialova vláda podporuje a schvaluje Migrační pakt EU

Jak by to asi vypadalo, kdyby místopředseda jakékoli z minulých vlád přiznal, že v zahraničí odsouhl…