Konečná (KSČM): Spěte dál, pane ministře, prospějete Šumavě

01.07.2012 9:09

Kdyby Karel VI. Schwarzenberg, který se rád označoval za vlastence, tušil, jak bude jeho syn »chránit« české lesy, zřejmě by mu uštědřil takový výprask, že by se ještě dnes současný ministr zahraničí ani na sebeměkčí vládní křeslo neposadil bez bolestivého zasyčení.

Konečná (KSČM): Spěte dál, pane ministře, prospějete Šumavě
Foto: Hans Štembera
Popisek: Kateřina Konečná

Natožpak aby na něm usnul, jak mívá ve zvyku.

Čím by si to zasloužil? Kníže servilně přitakal eukomisařům, prosazujím zastavení kácení stromů napadených kůrovcem v šumavské lokalitě Na Ztraceném.

Úředníkům, kteří ke svému názoru dospěli vzdáleni stovky kilometrů od šumavských hvozdů, budiž odpuštěno. Pracují se zprostředkovanými informacemi a důsledky mediální hysterie minulých let. Jak ale na něco takového může kývnout pan Schwarzenberg, jehož rod byl ve své době největším vlastníkem i lesů v těchto úchvatných českých končinách, nad tím zůstává rozum stát.

Co by mu řekli jeho předci při pohledu na pláně s holými pahýly v místech, kde se ještě nedávno zelenaly vzrostlé smrky, to si raději ani nepřejme vědět. Přitom právě tím by byla především západní část Šumavy díky ministrovu postoji ohrožena.

A to se ani příliš nepozastavuju nad tím, že v této otázce se má vyjadřovat spíše ministr životního prostředí Tomáš Chalupa. Má snad chobotnice TOP 09 skutečně tak dlouhá chapadla, jež ovládají i ministerstva, která mají na starosti její koaliční partneři?

Ale když už má pan ministr zahraničí potřebu se vyjadřovat i k životnímu prostředí, je třeba mu připomenout, že kůrovec je považován za kalamitního brouka a jen v minulých dnech Na Ztraceném nedaleko Modravy napadl 1100 stromů! A podle něj máme zřejmě nečinně v přímém přenosu sledovat zkázu, kterou dál kůrovci způsobí. Není logičtější zbavit Šumavu napadených stromů s nadějí, že se tak zabrání ničivému působení kůrovců na další stovky hektarů dřevin?

Ptám se, ale zároveň se obávám, abych tím pana ministra nevzbudila. Věčně dřímající politik totiž možná více prospěje svým spánkem. Prospěje jím nejen svému zdraví, uvítají ho ale jistě také ti lidé, kterým leží na srdci budoucnost Šumavy.

Kateřina Konečná, poslankyně PČR a stínová ministryně KSČM pro resort životního prostředí

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Ing. Kateřina Konečná

  • KSČM
  • Jsem poslankyně - díky Vám, pro Vás, s Vámi
  • europoslankyně

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: kscm.cz

Mgr. Ondřej Kolář byl položen dotaz

návrat Ukrajinců

Je podle vás fér někoho nutit jít válčit, když nechce, a lze takové lidi vůbec nějak motivovat? Jestli někdo před válkou utekl, myslíte, že je něco, co ho přiměje jít válčit? Vždyť není nic cennějšího, než život. A jelikož se válka pro Ukrajinu nevyvíjí vůbec dobře, není třeba řešit, co bude Ukrajin...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Farhan (ANO): Ten zákon provází neskutečný chaos

21:10 Farhan (ANO): Ten zákon provází neskutečný chaos

Projev na 101. schůzi Poslanecké sněmovny k návrhu poslanců Zdenky Němečkové Crkvenjaš, Toma Philipp…