Lesenská (ČSSD): Paměť našich občanů nesmí zakrýt prohibice

17.09.2012 22:24

Metanolová aféra už dosahuje vážných rozměrů. Když píši tyto řádky, zemřely už dvě desítky lidí. Kdo za tento stav může? Otázka, před kterou mnozí z odpovědných raději utíkají.

Lesenská (ČSSD): Paměť našich občanů nesmí zakrýt prohibice
Foto: hns
Popisek: Prohibice, ilustrační foto

Faktem však je, že příčinu a tím i důsledek musíme hledat v dlouhodobém podceňování hospodářské kriminality, které vyvrcholilo za této vlády „rozpočtové zodpovědnosti“. Nejen, že nesjednala nápravu, ale redukcí státní správy (snižování platů policistů, tím i jejich početních stavů), omezováním dostupnosti zdravotní péče, zdražováním všeho, nač člověk pohlédne – dopustila tento stav, kdy celou situaci navíc - přiostřila navýšením spotřební daně z alkoholu. Teď tady máme nezměrné lidské utrpení, zmařené životy, rozbité rodiny.

Když zmiňuji zdražení všeho, promítají se mi v paměti sliby dnešních vedoucích stran vládní koalice TOP 09 a ODS, že nebudou zvyšovat daně. Lidé jim uvěřili. A výsledek – za jejich vlády došlo ke zvyšování daní jako nikdy před tím. Začalo to už v roce 2010 tzv. povodňovou daní z příjmu fyzických osob. Měla být pouze dočasně, ale zůstala. Pak následovala 15 procentní srážková daň z úroků ze stavebního spoření. Poté někteří důchodci „zaplesali“, když jim tato vláda zdanila důchody, které dosahovaly trojnásobného příjmu průměrné mzdy. Nyní se chystá zrušení slevy na dani z příjmu pro všechny důchodce.

Byla zavedena 50 procentní daň z podpory ke stavebnímu spoření, pro osobní auta byl zvýšen dálniční poplatek z 1 200 na 1 500 korun a mýtné pro nákladní vozy se zvýšilo o čtvrtinu. Daň z cigaret stoupla z 2,05 na 2,10 Kč/ks a volného tabáku z 1340 na 1 400 Kč/kg. Pro řidiče, jezdící na plyn, zavádí současná vládní koalice daň ze stlačeného zemního plynu ve výši 500 Kč/tuna. Benzin, např. Special 95, „díky“ spotřební dani už lehce minul hranici 4O Kč/litr.

Byla zvýšena spodní sazba daně z přidané hodnoty (DPH) z 10 na 14 procent u potravin, léků, tepla, vody, dopravy, knih a dalších – skutečně nezbytných položek. Už se ale připravuje další zvýšení na 15 a 21 procent – od příštího roku. Dále byla zavedena 32 procentní daň z povolenek na emise při výrobě tepla a elektřiny.

Chystá se zavedení daně z vína 10 Kč/litr, zrušení slev na dani pro živnostníky a zvýšení daně z 15 na 22 procent pro lidi s příjmy, které jsou čtyřnásobkem současného průměru a zrušení stropu při placení zdravotního pojištění. Připravuje se rovněž zvýšení daně z převodu nemovitosti z 3 na 4 procenta.

To vše se děje za této vlády „rozpočtové odpovědnosti“, kdy při neustále rostoucím dluhu, bere všude tam, kde nečeká odpor. Mějme to, prosím, na paměti při nadcházejících letošních volbách do krajských zastupitelstev a Senátu.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: cssd.cz

Ing. Ondřej Knotek byl položen dotaz

svoboda slova

Úplně souhlasím s tím, co si ANO myslí o údajném boji s dezinformacemi a ochraně svobody slova. Můj dotaz zní. Jak budete chtít zajistit, aby tu svoboda slova fungovala dál a lidé neměli strach vyjádřit svůj názor, což se už dnes děje? Mluví se o boji s dezinformacemi, ale co ochrana svobody slova? ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Schillerová (ANO): Třináct miliard korun Zbyněk Stanjura věnoval obchodním řetězcům

16:21 Schillerová (ANO): Třináct miliard korun Zbyněk Stanjura věnoval obchodním řetězcům

Projev na 103. schůzi Poslanecké sněmovny 21. května 2024 - návrh na projednání bodu, nazvaného Účet…