Liška (SZ): Nečas pokračuje v izolaci Česka

01.02.2012 11:29

Zelení považují včera v noci uzavřenou mezivládní dohodu o rozpočtové stabilitě za obsahově slabou a způsob jejího odmítnutí premiérem Nečasem za absurdní a pro budoucnost Česka nebezpečný.

Liška (SZ): Nečas pokračuje v izolaci Česka
Foto: Hans Štembera
Popisek: Předseda Strany zelených Ondřej Liška

„Mezivládní dohoda přináší minimum nového a selhává v hledání skutečné odpovědi na krizi. Tím musí být nejenom fiskální odpovědnost, ale především uzdravení evropské ekonomiky,“ říká Ondřej Liška, předseda Strany zelených.

„Řada detailů dohody je již obsažena v legislativním balíku Evropského parlamentu o ekonomickém vládnutí z prosince minulého roku. Přitom části dohody týkající se obnovy ekonomického rozvoje jsou vágní a jen opakují dřívější závazky,“ dodává Ondřej Liška.

Stále hrozí, že se EU ještě více propadne do ekonomické i politické pasti, a to především kvůli jednostrannému soustředění se na úspory a škrty bez ohledu na jejich sociální dopady a kvůli absenci proticyklických opatření, které by dlouhodobě řešily skutečné kořeny krize.

„Českou republiku ohrožuje nejen politická ochablost a ztráta invence zemí eurozóny, ale také zcela laxní a pasivní přístup premiéra Nečase k evropské politice. Nejenže se nezasadil o to, aby summit došel k mnohem účinnějším a ambicióznějším závazkům, ale rozhodl se Českou republiku vyvázat i z toho chatrného mála, k němuž se evropské vlády včera odhodlaly. A to nikoliv proto, že je dohoda nedostatečná, ale proto, že jde pro něj a pro euroboreckou ODS dokonce příliš daleko,“ říká Jiří Čáslavka, ekonomický expert SZ.

„Jsme přesvědčení, že z krize nás nevyvedou ani polovičaté a zákulisně šité nápady evropských premiérů, ale ani izolace Česka á la Nečas & Klaus. Je na čase konečně spojit opatření pro rozpočtovou konsolidaci s politikou investic a impulsů pro dlouhodobou hospodářskou udržitelnost členských zemí. Toho lze dosáhnout jen prostřednictvím evropské ekonomické vlády, společnou fiskální a daňovou politikou a věrohodným zajištěním eura. Taková řešení se nabízejí v dosavadním rámci a další zvláštní summity jsou jen mrháním času a důvěrou občanů,“ dodal Liška.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Zeleni.cz

Ing. Vojtěch Munzar byl položen dotaz

Zisk

Tvrdíte, že na zisku není nic špatného. Neprotiřečíte si? Protože byla to vaše vláda, která zavedla daň z mimořádných zisků. Naopak jsem si nevšiml, že byste nějak zásadně odstranili všudypřítomnou byrokracii, což jste před volbami slibovali. A další dotaz. Existuje podle vás nějaká hranice, kdy je ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vích (SPD): Oslavy konce 2. světové války nejsou jenom Slavnosti svobody v Plzni

8:06 Vích (SPD): Oslavy konce 2. světové války nejsou jenom Slavnosti svobody v Plzni

V těchto květnových dnech si opět připomínáme konec 2. světové války v Evropě a definitivní porážku …