Kníže: Možná odejdu. Nečas mi nevolal a na nic se neptal

01.02.2012 7:22

Ministr zahraničí a předseda TOP 09 Karel Schwarzenberg (TOP 09) v rozhovoru s deníkem Právo komentoval odmítavý postoj premiéra Petra Nečase (ODS) k paktu o rozpočtové odpovědnosti. Kníže naznačil, že pokud by Nečas na svém postoji trval, mohl by z vlády odejít. Dodal, že odmítavý postoj je pro Českou republiku škodlivý. Nečas mu ale vzkázal, že podobné výroky jsou nerozvážné.

Kníže: Možná odejdu. Nečas mi nevolal a na nic se neptal
Foto: Hans Štembera
Popisek: Karel Schwarzenberg

Schwarzenberg prohlásil, že ho Nečas už nemůže ničím překvapit. Tedy ani tím, že se nepřipojí k dohodě o fiskální unii. „Pan premiér mi samozřejmě nevolal a na nic se neptal,“ dodal.

Když nechceme ani euro, tak nemůžeme mít rovnoprávné postavení

ODS tvrdí, že premiér Nečas neměl od vlády mandát přistoupit k dohodě. Schwarzenberg si ovšem myslí, že občanští demokraté si sami kladou překážky. „Potřebují referendum, aby to sami nemuseli dělat,“ řekl deníku Právo.

Smlouva údajně nezaručovala, že Česko bude mít rovnoprávné postavení s ostatními zeměmi eurozóny. „Jaké rovnoprávné postavení? Když nechceme euro, tak ve spolku, který se jmenuje eurozóna, nemůžeme mít rovnoprávné postavení a chtít, že budeme moci hlasovat,“ vysvětluje Schwarzenberg. Dodal, že se tak Česko dostane zcela na okraj EU.

Kníže vyvrátil další Nečasův argument, že by smlouvu nepodepsal prezident Václav Klaus: „Když se podíváte na kalendář, uvidíte, že bychom to v březnu podepsali, projevili tak dobrou vůli, a pak to bude nějaký čas schvalovat parlament a příští rok to může podepsat nový prezident.“

Možná odejdu z vlády, pokud to bude takto pokračovat

Podle Schwarzenberga trpí část ODS předsudky, a proto bude velmi těžké je přesvědčit o důležitosti dohody o fiskální unii.

Schwarzenberg v rozhovoru pro Právo dále řekl, že se možná rozhodne k odchodu z vlády, pokud bude trvat odmítavý postoj premiéra a ODS. Musí se prý ale poradit se svojí stranou TOP 09.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vfe

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

"K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

21:05 "K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

ROZHOVOR Marketing může sloužit k boji o moc. Vydatně mu v tom pomáhají moderní technologie. Díky je…