Liška (SZ): Nová úprava veřejné služby zavádí státní otroctví

17.09.2012 15:35

Systém nastavení veřejné služby, který měl sloužit k motivaci dlouhodobě nezaměstnaných a pomoci jim najít zaměstnání, ve skutečnosti přetváří aktivní politiku zaměstnanosti v aktivní politiku nezaměstnanosti.

Liška (SZ): Nová úprava veřejné služby zavádí státní otroctví
Foto: Hans Štembera
Popisek: Předseda Strany zelených Ondřej Liška

Jejím výsledkem není návrat nezaměstnaných na trh práce, ale bezplatné využívání práce lidí pro účely obce a jiné subjekty.

„Jde o pouhé represívní opatření, které bere lidem důstojnost a ponižuje člověka. Je v rozporu s Listinou základních práv a svobod, nutí člověka k práci bez odměny a obsazuje volná pracovní místa, která by mohli obsadit regulérně zaplacení pracovníci. V žádném případě nevede k podpoře zaměstnanosti. Jeho jediným výsledkem je obsazování míst, a to i u soukromých subjektů, lidmi, kteří nejsou za svoji práci placeni,” říká Ondřej Liška, předseda Strany zelených.

Podle této právní úpravy je každý nezaměstnaný, který je v evidenci ÚP déle než dva měsíce, povinen přijmout nabídku veřejné služby. Pokud tak neučiní, je vyřazen z evidence uchazečů o zaměstnání a ztrácí tak nárok na hrazení zdravotního pojištění a rovněž příjem podpory v nezaměstnanosti či sociálních dávek. Takové podmiňování nároku na podporu v nezaměstnanosti a podporu při hledání nového zaměstnání je nepřijatelné a podle všeho protiústavní. Dochází k porušování pojistného principu pro případ nezaměstnanosti a sankce za nepřijetí veřejné služby jsou neúměrně přísné.

Eliška Wagnerová, bývalá místopředsedkyně Ústavního soudu a kandidátka SZ do Senátu v obvodě Brno-město k tomu říká: „Takto konstruovaná veřejná služba je naprostá nestydatost. Zákon je napaden u Ústavního soudu. Doufám, že bude zrušen. Zákon nestanoví pravidla pro výběr osob, které jsou skutečně k veřejné službě povolány a je tak ponechán libovůli toho, kdo do práce povolává. To je v rozporu s principy právního státu.”

“Je také otázkou, zda by ti, co vykonávají veřejnou službu, nemohli chtít po státu náhradu alespoň za jízdné, za které peníze prokazatelně vynaložit musí, aby se na výkon služby vůbec dostali. Stačí uchovat jízdenky,“ dodává Eliška Wagnerová.

SZ vyzývá starosty a starostky za Stranu zelených a další politiky a političky na komunální úrovni, aby nevyužívali institutu veřejné služby a požadovali jeho nahrazení přímou podporou vzniku nových pracovních míst hrazených z veřejných rozpočtů.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Zeleni.cz

Tomio Okamura byl položen dotaz

migranti

V rozhovoru pro PL jste řekl, že hnutí SPD tady nechce žádné africké a islámské migranty. Ty ale podle všeho k nám ani nechtějí. Jak se ale stavíte k přijímání uprchlíků z Ukrajiny? A vracel byste na Ukrajinu bojeschopné muže? A pokud ano, jak?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zaorálek (SOCDEM): Podle Válka za nedostatek léků může i špatné počasí, jen ne on

20:01 Zaorálek (SOCDEM): Podle Válka za nedostatek léků může i špatné počasí, jen ne on

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k ministru zdravotnictví.