Liška (SZ): S vysokými školami je třeba najít konsensus, ne je mocensky válcovat

28.02.2012 12:41

Strana zelených odmítá návrh reformy vysokého školství a podporuje protesty akademické veřejnosti.

Liška (SZ): S vysokými školami je třeba najít konsensus, ne je mocensky válcovat
Foto: Hans Štembera
Popisek: Předseda Strany zelených Ondřej Liška

Současné návrhy reformy fungování a financování vysokých škol odmítáme a plně podporujeme probíhající protesty akademické veřejnosti. Mylná ideová východiska pojímající vzdělání jako zboží, neomalený způsob prosazování i samotný obsah věcných záměrů jsou nepřijatelné. Strana zelených se připojuje k prohlášení iniciativy Za svobodné vysoké školy.

Cílem vysokoškolského vzdělání není hlavně příprava na pracovní uplatnění, ale rozvoj obecného poznání, tvořivosti a kritického myšlení. A to je možné jedině za předpokladu, že budou vysoké školy i nadále nezávislé, že budou svobodné. Proto odmítáme změny v kompetencích a způsobu volby demokratických akademických orgánů. Akademickou samosprávu, jeden z pilířů změn ve vysokém školství po roce 1989, považujeme za vymoženost, kterou lze nepochybně kultivovat, ne však podkopávat.

Pro zlepšení úrovně vysokých škol navrhujeme změny v těchto oblastech a to s plným vědomím toho, že nejde o změny komplexní, ale dílčí, a že nemusejí být jediné – pro nás ale naznačují směr, jímž se pro začátek ubírat:

1.) Kvalita: chceme zachování a transformaci Akreditační komise do skutečně nezávislého a profesionálního orgánu; chceme zcela transparentní diverzifikaci vysokých škol;

2.) Finance: chceme postupné zvyšování veřejných výdajů na vzdělávání na úroveň OECD, namísto školného navrhujeme zavést běžnou progresivní daň z příjmu;

3.) Spravedlnost: Chceme odstranění ekonomických bariér pro vysokoškolské vzdělávání skrze rozšíření sociálních stipendií a dalších forem podpory pro ty, kdo mají z ekonomických důvodů ztížený přístup ke studiu;

4.) Transparentnost: Chceme otevřít vysoké školy dohledu zvenčí skrze zapojení širší veřejnosti (např. absolventy) do jejích kontrolních orgánů.

„Školné není řešením financování vysokých škol, naopak se může stát pro studium zásadní překážkou. Vysokoškolské vzdělání má sociálně emancipovat, ne vytvářet dlužníky závislé na bankách,“ uvedl člen Předsednictva SZ Matěj Stropnický.

„Terciární vzdělávání změny potřebuje; aby však byly tyto změny dlouhodobé a nezávislé na momentální politické konstelaci, je třeba se trpělivě snažit o konsensus s vysokými školami jakožto hlavními aktéry, nikoliv je mocensky válcovat,“ uvedl předseda SZ Ondřej Liška.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Zeleni.cz

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ministryně Langšádlová: Rada vlády vybrala laureáty Ceny vlády nadanému studentovi

22:01 Ministryně Langšádlová: Rada vlády vybrala laureáty Ceny vlády nadanému studentovi

Ve Strakově akademii se konalo v pořadí již 400. zasedání Rady pro výzkum, vývoj a inovace (RVVI, Ra…