MPO: Export českých firem na Ukrajinu narostl v letošním roce o více jako třetinu

20.12.2011 4:50

Ministr Kuba a předseda vlády Ukrajiny zahájili podnikatelské fórum pro stovku firem.

MPO: Export českých firem na Ukrajinu narostl v letošním roce o více jako třetinu
Foto: Redakce
Popisek: Ministr průmyslu a obchodu Martin Kuba

Ministr průmyslu a obchodu Martin Kuba a předseda vlády Ukrajiny Mykola Azarov v pondělní odpoledne zahájili v budově Ministerstva průmyslu a obchodu společné Česko-ukrajinské podnikatelské fórum. Akce zaměřené na rozvoj obchodních kontaktů mezi oběma zeměmi se zúčastnilo více než stovku podnikatelů z obou států.

"Ukrajina představuje velmi důležitého partnera nejenom pro Českou republiku, ale také pro celou Evropskou unii. Proto rozhodně podporuji rychlé uzavření Hluboké a všeobecné dohody o volném obchodě, která má cíl odstranit řadu překážek stojících v cestě svobodnému obchodu mezi EU a Ukrajinou," zdůraznil ve svém projevu při zahájení podnikatelského fóra ministr Martin Kuba.

Obrat vzájemného obchodu České republiky a Ukrajiny se za prvních deset měsíců letošního zvýšil o třetinu.  Výrazně rychleji přitom rostl náš export nad importem, kdy vývoz českých firem na Ukrajinu narostl bezmála o polovinu. Vloni export z České republiky dosáhl hodnoty 935 milionů amerických dolarů.
Významný objem dovážených komodit z Ukrajiny představují nerostné suroviny potřebné pro český zpracovatelský průmysl. V našem vývozu pak převažují strojírenské výrobky, mechanické stroje, čerpadla nebo automobilové součásti.

Spolu s Ministerstvem průmyslu a obchodu pondělní podnikatelské fórum pořádala také Hospodářská komora České republiky, Svaz průmyslu a dopravy a Komora pro hospodářské styky se zeměmi SNS.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: Ministerstvo průmyslu a obchodu

Tomáš Zdechovský byl položen dotaz

Právo na opravu

Věci se dají dát opravit už dnes, ale problém je, že oprava často vyjde stejně nebo skoro stejně jako koupit si novou věc. Tak k čemu pak platit za opravu? Nepřijde vám tento zákon EU zase úplně zbytečný? A když dám věc opravit, jakou, pokud vůbec, na ni pak budu mít záruku? Děkuji za odpověď

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Laudát (KAN): Zpackali jsme to víc, než byste čekali, vaše TOP 09

8:14 Laudát (KAN): Zpackali jsme to víc, než byste čekali, vaše TOP 09

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k nominaci a odvolání nominace Pavla Tuleji na post m…