MPSV: Lidem postiženým povodněni nebo jiným živlem pomůže stát

16.07.2012 9:12

Lidem, kteří se v důsledku živelní pohromy dostali do nesnází, je stát připraven pomoci. Na některých místech České republiky byl v minulých dnech vyhlášen 2. či 3. stupeň povodňové aktivity, domy byly zatopeny vodou nebo bahnem, jinde lidská obydlí ničily kroupy nebo silný vítr.

MPSV: Lidem postiženým povodněni nebo jiným živlem pomůže stát
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ministr práce a sociálních věcí Jaromír Drábek z TOP 09

Lidem, kteří byli postiženi živelnou pohromou, například právě povodní, a jejich celkové sociální a majetkové poměry jsou takové, že jim neumožňují nepříznivou situaci překonat vlastními silami, může být poskytnuta mimořádná okamžitá pomoc.Jedná se dávku ze systému pomoci v hmotné nouzi. Posouzení stavu hmotné nouze provádí krajská pobočka Úřadu práce České republiky bezodkladně a bezprostředně poté také poskytuje finanční pomoc.

Mimořádnou pomoc lze poskytnout jen jedné osobě ze společně posuzovaných osob. Při posuzování majetkových poměrů osob se přihlíží především k případné finanční hotovosti, kterou by osoby mohly použít k zabezpečení svých aktuálních potřeb a prvotní likvidaci následků vážné mimořádné události, aniž by bylo ohroženo uspokojování jejich základních životních potřeb. Smyslem této dávky je zabezpečení první pomoci k odstranění důsledků živelní pohromy do doby, než bude možné poskytnout pomoc z jiných zdrojů (plnění z pojistných smluv apod.). Výše dávky se stanoví s přihlédnutím k majetkovým poměrům a příjmové situaci osoby (společně posuzovaných osob) až do patnáctinásobku částky životního minima jednotlivce, tj. až do výše 51 150 Kč.

Dále lze na základě individuální potřeby poskytnout mimořádnou pomoc také osobě, která nemá vzhledem k příjmům a celkovým sociálním a majetkovým poměrům dostatečné prostředky na úhradu nákladů spojených s pořízením nezbytných základních předmětů dlouhodobé potřeby, mezi které je možno zařadit např. povodní zničenou pračku, ledničku apod. Tato pomoc může dosahovat až výše konkrétního nákladu, nesmí však v rámci kalendářního roku překročit desetinásobek životního minima jednotlivce, tj. v současnosti 34 100 Kč.

Osobám, které zasáhla živelní pohroma, často vzniká řada mimořádných výdajů spojených s pořizováním nových dokladů nebo přechodným ubytováním při zničení bytu apod. Mimořádnou okamžitou pomoc lze poskytnout osobám, které nemají vzhledem ke svým příjmům a celkovým sociálním a majetkovým poměrům dostatečné prostředky na úhradu jednorázového výdaje spojeného zejména se zaplacením správního poplatku nebo v případě nezbytné potřeby s úhradou noclehu. Výše dávky opětovně činí až částku konkrétního nákladu. Není vyloučeno poskytnutí více dávek v této situaci či v průběhu roku.
O mimořádnou okamžitou pomoc se žádá na krajských pobočkách Úřadu práce České republiky. Žádost se uplatňuje s použitím formuláře, který je na každé pobočce k dispozici. Formulář lze rovněž stáhnout z webu MPSV - www.portal.mpsv.cz/forms.

Viktorie Plívová
vedoucí tiskového oddělení
a tisková mluvčí

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Ministerstvo práce a sociálních věcí

Mgr. Ondřej Kolář byl položen dotaz

návrat Ukrajinců

Je podle vás fér někoho nutit jít válčit, když nechce, a lze takové lidi vůbec nějak motivovat? Jestli někdo před válkou utekl, myslíte, že je něco, co ho přiměje jít válčit? Vždyť není nic cennějšího, než život. A jelikož se válka pro Ukrajinu nevyvíjí vůbec dobře, není třeba řešit, co bude Ukrajin...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Kolaja (Piráti): Svobodná média = zdravá demokracie

22:12 Kolaja (Piráti): Svobodná média = zdravá demokracie

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k médiím.