Maršíček (KSČM): Kubice podléhá různým politickým tlakům

03.05.2012 5:27

Vyjádření stínového mnistra KSČM pro resort vnitra Zdeňka Maršíčka k personálním změnám v resortu vnitra.

Maršíček (KSČM): Kubice podléhá různým politickým tlakům
Foto: Zbyněk Pecák
Popisek: Stínový ministr KSČM pro resort vnitra Zdeněk Maršíček

V těchto dnech jsem se dozvěděli, že novým ředitelem ochranné služby má být náměstek policejního prezidenta Vladislav Husák. Policejní prezident Petr Lessy přitom před měsícem přijal jeho rezignaci v souvislosti s případem vyšetřování vlivného lobbisty a podnikatele Romana Janouška. O toto místo měl zájem rovněž bývalý ředitel Národní protidrogové centrály a bývalý první náměstek ministra vnitra Peciny Jiří Komorous, který v současné době pracuje právě u ochranné služby a dokonce ještě s dalším uchazečem postoupil do druhého kola řízení. I přes skutečnost, že Husák má bezesporu velitelské schopnosti a osvědčil se při organizaci a řízení řady konkrétních bezpečnostních opatření, a to i v mezinárodního rozsahu, jak konstatoval i policejní prezident Lessy, se domnívám, že vzhledem k jeho možným nadstandardním kontaktům s některými politiky i s ohledem na problematický postup policie při zatýkání Janouška by bylo jeho působení právě u tohoto útvaru nevhodné.

Nic na tom nemění fakt, že inspekce neshledala, že by někdo z policistů v případu Janouška přímo porušil zákon. Například právě J. Komorous má zcela srovnatelné odborné předpoklady a není spojován s žádnou podobnou kauzou. Ve všech dosud zastávaných funkcích, např. jako ředitel Národní protidrogové centrály či jako 1. náměstek tehdejšího ministra vnitra Peciny, prokázal, že má jasnou představu, jak řešit i ty nejpalčivější problémy, kterými se ministerstvo vnitra a policie zabývaly. Vždy zastával jasná a konkrétní stanoviska. Ani výhrady některých politiků k Jiřímu Komorousovi se netýkaly oblasti odborných schopností policisty. Souhlasím proto se stanoviskem odborů Unie bezpečnostních sborů - MV, které požaduje od policejního prezidenta, aby své rozhodnutí jmenovat V. Husáka do funkce ředitele ochranné služby přehodnotil.
 
Kromě této otázky se MV znovu začalo zabývat i funkcí policejního prezidenta. Ministr vnitra Kubice zadal personálnímu odboru, aby vypracoval zprávu o tom, jak proběhlo jmenování policejního prezidenta do funkce. Mezi Kubicem a Lessym se několikrát v minulosti objevily spory a ministr vnitra zřejmě již poněkolikáté hledá cesty, jak se policejního prezidenta zbavit. I přes skutečnost, že lze k policejnímu prezidentovi Lessymu mít řadu výhrad, je nutné vzít v úvahu, v jakém stavu policii převzal, a také tlak, který je na něho ze strany ministra vnitra vyvíjen. Nemyslím, že by jeho případný nástupce byl schopen úkoly za současného stavu plnit lépe. Je také třeba posuzovat důvody, které ministr vnitra uvádí k jeho rezignaci. Návrhy, které policejní prezident předkládá ke zlepšení situace u policie, jsou ministrem odmítány a považuje je za důvod k jeho odvolání.
 
Jeví se mi to tak, že se ministr vnitra Kubice věnuje častěji různým personálním změnám, než odbornému řízení svého resortu, což policii nijak neprospívá a vytváří to mezi policisty nejistotu. Otevírá se tak otázka, zda by ke zlepšení celkového stavu v Policii ČR, Hasičském záchranném sboru a ostatních bezpečnostních sborech nepřispěl spíše odchod současného ministra vnitra  Jan Kubiceho, který, jak se zdá, buď na svou funkci nestačí, nebo příliš podléhá různým politickým tlakům.

Zdeněk Maršíček, stínový ministr KSČM pro resort vnitra

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: kscm.cz

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Jelínková (KDU-ČSL): Navrhujeme tři varianty slev, závislé na počtu dětí

10:21 Jelínková (KDU-ČSL): Navrhujeme tři varianty slev, závislé na počtu dětí

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k prorodinné politice KDU-ČSL