Ministerstvo obrany: Vojáci se loučili s vrchním velitelem

21.12.2011 19:38

Ve středu 21. prosince dvacet minut po deváté hodině ranní zaplnily Hradčanské náměstí smuteční tóny Ústřední hudby Armády České republiky.

Ministerstvo obrany: Vojáci se loučili s vrchním velitelem
Foto: Filip Jandourek
Popisek: Rakev s Václavem Havlem putuje do Vladislavského sálu

Tklivá melodie jako by chtěla podtrhnout skutečnost, že od půlnoci byla celá Česká republika ponořena do státního smutku.

V té době již ostatky bývalého prezidenta ČR Václava Havla dorazily do kasáren Hradní stráže v Loretánské ulici. Zhruba deset tisíc občanů, kteří se na Hradčanské náměstí přišli rozloučit s prvním polistopadovým a prvním českým prezidentem si muselo ale ještě více než půl hodiny počkat na samotný smuteční akt.

V čele smutečního průvodu pochodoval velitel Posádkového velitelství Praha plukovník gšt. Pavel Kantor. Následovali ho vojáci nesoucí historické zástavy, z nichž některé patřily legionářským plukům bojujícím během první světové války na ruských, francouzských a italských bojištích. Na ně navázalo třináct bojových praporů, které udělil útvarům Armády České republiky Václav Havel.

V okamžiku, kdy přihlížející diváky míjela lafeta historické houfnice s ostatky prezidenta tažená šestispřežím kladrubských vraníků, ozval se spontánní potlesk. Ten vydržel po celou dobu smutečního průvodu, dokud v Matyášově bráně nezmizel poslední voják.

„Tato historická lafeta byla použita v září 1937 při Masarykově pohřbu. Vyrobila ji plzeňská Škodovka v roce 1921. Ve dvacátých letech minulého století se stala součástí výzbroje 8. dělostřeleckého pluku v Opavě. Později byla uložena v zálohách Zemské zbrojnice v Praze. Po Masarykově pohřbu ji získal Památník osvobození. V posledních letech se nacházela v našem muzeu v Lešanech. Její hodnota je nevyčíslitelná,“ řekl plukovník Michal Burian z Vojenského historického ústavu Praha.

Lafeta děla byla dopravena do kasáren Hradní stráže již v pondělí. Musela totiž projít nezbytnými technickými úpravami. Pokrytí konstrukce dvaceti čtverečními metry černého sametu zajistila krejčovská dílna Hradní stráže.

Bezprostředně za rakví šla manžela Václava Havla doprovázená dcerou Ninou. Za ní následovali nejvyšší ústavní činitelé. Náčelník Generálního štábu AČR armádní generál Vlastimil Picek pochodoval vedle předsedy Ústavního soudu Pavla Rychetského. Více než dvacet generálů Armády České republiky přivedl ředitel Vojenského zpravodajství generálporučík Ondrej Páleník.

„Je to velká tragédie pro celý náš národ. Odešel člověk, který se zasloužil o demokracii a o svobodu. Pro naši armádu je to ta největší čest, že se můžeme rozloučit s naším vrchním velitelem a vzdát mu poslední hold,“ řekl předseda komise zabezpečující tento smuteční akt generálmajor František Malenínský.

„Takovouto záležitost neorganizujeme každý den. Museli jsme do posádky Praha svézt vojáky z celé republiky. Ubytovat je a ve velice krátkém časovém termínu vše secvičit. Vycházeli jsme nejen z pohřbu T. G. Masaryka, ale studovali jsme i nedávný pohřeb polského prezidenta Kaczyńského. Nakonec se ale všechno podařilo zvládnout,“ uvedl Malenínský.

Další pochodující čtverce vytvořili vojáci 4. brigády rychlého nasazení a 7. mechanizované brigády vyzbrojeni novými útočnými puškami CZ 805 Bren se vztyčenými bodáky.

„Přijela jsme sem s vnučkou až z Brna. Chtěla jsem, aby se i ona rozloučila s panem prezidentem. Celý pietní akt byl perfektně připraven. Myslím si, že za to patří dík našim vojákům,“ doslova slzela dojetím Vlasta Krátká.

Na třetím nádvoří Pražského hradu vojáci sňali rakev z lafety a přenesli ji do Vladislavského sálu, kde se lidé budou moci až do pátku rozloučit s Václavem Havlem.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Ministerstvo obrany

Tomáš Zdechovský byl položen dotaz

Právo na opravu

Věci se dají dát opravit už dnes, ale problém je, že oprava často vyjde stejně nebo skoro stejně jako koupit si novou věc. Tak k čemu pak platit za opravu? Nepřijde vám tento zákon EU zase úplně zbytečný? A když dám věc opravit, jakou, pokud vůbec, na ni pak budu mít záruku? Děkuji za odpověď

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Senátor Hraba: Pohlaví existují jen dvě. Nic jiného není pravda

22:12 Senátor Hraba: Pohlaví existují jen dvě. Nic jiného není pravda

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k výuce o genderu ve školách.