Ministr Bendl: Udržme si při vyjednávání o SZP aktivní přístup

02.03.2013 21:43

Aktuální vývoj projednávání legislativního balíčku k budoucí podobě Společné zemědělské politiky (SZP) a spolupráce při prosazování klíčových postojů a zájmů České republiky byly tématem dnešního setkání ministra zemědělství Petra Bendla s českými poslanci Evropského parlamentu (EP) a zástupci nevládních organizací. Lze očekávat, že klíčová vyjednávání o budoucí podobě SZP se uskuteční na březnovém zasedání Rady pro zemědělství a rybářství.

Ministr Bendl: Udržme si při vyjednávání o SZP aktivní přístup
Foto: Hans Štembera
Popisek: Petr Bendl

„Irské předsednictví na něm zamýšlí dosáhnout společného postoje Rady. Budou zřejmě následovat týdny komplikovaných vyjednávání, protože i z výsledků hlasování Výboru pro zemědělství a rozvoj venkova EP je patrné, že postoje Rady a Evropského parlamentu se v řadě prvků reformy rozcházejí. Jsme připraveni se aktivně podílet na vyjednávání a prosazování klíčových zájmů českého zemědělství, a to jak v Radě EU, tak v Evropském parlamentu prostřednictvím spolupráce s našimi europoslanci,“ řekl ministr Petr Bendl.

Ministr ocenil dosavadní spolupráci s europoslanci při prosazování pozměňovacích návrhů a stěžejních postojů ČR. V této souvislosti připomněl, že tyto pozice a návrhy vycházejí do značné míry z přínosných diskusí na pravidelných kulatých stolech se zástupci nevládních organizací věnovaných evropským otázkám. Tyto postoje a praktické zkušenosti budou současně zohledněny i v připravované Strategii pro růst na období 2014 až 2020, která bude dále spoludefinovat možnosti dalšího směřování zemědělského sektoru a pozice pro další vyjednávání.

„Tento rok je pro nás klíčovým obdobím ve vyjednávání, důležité je proto udržet si i nadále aktivní přístup, zejména v období před schválením pozice Rady EU a Evropského parlamentu,“ uvedl ministr Petr Bendl.

Dnešního setkání se spolu s ministrem Petrem Bendlem zúčastnili také první náměstek ministra Vilém Žák, náměstkyně ministra pro společnou zemědělskou a rybářskou politiku EU Jaroslava Beneš Špalková, viceprezident Agrární komory ČR Bohumil Belada, předseda Asociace soukromého zemědělství ČR Josef Stehlík, předseda Zemědělského svazu ČR Martin Pýcha, ředitel pro zahraniční vztahy a SZP EU Potravinářské komory ČR Tomáš Kreutzer, místopředseda EP Oldřich Vlasák, europoslanci Hynek Fajmon, Robert Dušek, Jan Březina a vedoucí úseku Zemědělství a životního prostředí Stálého zastoupení ČR při EU Jiří Jílek.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Ministerstvo zemědělství

Tomáš Zdechovský byl položen dotaz

Právo na opravu

Věci se dají dát opravit už dnes, ale problém je, že oprava často vyjde stejně nebo skoro stejně jako koupit si novou věc. Tak k čemu pak platit za opravu? Nepřijde vám tento zákon EU zase úplně zbytečný? A když dám věc opravit, jakou, pokud vůbec, na ni pak budu mít záruku? Děkuji za odpověď

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Hašek (PRO): Věda a výzkum patří pod školství. Ukončete tu šarádu s hledáním ministra

18:14 Hašek (PRO): Věda a výzkum patří pod školství. Ukončete tu šarádu s hledáním ministra

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k hledání nového ministra pro vědu a výzkum.