Ministr Blažek: Stížnost pro porušení zákona v neprospěch Radovana Krejčíře

06.12.2012 11:45

Ministr spravedlnosti Pavel Blažek dnes podal k Nejvyššímu soudu stížnost pro porušení zákona v neprospěch uprchlého Radovana Krejčíře. Důvodem podání stížnosti je procesní pochybení Vrchního soudu v Praze, které podle šetření Nejvyššího státního zastupitelství nezjišťovalo, zda bylo odvolání obviněného proti rozsudku soudu prvního stupně podáno v zákonem stanovené lhůtě.

Ministr Blažek: Stížnost pro porušení zákona v neprospěch Radovana Krejčíře
Foto: Hans Štembera
Popisek: Pavel Blažek na kongresu ODS

Radovan Krejčíř byl rozsudkem Městského soudu v Praze ze dne 23. 6. 2010 uznán vinným trestným činem zbavení osobní svobody a pokusem trestného činu vydírání, za což byl odsouzen k úhrnnému trestu odnětí svobody v trvání 6 let a 6 měsíců do věznice s ostrahou.

Tento rozsudek napadl obviněný, proti němuž se vede řízení jako proti uprchlému, prostřednictvím svého obhájce odvoláním podaným dne 30. 11. 2010. V rámci šetření Nejvyššího státního zastupitelství bylo nicméně zjištěno, že lhůta k podání odvolání uplynula dnem 27. 10. 2010.

Jak dále prokázalo setření Nejvyššího státního zastupitelství, Vrchní soud v Praze včasnost podaného odvolání neprověřil a dne 29. 11. 2011 ve věci vyhlásil usnesení, jímž napadený rozsudek v celém rozsahu zrušil a věc vrátil soudu prvního stupně, aby ve věci učinil nové rozhodnutí. V odůvodnění tohoto rozhodnutí se otázkou včasnosti podání odvolání obviněného vůbec nezabýval, ani nevysvětlil, proč nezkoumal, zda bylo odvolání podáno v zákonem stanovené lhůtě.

O stížnosti pro porušení zákona v neprospěch Radovana Krejčíře bude rozhodovat Nejvyšší soud. Ačkoliv jeho výrok bude pouze akademický, tj. předchozí rozhodnutí Vrchního soudu v Praze již nebude nikterak modifikováno, bude mít i tento výrok význam z hlediska usměrnění soudní praxe při rozhodování v obdobných věcech.       

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Ministerstvo spravedlnosti

Ing. Libor Turek, Ph.D. byl položen dotaz

Srovnání

Dobrý den, pane poslanče, nejsem si jistý, zda se od vás dočkám upřímné odpovědi, ale prosím o ni. Fiala tvrdí, jak jsme super, že hrajeme první ligu, a že se srovnáváme s těmi nejlepšími. Má podle vás pravdu nebo, což si myslím já, z nás dělá premiér blázny? V čem přesně se můžeme srovnávat s těmi ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ministr Síkela: V USA a Kanadě mají o české firmy a startupy velký zájem

10:21 Ministr Síkela: V USA a Kanadě mají o české firmy a startupy velký zájem

Boston, Toronto, Chicago a Seattle. Ministr průmyslu a obchodu Jozef Síkela vedl rekordní podnikatel…