Ministr Chalupa: Půlka z výnosů z aukcí emisních povolenek půjde do životního prostředí

16.04.2012 16:38

Stanovisko ministra životního prostředí k dnešnímu článku v Lidových novinách

Ministr Chalupa: Půlka z výnosů z aukcí emisních povolenek půjde do životního prostředí
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ministr životního prostředí Tomáš Chalupa

Ministerstvo životního prostředí nadále prosazuje, aby prostředky z emisních povolenek, resp. jejich nejméně polovina, šly na projekty v oblasti životního prostředí a to v hlavní prioritě, nikoli pouze, na program energetických úspor budov. Proto považuji dnešní článek v Lidových novinách s názvem „Dotace na zateplení? Tisíce rodin mají smůlu“ za nepřesný.

Dnes v ranních hodinách jsem o tom jednal s ministrem financí Miroslavem Kalouskem. Shodli jsme se, že jak v případě článku v Lidových novinách, tak v případě vyjádření tiskového odboru Ministerstva financí, jde o nešťastné nedorozumění. Ve skutečnosti se nejedná o nic jiného než o techniku státního rozpočtu. Nadále platí, že půlka z výnosů z aukcí emisních povolenek půjde do resortu životního prostředí.

Za hrubě zavádějící lze považovat věty o tom, že hovoří-li se o veřejných budovách, mají se tím na mysli např. budovy ministerstev. Prioritní mezi veřejnými budovami jsou pro nás objekty typu mateřská či základní škola, knihovna, dům seniorů nebo zdravotnické zařízení. 
 
V tomto smyslu ministerstvo předloží vládě návrh zákona a budeme dále pracovat na přípravě takového programu, který by měl časově navázat na úplné ukončení (včetně kontrolního a účetního) programu Zelená úsporám. Jsem navíc hluboce přesvědčen, že program tohoto typu by mohl sehrát významnou prorůstovou roli v české ekonomice. 
 
Rád bych zopakoval, že nám jde především o snížení spotřeby energie konečných uživatelů a to všech kategorií, budov veřejných i soukromých, nových i rekonstrukcí. 

Mgr. Tomáš Chalupa
předseda místního sdružení
předseda oblastního sdružení
místopředseda regionálního sdružení
zastupitel
poslanec PČR
ministr životního prostředí

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Ministerstvo životního prostředí

Radek Rozvoral byl položen dotaz

Neslibujete nesplnitelné?

Opravdu jde ještě změnit migrační pakt, když ho podezřele narychlo EP před volbami odsouhlasil? A jak chcete zrušit green deal? Jsem pro, ale myslím, že je to nereálný slib.

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bartošek (KDU-ČSL): Patříme do Evropy, ne k Rusku. Proto dnes slavím výročí vstupu do EU

22:12 Bartošek (KDU-ČSL): Patříme do Evropy, ne k Rusku. Proto dnes slavím výročí vstupu do EU

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k výročí vstupu České republiky do Evropské unie.