Ministr Heger: Je vážně zvažováno, že dětské léčebně Vesna bude vyměněno vedení

09.05.2013 19:08

Projev na 53. schůzi Poslanecké sněmovny dne 9. 5. 2013

Ministr Heger: Je vážně zvažováno, že dětské léčebně Vesna bude vyměněno vedení
Foto: Hans Štembera
Popisek: Exministr zdravotnictví Leoš Heger

Děkuji za slovo, pane místopředsedo. Vážená paní poslankyně, dovolte mi, abych zároveň oslovil i pány poslance Šlégra a Kochana, protože jejich interpelace se velmi pravděpodobně ponesou ve stejném duchu, takže já ty základní věci zde řeknu a pak v případě vašich interpelací budu očekávat ještě upřesňující dotazy.

V první řadě bych si dovolil reagovat na to, čím paní poslankyně skončila, to znamená, proč likvidujeme české lázně svým indikačním seznamem. Já musím konstatovat, že indikační seznam přišel v době, kdy lázeňství bylo utlumeno během předcházejících asi tří let zhruba na 35 %. Ten indikační seznam se chystal dlouho, chystal se velmi zodpovědně, a to v debatě jak ve Společnosti balneologické, čili mimo jiné také i provozovatelů lázní, tak spolu s těmi, kdo indikují, to znamená odbornými společnostmi, ať tedy v případě dětí to jsou Neurologická společnost nebo Pediatrická společnost. A v každém případě musím trvat na tom, že tam, kde je indikace k lázeňské léčbě opodstatněná, ta léčba tam velmi benevolentně zůstala. On nám totiž přikazuje zákon 48, že z veřejného zdravotního pojištění je možno hradit jen to, co má prokazatelný efekt na vývoj a stav nemocného a v žádném případě my jsme tuto hranici nepodkročili. Naopak jsme se chovali spíše benevolentně.

Pokud jde o vlastní Janské Lázně, ty jsou součástí širšího komplexu. Přestože to jsou státní lázně a dohlíží nad nimi Ministerstvo zdravotnictví, tak je potřeba říct, že u nás existuje devět lázeňských léčeben, které ošetřují děti, a několik rehabilitačních ústavů zaměřených na děti. Činnost těchto pracovišť se prolíná a již po dobu asi deseti let je v tomto odvětví velmi výrazná konkurence a zřetelný nadbytek kapacit. To se projevovalo i v Janských Lázních. Postupně dětí ubývalo už jenom, řekl bych, proto, že takových onemocnění, s kterými se v Janských Lázních klasicky zaobírali a na kterých si získali velmi výraznou mezinárodní prestiž, a to onemocnění dětská obrna, tak těch od 50. let velmi výrazně ubylo a děti, které tam jezdily a jezdily tam i jako adolescenti, tak už jsou mimo toto spektrum.

Přesto ta léčebna má velmi úspěšný program, je vyhledávaná, ale její kapacita a speciálně v komplexu Vesna, který byl určen pro děti, kde je asi 700 lůžek využívaných současně jak pro děti, tak pro dospělé, byla obsazena v posledních měsících asi polovina a obložnost v té části dospělé je ještě horší.

My jsme s panem ředitelem lázní opakovaně jednali v posledním roce a jasně jsme mu říkali, že musí počítat s tím, že nabídka pacientů bude ustupovat, přestože stále je. A ujišťuji vás, že všichni dětští pacienti, kteří mají předepsané lázně nebo si přejí jet do lázní, tak je o ně postaráno, ale je jich prostě málo a ředitelství v Janských Lázních zcela rezignovalo v posledních měsících na to, jak se o tu svou klientelu starat. My proto po posledních událostech posledních týdnů, kdy jsme panu řediteli jasně řekli, že nehodláme a ani nemůžeme provozně ty lázně podporovat a že mu nejsme schopni nějakými zbytečnými indikacemi pacienty opatřit a že se musí starat sám, tak on spustil kampaň proti Ministerstvu zdravotnictví. To, že dostal pokyn dočasně redukovat ubytovací kapacitu a uzavřít ji zejména v depandaturách a tam, kde není nezbytná a že to udělal zrovna v té dětské léčeně, to je s ním momentálně projednáváno a vážně je zvažováno, že ta léčebna bude mít vyměněno vedení.

V žádném případě není zájmem Ministerstva zdravotnictví ji zavřít, přestože, budeme-li se o to snažit velmi násilně, mohli bychom být snadno napadeni např. komerčními subjekty, že upřednostňujeme před soukromými subjekty, komerčními subjekty, státní subjekt. V tom je ministerstvo opravdu trošku ve střetu zájmů, ale hodlá ty lázně dále provozovat. Děkuji.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PSP ČR

Radek Rozvoral byl položen dotaz

Neslibujete nesplnitelné?

Opravdu jde ještě změnit migrační pakt, když ho podezřele narychlo EP před volbami odsouhlasil? A jak chcete zrušit green deal? Jsem pro, ale myslím, že je to nereálný slib.

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ministryně Černochová: Pane Babiši, nepomáháte už více zlu než dobru?

18:14 Ministryně Černochová: Pane Babiši, nepomáháte už více zlu než dobru?

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k předvolebním slovům Andreje Babiše.