Ministr Stanjura: Levicový Senát zamítá vše, co ve sněmovně dohodneme

06.02.2013 12:29

Projev na 51. schůzi Poslanecké sněmovny dne 6. 2. 2013

Ministr Stanjura: Levicový Senát zamítá vše, co ve sněmovně dohodneme
Foto: Hans Štembera
Popisek: Zbyněk Stanjura

Hezké dopoledne, vážený pane místopředsedo, kolegyně, kolegové, pan ministr financí na začátku říkal, že není potřeba říkat detaily toho návrhu, že je všichni známe. Z předchozího vyjádření je jasné, že jsme to úplně nečetli. Přece navržená účinnost dluhové brzdy třeba u samosprávy je rok 2018. Ne 2014.

Stejně tak u veřejnoprávních korporací, jako jsou zdravotní pojišťovny, navržená účinnost je 2018 a ne 2014, jak tady varují někteří řečníci, tak zkusme ti to nejdřív přečíst a pak se bavme o tom, co je vlastně navrženo. Ale kvůli tomu jsem se do rozpravy nepřihlásil.

Pan předseda Sobotka tady říkal, že je potřeba připravit nejprve prováděcí zákon, a poté se vrátit k návrhu ústavního zákona. No, zkusme si říct, jakou máme zkušenost v tomto volebním období s tím, jak tato sněmovna přijímá ústavní změny. Při vědomí toho, že se koalice musí domluvit s opozicí, a při vědomí toho, že dominantní roli v Senátu hraje sněmovní opozice.

Loni jsme se tady domluvili o tom, že si omezíme imunitu. Už si nepamatuji, kolik bylo pro, jestli 150 nebo 160, takřka všichni. V Senátu to neprošlo. Podobný příběh jsme prožívali letos, kdy jsme debatovali, koalice, opozice, o možné změně Ústavy, o pravomocích NKÚ. Pak jsme došli k politické shodě, k politické dohodě mezi koalicí a opozicí. Návrh Ústavy jsme tady schválili a odeslali jsme ho do Senátu. My jako ODS, my jako koalice jsme navrhovali, počkejme, až Senát schválí ústavní změnu, poté schvalme prováděcí zákon, protože to má logiku.

Senátoři, ti, kteří mají dominantní vliv v Senátu, řekli, že to chtějí projednávat najednou. Takže jsme vyhověli, abychom nebyli obviněni z toho, že brzdíme přijetí zákona o zvýšení pravomocí NKÚ, přestože jsme to nepovažovali za logické. Znovu jsme tady vedli politické debaty o tom, jak má prováděcí zákon vypadat. Shodli jsme se na tom, poslali jsme ho do Senátu.

Výsledek je, že levicový Senát opět zamítl změnu Ústavy, kterou jsme ve sněmovně kompromisně dohodli. Současně nám vrátil, resp. zamítl nám zákon ten prováděcí, o kterém máme hlasovat na této schůzi. V zásadě bychom ho měli podpořit, když jsme už o něm poprvé hlasovali kladně. Ale nemůžeme pro něj hlasovat, protože byl navázán na změnu Ústavy, kterou Senát, ovládaný ČSSD a KSČM, prostě zamítl.

A dneska slyšíme znova požadavky na to, abychom nejdřív měli prováděcí zákon, a pak to případně poslali dohromady se změnou Ústavy do Senátu.

Obávám se, že ten příběh by byl podobný. Nicméně abychom nebyli obviňováni z toho, že nejsme připraveni na kompromisní řešení, tak mohu říci, že vláda je připravena před závěrečným hlasováním v Poslanecké sněmovně poslat prováděcí zákon sem do Poslanecké sněmovny. Ale současně doporučuji, abychom v rámci politických jednání nejprve tady schválili návrh ústavního zákona, na který samozřejmě musí být shoda mezi koalicí, opozicí, jinak nemá šanci. Ten odeslali do Senátu. Klidně v mezidobí pracovali na prováděcím zákonu, ale doporučuji ho schvalovat v závěrečném čtení ve sněmovně až poté, kdy Senát schválí změnu Ústavy, ať se znovu nedostaneme do legislativní pasti, do které jsme se dostali.

A budu to připomínat, i když to není příjemné. Levice tady vyzývá ke kompromisu velmi často. My u ústavních zákonů ten kompromis hledáme a nalézáme, aby levicí ovládaný zákon už minimálně ve dvou případech tuto změnu Ústavy neschválil. Může se to někomu nelíbit, jako tady panu kolegovi ze sociální demokracie, to je realita. Realita. Pamatuji si, jak po senátních volbách jste byli rádi a říkali, my máme ústavní většinu v Senátu. No a taky máte ústavní zodpovědnost. Takže to, že není imunita, padá na vaši hlavu, a to, že není přijatý ústavní zákon o změně kompetencí NKÚ, padá na vaši hlavu.

A pokud tady máme hledat kompromis, a my jsme připraveni hledat kompromis k tomuto návrhu ústavního zákona, tak bychom taky od vás chtěli garanci, že když to tady v té Poslanecké sněmovně domluvíme kompromisně, koalice s opozicí, že vaši senátoři nám to zase nezabijí a nepošlou zpátky. Děkuji. (Potlesk)

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PSP ČR

Ing. Petr Mach, Ph.D. byl položen dotaz

cenzura

Jak v EU ovlivníte, zda u nás bude zachována svoboda projevu, kterou má snahu tato vláda omezit a jak píšete i vy, schovává to za jakýsi boj s dezinformacemi?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vích (SPD): Fialova vláda podporuje a schvaluje Migrační pakt EU

22:55 Vích (SPD): Fialova vláda podporuje a schvaluje Migrační pakt EU

Jak by to asi vypadalo, kdyby místopředseda jakékoli z minulých vlád přiznal, že v zahraničí odsouhl…