Mládek (ČSSD): Finanční ústava: krok směrem do Evropy

08.03.2012 20:13

Sociální demokracie prosazuje odpovědnou rozpočtovou politiku stejně jako vznik finanční ústavy v ČR.

Mládek (ČSSD): Finanční ústava: krok směrem do Evropy
Foto: mladek.eu
Popisek: Stínový ministr financí za ČSSD Jan Mládek

Pro nás je to součástí evropského směřování, protože země eurozóny potřebují vyřešit dnešní dluhovou krizi a je potřeba zavést Radu fiskální odpovědnosti, zavést dluhovou brzdu a omezit strukturální deficity v běžném roce. ČSSD ve věci dluhové brzdy prosazuje její aktivizaci při dluhu veřejných financí nad 45% HDP. Předpokládáme rovněž, že poté co bude vyřešena současná dluhová krize v eurozóně, bude opět na stole zavedení eura v ČR a že jej také naše země přijme, až to bude pro ni výhodné.

ČSSD poslala své dva zástupce (stejně jako všechny parlamentní strany) do pracovní skupiny při Ministerstvu financí ČR. Tato skupina se snaží nalézt konsenzus, aby fiskální ústava mohla být přijata jako ústavní zákon.

Vzhledem k tomu, že se na přípravě fiskální ústavy seriózně pracuje, vyvolává dnešní vystoupení pana premiéra Nečase jisté rozpaky. Skoro to vypadá, že hlavním cílem dnešního vystoupení bylo předběhnout ministra financí Kalouska, který by měl v krátké době předložit návrh fiskální ústavy. Jako zlomyslnost je možné chápat premiérův návrh, aby se při nedodržení finanční ústavy snížily platy zodpovědných ústavních činitelů až o 20%. Při realistické prognóze veřejného dluhu by sankce postihly vládu vzniklou po volbách v roce 2014, krátce po jejím nástupu do funkce. Nová vláda by měla snížené platy za dluhy, které vyrobil Nečas s Kalouskem.

Problém je rovněž v tom, že předseda české vlády Nečas už v otázce smluvního dodržování rozpočtových pravidel jednou selhal a to rovnou na mezinárodní úrovni, když svým odmítnutím podepsat smlouvu o rozpočtové zodpovědnosti v rámci EU de facto poslal naši zemi mimo hlavní jádro Evropské unie a poškodil tak české národní zájmy.  Chtělo by se doufat, že cílem jeho dnešní tiskové konference nebyla snaha zakrýt toto hrubé selhání.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: ČSSD

Ing. Kateřina Konečná byl položen dotaz

Populismus?

Dobrý den, proč s návrhem na snížení platu přicházíte až teď před volbami? A jestli vám přijde vysoký, což nerozporuji, zajímalo by mě, co s tak vysokým platem děláte vy? Dáváte třeba část na dobročinné účely, jako to třeba dělal prezident Zeman? A ještě jedna věc, není plýtvání penězi celý chod EU,...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vích (SPD): Fialova vláda podporuje a schvaluje Migrační pakt EU

22:55 Vích (SPD): Fialova vláda podporuje a schvaluje Migrační pakt EU

Jak by to asi vypadalo, kdyby místopředseda jakékoli z minulých vlád přiznal, že v zahraničí odsouhl…