Nečas: IZIP vznikla za vlády ČSSD

07.06.2012 16:52

Projev na 40. schůzi Poslanecké sněmovny dne 7. 6. 2012

Nečas: IZIP vznikla za vlády ČSSD
Foto: Hans Štembera
Popisek: Premiér Petr Nečas

Vážená paní předsedkyně, vážené paní poslankyně, vážení páni poslanci, pan interpelující poslanec tady použil v rámci své interpelace slovo "pikantní" že to je. Bezesporu ano. Já tu věc v žádném případě nechci bagatelizovat, je velmi závažná. Já v ní shledávám jasné tendence konfliktu zájmů, ale je potřeba ještě tu pikantnost vyzvednout. Ta pikantnost mimo jiné spočívá v tom, že pan poslanec tady plamenně kritizuje něco, co se v podstatě polovinu té doby dělo za vlád sociální demokracie. Pikantní je, že celý tento záměr vznikl za vlády sociální demokracie, kdy ministr zdravotnictví byl sociální demokrat, že v letech 2002 až 2006, aby bylo úplně jasno, správní rada Všeobecné zdravotní pojišťovny složená ze 30 lidí, tak 10 z nich jmenovala vláda sociální demokracie. Dvacet volila Sněmovna a sociální demokracie tady měla, ať již se svou koalicí týmu A, což byla formální koalice s Unií svobody a KDU-ČSL, nebo týmu B, který byl, přesto, že ho označuji jako B, byl výrazně silnější, což byla Komunistická strana Čech a Moravy, měla většinu, to znamená měla jasný palec na tom, kterých dvacet zástupců Sněmovny ve správní radě Všeobecné zdravotní pojišťovny tady bude sedět. Čili po celou tuto dobu 2001 až 2006 to byla sociální demokracie, kdo rozhodoval o klíčových krocích Všeobecné zdravotní pojišťovny.

Já teď nechci obracet žánr, který tady provádíme, což je interpelace poslanců předsedy vlády, proto vás, pane poslanče, nebudu interpelovat jako předseda vlády, protože i já bych se mohl tázat, co tedy dělaly pět let sociálně demokratické vlády, co dělali sociálně demokratičtí zástupci ve správní radě Všeobecné zdravotní pojišťovny, aby ta pikantérie byla úplná.

To znamená ano. Já považuji za velmi špatné, že podle mého názoru, dobrá, přínosná myšlenka jdoucí směrem k elektronizaci zdravotnictví, která by podle mého názoru, kdyby byla dobře a nezpochybnitelně provedená, vedla mimo vší pochybnost k obrovským úsporám v systému zdravotnictví, která by zamezila duplicitním vyšetřením, plýtváním léky, zlepšila by podle mého názoru i zdravotní situaci pacientů tím, že by bylo možné lépe zabránit například různým kontraindikacím léků a jejich vzájemného působení atd. atd., byla samozřejmě provedením tohoto projektu zdiskreditována.

Ale tady je nezbytné říci, že kdyby nebylo vlád sociální demokracie a jejich benevolence, kdyby nebylo benevolence sociálně demokratických ministrů zdravotnictví, kdyby nebylo benevolence sociální demokracií dosazených jasných většin ve správní radě VZP, tak by tento projekt nikdo nemohl vzniknout, nikdy se nemohl rozjet a nikdy nemohl pokračovat, až do stavu, kdy vlastně musel být ukončen až za mé vlády, to znamená v roce 2012.

Čili ta věc je podstatně složitější a ve světle těchto faktů, které jsem uvedl, když použiji opět výraziva pana poslance, pikantnější.

Na druhou stranu jsem přesvědčen, že tady máme orgány činné v trestním řízení. Vy jste se ptal, proč nekonají. Já se vás zeptám, jak to víte, že nekonají.

Nemá to mimochodem vědět nikdo z nás, zda konají, nebo nekonají. Já jsem přesvědčen, že pokud narazí na to, že byl někde porušen zákon, ať již ze strany veřejných orgánů nebo jednotlivců, takže mají postupovat tak, jak postupovat podle mého hlubokého přesvědčení budou. Ale jak jsem již řekl, ta pikantérie je podstatně komplexnější, složitější a svůj díl zodpovědnosti, velmi výrazný, tady má i Česká strana sociálně demokratická. A znovu opakuji, kdyby Česká strana sociálně demokratická postupovala jinak, tak by tento projekt v letech 2001 až 2006 nikdy nevznikl, nikdy by se nemohl rozjet a nikdy by nemohl pokračovat.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PSP ČR

Ing. Vojtěch Munzar byl položen dotaz

Zisk

Tvrdíte, že na zisku není nic špatného. Neprotiřečíte si? Protože byla to vaše vláda, která zavedla daň z mimořádných zisků. Naopak jsem si nevšiml, že byste nějak zásadně odstranili všudypřítomnou byrokracii, což jste před volbami slibovali. A další dotaz. Existuje podle vás nějaká hranice, kdy je ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vích (SPD): Oslavy konce 2. světové války nejsou jenom Slavnosti svobody v Plzni

8:06 Vích (SPD): Oslavy konce 2. světové války nejsou jenom Slavnosti svobody v Plzni

V těchto květnových dnech si opět připomínáme konec 2. světové války v Evropě a definitivní porážku …