Onderka: ZOO Brno se rozroste o tři nové expozice

12.05.2013 21:01

Dlouho očekávaná výstavba tří nových expozic v Zoologické zahradě města Brna bude pravděpodobně zahájena o letošních prázdninách.

Onderka: ZOO Brno se rozroste o tři nové expozice
Foto: Archiv
Popisek: Primátor Brna Roman Onderka při projevu v Moravské národní galerii

 

Aspoň takový je předpoklad, pakliže půjde vše podle plánu. Výzvu k podávání nabídek schválila Rada města Brna v úterý 7. května 2013 s předpokládanou celkovou investicí ve výši 52,6 mil. Kč. Investice expozice klokanů, expozice orlů a Kalahari, nebo-li africká vesnice je rovněž spolufinancována z prostředků Evropské unie – ROP Jihovýchod. Předpoklad dokončení je rok 2014.
 
 
Stavba zahrnuje tři samostatné expozice
 
Expozice klokanů
 
Stavba bude řešena jako venkovní expozice zvířat, včetně oplocení, krajinářských a zahradních úprav a drobných staveb (vyhlídková plošina, umělá skála, přírodní kamenná vyvýšenina, dobrodružná stezka, objekt s boxy pro klokany, plné i průhledné oplocení). Nová expozice klokanů skalních v areálu ZOO Brno bude situována na svažitém, k jihozápadu obráceném pozemku nepravidelného podélného tvaru.
 
Expozice orlů
 
Jedná se o novostavbu na místě stávajícího provizorního odstavného výběhu, který bude odstraněn. Stavba částečně zasáhne do venkovního výběhu stávají expozice vlků. Rozsah tohoto výběhu a trasa oplocení budou upraveny.
 
Expozice uceleně prezentuje zvířata severského biotopu severní Ameriky a dálně východní Sibiře. Expozici tvoří výběh ursona kanadského a výběh skunka severního jako doplňkové expozice a hlavní expozici tvoří voliéra orlů. Výběh ursona bude doplněn vodním prvkem a nekonkurujícím vodním druhem z oblasti Severní Ameriky, pravděpodobně ondatrou. Návštěvnická trasa navazuje na stávající návštěvnickou cestu šíře 2,1 m vedenou expozicí Beringie od výběhu bobrů, kde se tato cesta odděluje od hlavní návštěvnické a obslužné komunikace areálu a pomalu stoupá podél expozic až k vyhlídkovému pavilonu ve tvaru indiánského domu. Z tohoto místa začíná nově navržená návštěvnická trasa.
 
Kalahari – africká vesnice
 
Projekt řeší návrh nové expozice Africká vesnice ve stávajícím areálu ZOO Brno, resp. v její nejvyšší části, a to v místě tzv. vyhlídky před stávající „Africkou plání“ s výběhy pro žirafy, zebry, pakoně a pštrosy. 
 
Jedná se o uzavřený komplex domorodých chýší doplněných přivezenými předměty denní potřeby běžných Afričanů. Tato osada bude tvořit jakoby živý skanzen, který bude sloužit pro poučení návštěvníků zoologické zahrady a pro vzdělávání a oddech dětí i dospělých. Vlastní objekty jsou navrženy jako víceméně věrné kopie obytných chýší domorodých Afričanů. Jsou zde umístěny nové expozice drobných obratlovců - zvířat, která charakterizují africké prostředí a která běžně žijí v těsné blízkosti domorodých lidí.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Roman Onderka - profil

Tomio Okamura byl položen dotaz

Fakt si myslíte, že jsou Ukrajinci nacisti?

Proto, že se brání a brání svou zem nebo proč? Vy byste ČR nebránil, kdyby bylo potřeba? A nejsou Ukrajinci spíš hrdinové?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Kovářík (ODS): Praha obdržela od státu finance na provoz služeb dětských skupin

22:01 Kovářík (ODS): Praha obdržela od státu finance na provoz služeb dětských skupin

Ministerstvo práce a sociálních věcí poskytlo hlavnímu městu Praze 30,3 milionů korun na fungování s…