Oulehla (KSČM): Jako vejce „vejceti“

14.05.2013 7:23

Součástí našeho právního řádu je i zákon č. 309/1999 Sb., který upravuje povinnost krajů a hlavního města, jakož i obcí, umožnit každému nahlížení do Sbírky zákonů a dalších norem.

Oulehla (KSČM): Jako vejce „vejceti“
Foto: kscm.cz
Popisek: Logo KSČM

Tato právní úprava sledovala zajištění možnosti, aby každý, tedy zejména fyzické osoby, měly otevřenou možnost seznamovat se s právní úpravou, aniž by si k tomu nutně musely nákladně pořizovat listinnou podobu Sbírky zákonů.

V době vzniku zákona byla zcela jasná forma, jakou mají povinné subjekty zvolit, protože mimo listinné podoby to prakticky ani jinak možné splnit nebylo.

Rozvojem internetu a datových aplikací ovšem došlo do současnosti ke stavu, kdy lze nejrůznější verze dat publikovaných ve sbírkách získávat jednoduše elektronicky.

Výklad zákona však stále svědčí písemné podobě, i když ministerstvo vnitra připouští širší výklad, leč není nadáno kompetencí zákon vykládat.

Kraj Vysočina prostřednictvím svého legislativního výboru provedl průzkum u vzorku deseti procent obcí a měst na svém území s výsledkem – Sbírky zákonů odebírá stále 57 % a průměrný zájem veřejnosti o nahlédnutí do nich je 0,29 návštěvy (občana) na jeden povinný subjekt ročně.

Výsledek průzkumu byl snad už dopředu zřejmý. V legislativním výboru našeho kraje jsou praktici, a to hlavně starostové, které tato povinnost už z „dřevních dob“ internetu nesmyslně zavazovala k desetitisícovým výdajům za hromady už nepotřebného papíru, který museli dál skladovat, aby jej navštěvoval se svými jedy tak akorát deratizátor, protože už jen myším písemné Sbírky zákonů posloužily.

Kraj Vysočina využil proto své zákonodárné iniciativy a navrhnul už vloni změnu zákona tak, aby povinnost byla splněna z elektronické možnosti přenosu informací.
Ministerstvo vnitra ovšem tento záměr nepodpořilo s odkazem na připravovanou elektronizaci a reformu celé státní správy. Za této situace vzal náš kraj z Parlamentu svůj návrh zpět a jeho autoři už jen pokorně a trpělivě sledovali plnění slibu ministerského a vládního.

Dočkali jsme se 29. března 2013, ale ne od vnitra, ani od vlády. To se objevil na parlamentních stránkách Sněmovní tisk 961 podepsaný poslancem Janem Husákem (TOP 09), který předložil Sněmovně návrh téže změny téhož zákona. Ty materiály jsou veřejně přístupné a laskavý čtenář nechť si sám udělá obrázek, jak by si snad jednovaječná dvojčata nebyla podobná – jako vejce „vejceti“, říkával tatík Halaška z Vrutice pod Oškobrhem, a to byl nejen švec vyučený ve Vídni, ale i uznávaný místní písmák!

Koneckonců nejde přece jen o prvenství za každou cenu, nemá valného významu se o autorství přít, pokud dobrá věc Parlamentem projde a archaická povinnost ze zákona zmizí. Zejména malé obce si oddychnou a TOP 09 ukáže lidu obecnému svoji vlídnou tvář.  Má to ostatně opravdu zapotřebí.

Drahoslav Oulehla, člen Zastupitelstva Kraje Vysočina (KSČM)

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: kscm.cz

Jak chcete přimět ANO znovu jednat o důchodech?

Váš záměr byl dobrý, ale evidentně se nepovedl. Myslíte, že jste se tedy jako moderátor osvědčil? A nemáte pocit, že je tu mezi vládou a opozicí až příliš hluboká propast, která se bohužel pro nás čím dál víc prohlubuje a vlastně je to vidět i ve společnosti, která je rozdělená.

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Šmarda (SOCDEM): Na střední třídě stojí celá společnost. A lidé ze střední třídy dnes chudnou

21:03 Šmarda (SOCDEM): Na střední třídě stojí celá společnost. A lidé ze střední třídy dnes chudnou

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k ekonomice.