Papež (ODS): Stát bude moci využít zdroje státních podniků

15.05.2013 12:47

Poslanci dnes vyslovili souhlas s tím, aby mohly do státního rozpočtu plynout příděly z vytvořeného zisku nebo z nerozděleného zisku z minulých let společností, které jsou vlastněny státem.

Papež (ODS): Stát bude moci využít zdroje státních podniků
Foto: red
Popisek: Logo ODS

„V praxi bude moci zakladatel, tedy stát, zřídit fond zakladatele státního podniku, ze kterého se následně se souhlasem vlády převedou volné finanční zdroje podniku do státního rozpočtu. V době, kdy hledáme všechny dostupné cesty k ozdravení veřejných rozpočtů v České republice, to považuji za logický a správný krok,“ komentuje zákon klubový garant zákona a poslanec ODS Jiří Papež s tím, že takový postup česká legislativa doposud neumožňovala.

„Volnými prostředky v tuto chvíli disponují například Lesy ČR. Do fondu zakladatele bude možné převést konkrétně kolem 12 miliard korun. Zákon se ale vztahuje obecně na všechny státní podniky,“ upozorňuje Papež. Podle něj vláda také jasně deklarovala, že dodatečný příjem rozpočtu nebude ani v budoucnu využívaný na krytí mandatorních výdajů, ale posílí investice do ekonomiky, které jsou prioritou vlády do konce volebního období.

Jiří Papež také prosadil pozměňovací návrh, podle kterého bude možné o vládou určenou část prostředků převáděných z fondu zakladatele do státního rozpočtu překročit výdaje příslušné kapitoly rozpočtu – v případě Lesů ČR například kapitoly ministerstva zemědělství.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: ODS

Ing. Aleš Juchelka byl položen dotaz

Neutíkáte od problému?

Na vyřešení důchodové reformy jste měli dost času, když jste byli ve vládě, a to i ještě před covidem. Nepřišli jste s ničím a teď o ní nechcete ani s koalicí jednat, ale jak chcete i do budoucna prosadit nějakou zásadní reformu, když už teď se zdají jednání ve slepé uličce? Já mám obavu, že se jako...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vích (SPD): Fialova vláda podporuje a schvaluje Migrační pakt EU

22:55 Vích (SPD): Fialova vláda podporuje a schvaluje Migrační pakt EU

Jak by to asi vypadalo, kdyby místopředseda jakékoli z minulých vlád přiznal, že v zahraničí odsouhl…