Paroubek: 2012 – rok poklesu českého hospodářství a životní úrovně většiny občanů

03.01.2012 12:50

Novoroční komentář Jiřího Paroubka.

Paroubek: 2012 – rok poklesu českého hospodářství a životní úrovně většiny občanů
Foto: Hans Štembera
Popisek: Jiří Paroubek

Rok 2012, do kterého právě vstupujeme, se ponese především ve znamení nastupující hospodářské recese. V důsledku nerealistické a sociálně nespravedlivé politiky Nečasovy vlády lze reálně předpokládat další pokles domácí poptávky, kvůli němuž zaznamená česká ekonomika hospodářský pokles, a to nejspíš až o 2 až 3 % HDP.

To je realita, kterou si dnešní vládní koalice nechtěla dlouhou dobu připustit, a tak ve sněmovně prohlasovala další virtuální státní rozpočet, který – jak posléze sama přiznala – bude muset v příštích měsících významně přepracovat. Doufejme, že to tentokrát ministr Kalousek neudělá stejně, jako v roce 2009, kdy se nerealistický státní rozpočet upravoval až v samotném závěru roku. Pokles hospodářství znamená pro většinu občanů pokles životní úrovně.

Anketa

Souhlasíte s Jiřím Paroubkem?

54%
46%
hlasovalo: 183 lidí
Dnes už je snad všem zřejmé, že pouhé „tupé účetní škrty“ nás z hospodářské krize nevyvedou, ale spíše ji ještě prohloubí. To už ostatně připouštějí i někteří ekonomové z NERVu, kteří až do nedávna přesvědčovali naše občany, že jedinou možnou a správnou cestou v ekonomicky nestabilní globální ekonomice je pravicová vláda. Ta měla být pro lidi zárukou kvalifikovaného projití státu krizí. Připomínám, že při cca 2,5 % poklesu HDP bude v příjmech státního rozpočtu chybět asi 60 miliard korun (!).

Neumím si představit, že by středolevicová vláda provedla podobný drastický a nepromyšlený útok na příjmy obyvatel a státu, jako jsme toho byli svědky v uplynulém roce a půl, kdy zemi vládne Petr Nečas s Miroslavem Kalouskem a Vítem Bártou. Na tom ovšem už nyní nic nezměníme. Snad příště, ale záleží na občanech.

Každý, kdo chce pohnout ekonomikou, musí v prvé řadě hledat takové cesty, které by povzbudily nejen export, ale i růst domácí produkce a domácí poptávky. Je paradoxní, že první skutečně ucelený a propracovaný protikrizový plán pro dobu hospodářské recese a jejího překonání vypracovali národní socialisté, tedy strana, která se ustavila před pěti týdny. Jsme přesvědčeni, že naše země potřebuje zcela zásadní změny, a to i bez otřesů v eurozóně.

Vedle bezprostředních opatření, která mobilizují zdroje příjmů, a také zastavují krvácení z rozpočtu zejména v důsledku všudypřítomné korupce, nabízí náš protikrizový plán i strategické prvky užitečné dlouhodobě.

Mimo jiné důraznější regulaci v bankovním sektoru, podporu rozvoje dopravní infrastruktury prostřednictvím projektů partnerství státu a soukromého sektoru (tzv. PPP projekty) a využitím dlouhodobých úvěrů Evropské investiční banky, podporu malých a drobných živnostníků, kteří zásadním způsobem ovlivňují míru zaměstnanosti, uplatnění krizového managementu při čerpání evropských fondů, rychlou obnovu progresivního zdanění, využití evropských peněz mimo jiné k rekvalifikaci nezaměstnaných, razantní postup proti daňovým únikům a v neposlední řadě boj proti lichvě a především proti korupci.

Pro občany bude příští rok těžký především z hlediska reálných příjmů, které u většiny poklesnou, neboť v důsledku zvýšení DPH nepoměrně jejich ekonomické situaci porostou náklady na základní zboží a služby, bez kterých se lidé zkrátka neobejdou. Mám na mysli potraviny, léky, veřejnou dopravu, ale také energie a tak dále. To vše by bylo řešitelné v rámci skutečně důsledného boje proti korupci, který by pro stát zachránil desítky miliard korun, které každým rokem protečou mezi prsty do kapes korupčníků. Stejně tak současná vláda není schopna čerpat volné evropské peníze, které by se nám především v dnešní situaci hodily jako sůl k oživení klesajícího hospodářství.

Pro stranu Národních socialistů – levice 21. století bude rok 2012 důležitým v tom smyslu, že v průběhu jara vybuduje krajskou strukturu, zaměří se na přípravu programu pro jednotlivé kraje tak, aby přiměřeně uspěla ve volbách do krajských zastupitelstev a v doplňovacích volbách do Senátu, které se budou konat na podzim. Bude to první významné politické vystoupení obnovené národně socialistické strany. Jako předseda strany budu usilovat o to, abychom postupně získávali dostatečnou důvěru občanů, abychom je mohli přesvědčit, že naši politiku děláme pro ně.

Budujeme poměrně mladý, ale přesto zkušený tým lidí, kteří již nechtějí jen nečinně přihlížet tomu, co se v naší zemi děje a chtějí něco reálného udělat pro lepší budoucnost jejich i jejich potomků. Musím říci, že v naší straně budou pro tyto lidi vždy dveře otevřené.

Přeji za všechny členy národně socialistické strany občanům naší země do tohoto roku mnoho štěstí, pevného zdraví a osobních úspěchů. Věřím, že s řadou z nich v průběhu roku osobně setkám při cestách po celé republice, které plánuji.

Jiří Paroubek, předseda NS-LEV 21

Ing. Jiří Paroubek

  • Nenarodili jsme se sami pro sebe, ale proto, abychom sloužili své vlasti. ( Jindřich IV.)

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: NS - LEV 21

Mgr. Ondřej Kolář byl položen dotaz

návrat Ukrajinců

Je podle vás fér někoho nutit jít válčit, když nechce, a lze takové lidi vůbec nějak motivovat? Jestli někdo před válkou utekl, myslíte, že je něco, co ho přiměje jít válčit? Vždyť není nic cennějšího, než život. A jelikož se válka pro Ukrajinu nevyvíjí vůbec dobře, není třeba řešit, co bude Ukrajin...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Kolaja (Piráti): Svobodná média = zdravá demokracie

22:12 Kolaja (Piráti): Svobodná média = zdravá demokracie

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k médiím.